0

Η θολή νομοθεσία που ίσχυε σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τα ηλεκτρικά ποδήλατα και την κατηγορία στην οποία αυτά ανήκουν, είχε οδηγήσει σε πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό. Το ανώτερο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε λοιπόν να βάλει τέλος σε αυτές τις αμφιβολίες ανακοινώνοντας ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα (e-bikes) δεν είναι μοτοσικλέτες.

Όλη αυτή η αμφισβήτηση είχε ξεκινήσει από μια δικαστική διαμάχη στο Βέλγιο ενός ποδηλάτη ο οποίος ενεπλάκη σε ατύχημα (έχασε τη ζωή του) με αυτοκίνητο. Στη διάρκεια της δίκης υπήρξε κενό στη νομοθεσία για την κατηγορία στην οποία ανήκει το e-bike, με αποτέλεσμα οι Βέλγοι δικαστές να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι όντως δεν υπήρχε ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποφάσισε λοιπόν ότι τα e-bikes δεν ανήκουν στην κατηγορία των μοτοσικλετών και θεωρούνται ευάλωτα κινούμενα οχήματα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι τα e-bikes δεν χρειάζεται να έχουν ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει: «Συσκευές (οχήματα) οι οποίες δεν ωθούνται αποκλειστικά από μηχανική ισχύ, όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα που επιταχύνουν μέχρι τα 20 χλμ./ώρα χωρίς πετάλι, δεν αποτελούν κίνδυνο για σωματικό τραυματισμό ή πρόκληση ζημιάς τρίτων προσώπων, όπως μια μοτοσικλέτα, ένα φορτηγό ή ένα αυτοκίνητο».

Το ηλεκτρικό σας ποδήλατο λοιπόν δεν είναι μοτοσικλέτα ή scooter. Είναι απλά ποδήλατο!

https://www.newsauto.gr/newsmoto/h-e-e-diachorizi-ta-e-bikes-apo-tis-motosikletes/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top