0

Όπως είχαμε αναφέρει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός μέσα από το χαοτικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον μάχης, ξαναμαθαίνει να πολεμά. Η ανάλυση αυτή καταδεικνύει στον μέγιστο βαθμό τις προσαρμογές και τα επιχειρησιακά συμπεράσματα που έχει λάβει ένα συμβατικό στράτευμα από το πεδίο της μάχης. Ο συνδυασμός συμβατικών δυνάμεων με ταυτόχρονη χρήση πρωτόγονων ασύμμετρων μη επανδρωμένων μέσων και ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα λογισμικά μάχης προσδίδει την απαραίτητη προσαρμοστικότητα και φονικότητα στο Στράτευμα από τα χρησιμοποιεί.

Oι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις παρουσίασαν το “Admiral-Aviation Carrier” – ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα κάθετης απογείωσης από την Svyaz SpetsZashchita το οποίο είναι ικανό κατά την πτήση να εκτοξεύει drone kamikazi για προωθημένες επιχειρήσεις και αύξηση του επιχειρησιακού βεληνεκούς. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Admiral μπορεί και ίπταται έως και 4 ώρες με επιχειρησιακή εμβέλεια 400 χλμ. και με ταχύτητα πτήσης έως και 120 χλμ/ώρα.

Η μάζα του ωφέλιμου φορτίου που κουβαλάει είναι 10 κιλά. Έχει σχεδιαστεί για να αναμεταδίδει ροή βίντεο/εικόνας και επικοινωνιών μεταξύ των Ρωσικών Δυνάμεων, καθώς και να αποδεσμεύει δύο τετρακόπτερα “Fighter-7”(Боец). Tα τετρακόπτερα τύπου FPV “Fighter-7” μεταφέρουν φορτίο έως και 2 κιλών σε απόσταση έως και 6,5 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, στο εγγύς μέλλον, το VTOL “Admiral” θα μεταφέρει έως και 4 FPV drone στα πεδία των επιχειρήσεων. Το κόστος του “Admiral” ανέρχεται σε 7,2 εκατομμύρια ρούβλια (74 χιλιάδες δολάρια) χωρίς να περιλαμβάνει το κόστος των drone.

Η εταιρεία Svyaz SpetsZashchita προμηθεύει το στράτευμα με αυτό το UAV καθώς και με ένα ψηφιακό σύστημα ελέγχου που διαθέτει σύστημα όρασης βασισμένο σε ένα νευρωνικό δίκτυο για την αναγνώριση συγκεκριμένων αντικειμένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω του λογισμικού αυτού μπορεί να γίνεται αυτοματοποιημένη αναγνώριση, αξιολόγηση, ιχνηλάτηση και μετάδοση δεδομένων στοχοποίησης της απειλής προς το πυροβολικό και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου του Ρωσικού Στρατού.

Στην συνέχεια, η ρωσική εταιρεία “Veresk” έχει ξεκινήσει την πλήρους κλίμακας παραγωγή και τις παραδόσεις “μιας καινοτόμου λύσης βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη για FPV drones” σύμφωνα με τον Ρωσικό Στρατό. Ουσιαστικά η εταιρεία αυτή κατασκεύασε ένα πρόγραμμα ΑΙ το οποίο εγκαθίσταται στο κέντρο ελέγχου FPV drone και μέσω αυτού του προγράμματος γίνεται αυτοματοποιημένη αναγνώριση του εχθρικού στόχου στοχοποίηση του και ιχνηλάτησή του χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η εταιρεία φαίνεται ξεκάθαρα πως η ταυτοποίηση και αξιολόγηση του στόχου γίνεται αυτόματα από το λογισμικό ενώ το μη επανδρωμένο όχημα βρίσκεται σε πτήση. Το κέντρο ελέγχου των μη επανδρωμένων μέσων αυτών είναι κινητό και μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο της σύγκρουσης. Ο Ρωσικός Στρατός επενδύει σε τρομακτικό βαθμό στην χρήση και επιχειρησιακή αξιολόγηση των FPV drones αλλά και στο πυρομαχικά που ενσωματόνονται. Η τεχνογνωσία αυτή έχει περάσει και στον Στρατό της Λευκορωσίας.

Όλο αυτό το ασύμμετρο οπλοστάσιο χρήσης εμπορικά διαθέσιμων μη επανδρωμένων μέσων και αυτοσχέδιων πυρομαχικών που έχει χτίσει ο Ρωσικός Στρατός σε συνεργασία με τεχνητή νοημοσύνη και τρισδιάστατη εκτύπωση έχει αδρανοποιήσει πλήρως την δράση συμβατικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης όπως τα πολυδιαφημιζόμενα Leopard 2. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές ζώνες άμυνας στο πεδίο επιχειρήσεων του Έβρου έναντι της Τουρκίας στηρίζονται εν πολλοίς στην χρήση των ίδιων τεθωρακισμένων οχημάτων. Το τουρκικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα λαμβάνει δωρεάν μαθήματα και μέτρα αντιμετώπισης των οχημάτων αυτών. Τα ενεργά μέτρα προστασίας των αρμάτων δεν αποτελούν οριστική λύση του προβλήματος.

Συμπερασματικά βλέπουμε πως η κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία τους δύο τελευταίους μήνες διαμηνύει το ηχηρότερο μήνυμα απέναντι στα επιτελεία του Ελληνικού Στρατού αναφορικά με το περιβάλλον μάχης του Έβρου και των πιθανών τουρκικών επιχειρήσεων που δύναται να διεξαχθούν έναντι των Leopard. Ας ελπίσουμε τα επιτελεία να προσαρμόζονται.

Βίντεο και περισσότερες πληροφορίες:

https://futurewarfare.gr/2023/10/29/rwsika-fpv-drone-me-texnhth-nohmosynh-enanti-leopard/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top