0


«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν έναν στρατηγικό άξονα σταθερότητας, που παρέχει ισορροπία και προοπτικές για βιώσιμη πρόοδο κι ανάπτυξη για ολόκληρη την περιοχή» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Ο κ. Ράντεφ επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα την 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Βουλγαρία είναι τιμώμενη χώρα, και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις «καλύτερες από ποτέ», εξαίρει τη συνεργασία σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς, όπως αυτός της ενέργειας, και υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της χώρας του για τα σχέδια ανάπτυξης και διαχείρισης των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, ειδικά υπό το πρίσμα των αποκλεισμένων εμπορικών οδών στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επισημαίνει ότι Βουλγαρία και Ελλάδα δεν είναι ανταγωνίστριες στη διεκδίκηση ενός ρόλου ενεργειακού κόμβου στην περιοχή αλλά «στενοί, αξιόπιστοι εταίροι» και κάνει εκτενή αναφορά σε μια σειρά από πρότζεκτ ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας, που είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης (IGB, FSRU, Sea2Sea, αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη κ.ά.). Σημειώνει, δε, ότι Ελλάδα δεν μπορεί να απελευθερώσει πλήρως τις δυνατότητές της στην ενέργεια, στις μεταφορές κ.λπ. χωρίς τη Βουλγαρία, γι’ αυτό και χρειάζεται οι δυο χώρες να παραμείνουν ενωμένες.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο κ. Ράντεφ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα «κέντρο με στρατηγική βαρύτητα», όπου αναπτύσσονται έργα ζωτικής σημασίας για τη χώρα του και την περιοχή.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας απαντά και για τις σχέσεις της χώρας του με τα Σκόπια σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της τελευταίας προς την ΕΕ. Όπως λέει, «δεν πρέπει να μιλάμε για βουλγαρικό βέτο» καθώς τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τού περασμένου Ιουλίου θέτουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις ένταξης της γείτονος, η οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί σ’ αυτές για ένα καλύτερο μέλλον των πολιτών της αλλά και μια καλύτερη προοπτική «όλων όσοι ζούμε στην περιοχή».

Με αφορμή τις φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία, αφού εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζει ότι η «κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί παγκόσμια απάντηση», προτείνει συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και σημειώνει πως στη Βουλγαρία, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που ήδη λειτουργεί στην Ελλάδα, είναι υπό δοκιμή και θα τεθεί σε χρήση τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την παρουσία της Βουλγαρίας στη φετινή ΔΕΘ εκτιμά ότι θα φέρει νέες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών εταιρειών.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top