0

Με αφορμή τα εγκαίνια του Δημοτικού Κτηνιατρείου του Δήμου Αθηναίων η δραστήρια ακτιβίστρια και εθελόντρια για την προστασία των αδεσπότων Γεωργία Αγγελοπούλου κάνει την δική της πρόταση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των αδέσποτων ψυχών αλλά και των εθελοντών που με μεγάλες προσωπικές, οικογενειακές και οικονομικές θυσίες τα φροντίζουν.

Η Γεωργία Αγγελοπούλου προτείνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ που το κράτος δεσμεύει για την δημιουργία της τράπεζας DNA των δεσποζόμενων ζώων, κάτι το οποίο ενώ έχει νομοθετηθεί για πρακτικούς λόγους παραμένει ανεφάρμοστο, να δοθούν για δημιουργία και λειτουργία Δημοτικών Κτηνιατρείων σε όλη την Επικράτεια τα οποία θα αναλάβουν την φροντίδα υγείας και τις στειρώσεις των αδεσπότων, ένα δυσβάσταχτο κόστος που μέχρι σήμερα πληρώνουν οι λίγοι και φιλότιμοι εθελοντές που τα φροντίζουν αλλά και την στήριξη των εθελοντών σε ότι άλλο χρειάζονται για το έργο τους.

Τέλος, όπως αναφέρει η ίδια, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προωθεί εδώ και χρόνια τον θεσμό των Δημοτικών Κτηνιατρείων.

Η ανάρτηση της Γεωργίας Αγγελοπούλου:

Καλώς το μας – έστω και προεκλογικά- κι ας άργησε!

Σήμερα επιτέλους εγκαινιάζεται το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ του Δήμου Αθηναίων Λεωφ. Μεσογείων και Τρικάλων στους Αμπελόκηπους, μπροστά από το Άλσος Χωροφυλακής, και μάλιστα βλέπω ότι γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των γατοαποικιών της πόλης καθώς και των εθελοντών που τις φροντίζουν:

https://animalscityofathens.gr/καταγραφή-γατοαποικιών/

Πολύ σημαντικό έργο.

Κατι το οποιο ζητάμε χρόνια και είναι ανάγκη να δημιουργηθεί σε κάθε δήμο σε κάθε πόλη, ώστε να περιθάλπτονται τα ζώα, να στειρώνονται και να είναι υγιή και φροντισμένα και ειδικά να μην επιβαρύνονται οι εθελοντές με τεράστιο ψυχικο αλλά και οικονομικό κόστος.

Με την κατασταση που επικρατει αυτή τη στιγμή στην ΕλλάδαΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΠΡΟΤΕΡΑΙΌΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΛΑΞΗΣ DNA ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 2.000.000€. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προτεραιότητα αλλά είναι ΑΠΛΑ ΑΣΤΕΙΟ.

Για όσους δεν γνωρίζουν παραθέτω τη νομοθεσία, Νόμος 4830/2021 ο οποίος προβλέπει σύσταση εργαστηριου φυλαξης DNA για οσους δεν θελουν να στειρωσουν τα ζωα τους. Το οποιο ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ βεβαια δεν εχει ακόμα τεθει σε λειτουργία όπως μας ενημερωνει και η (προεκλογική) από 02.05.2023,με αρ. πρωτ. 38013/02.05.2023 σχετικη εγκυκλιος η οποια καταλήγει:

‘’ Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση κατόπιν έκδοσης σχετικής διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού ‘’

https://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/ypes-egkyklios-gia-tin-apostoli-deigmatos-genetikoy-ylikoy-ton-zoon-syntrofias/

Ο νομος λοιπον λεει σχετικα:

---

''ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ'

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Άρθρο 13

Σύσταση Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

1. Συστήνεται στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑ- ΓΥΖΣ), το οποίο υπάγεται στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής.

2. Το ΕΦΑΓΥΖΣ έχει ως αντικείμενο τη συγκέντρωση, τη φύλαξη, την επεξεργασία και την ανάλυση γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς και ιδίως σκύλων και γατών, τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προαγωγή της ευζωίας τους, καθώς και τη συνεργασία με τα όργανα ελέγχου του άρθρου 3 για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων, νεκρών ή κακοποιημένων ζώων.

3. Το ΕΦΑΓΥΖΣ μπορεί να συνεργάζεται με πιστοποιημένα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού για την επίτευξη των σκοπών του.

4. Για την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑ-ΓΥΖΣ, το ΙΙΒΕΑΑ λαμβάνει εφάπαξ επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους έως δύο εκατομμύρια ευρώ (2.000.000€).

Άρθρο 14

Λήψη γενετικού υλικού από ζώα συντροφιάς

1. Ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του υποχρεούται, από την 1η.3.2022 και μετά, να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

2. Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εκατό πενήντα (150) ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δέκα (10) ευρώ. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου της παρούσας.

3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕ- ΑΑ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζεται το ύψος του ηλεκτρονικού παραβόλου για λοιπά ζώα, καθώς και για λοιπές υπηρεσίες πλην των ανωτέρω.

4. Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά σαράντα τοις εκατό (40%) στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά δέκα τοις εκατό (10%) στον κτηνίατρο που έλαβε το γενετικό υλικό και κατά πενήντα τοις εκατό (50%) μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.''

---

Δωστε 2.000.000€ για να βοηθήσετε πραγματικά τα ζώα.

Δεν εχουμε όρεξη ούτε περιθώρια για πολυτελειες, ειμαστε πνιγμένοι κυριολεκτικα με ζώα που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση τα οποια υπολογιζονται στα 4 εκατομμύρια στους δρόμους και τα οποια φροντίζονται σχεδόν αποκλειστικά από το υστέρημα των εθελοντών.

Γεμάτη η χώρα με μωρά, μάνες στα σκουπίδια, στους δρόμους να γεννουν ξανά και ξανά μεχρι να αρρωστήσουν και να πεθάνουν ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων - συνηθισμένοι στην εικόνα των ζώων που ψάχνουν στα σκουπίδια- μας πετάνε απλά κάθε τοσο την ατάκα: ‘’θα βρει αυτό’’. Οχι δεν θα βρει κι εγω το ξερω καλά, ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΑΙΣΕΙ ΕΧΩ ΠΕΡΙΘΆΛΨΕΙ ΕΧΩ ΒΟΗΘΉΣΕΙ ΜΕ ΥΙΟΘΕΣΊΕΣ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΉΡΧΑΝ γιατι θα ειχαν πεθανει από αρρώστια, από πείνα, από το κρύο, από φόλες που πέφτουν βροχή σε κάθε γειτονιά αυτής της χώρας!

ΤΩΡΑ Ζητάω λοιπόν ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

  • Μεχρι να σταματήσουν να υπάρχουν ζώα στους δρόμους
  • Ζητήστε ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ παντου
  • Ζητήστε να σταματήσουν οι Δήμοι να μαντρώνουν ζώα
  • Φροντιστε να μην πολλαπλασιάζονται
  • Φροντίστε να στειρωνονται
  • Φροντίστε να μην αγοραζετε ζώα
  • Φροντιστε να μην ζευγαρώνετε ζώα, δεν γίνεται να δημιουργουμε νέα ζώα και να στερουμε ΣΠΙΤΙΑ από εκεινα που είναι σε πραγματική ανάγκη

Εδώ παραθετω ένα πολύ κατατοπιστικό ερωτηματολόγιο της ΠΦΠΟ σχετικά με τα Δημ. Κτηνιατρεια, ΑΠΟ ΤΟ 2014 σκεφτειτε πόσα χρόνια οι φιλοζωοι ζητάνε τη δημιουργία τους:

Η ΠΦΠΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΩΝ

Συχνές ερωτήσεις για τα Δημοτικά Κτηνιατρεία

https://pfpo.gr/faq/

Και αφού γινουν αυτά, τοτε ισως να είμαστε σε θεση να μιλήσουμε για εργαστήριο DNA κόστους 2.000.000€.

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top