0

Η  Αρνητικότητα στο Διαδίκτυο και ο χρηματισμός υποψηφίων και πολιτών

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Ρόδο, δύο παράδοξα φαινόμενα έρχονται στο προσκήνιο, αποκαλύπτοντας την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτική σκηνή. Αυτή η νέα διάσταση των εκλογών υποδεικνύει ότι η αντιπροσωπευτικότητα και η ποιότητα της πολιτικής συζήτησης ανατρέπονται από έναν συνδυασμό παραγόντων που προκαλούν ανησυχία.

1: Oι παρατάξεις συχνά χρηματίζουν τους υποψηφίους για να τους πείσουν να κατέβουν ως μέλη των συνδυασμών τους. Η έλλειψη πολιτικών προσώπων και η ανάγκη για συμπλήρωση ομάδων μέχρι τις 31 Αυγούστου, οδηγεί πολλούς υποψηφίους να επιλέξουν τον δρόμο του χρηματισμού. Είναι κοινό φαινόμενο να επιλέγουν συνδυασμούς όχι με βάση τα πολιτικά πιστεύω η τις θέσεις των συνδυασμών, αλλά με βάση το ποιος προσφέρει τα περισσότερα χρήματα ή τις υποσχέσεις για προσωπικό κέρδος, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να εγκαταλείψουν τις πολιτικές τους αρχές.

Αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι οι πολιτικές προτάσεις και οι ιδέες έχουν αντικατασταθεί από οικονομικές συναλλαγές και υποσχέσεις προσωπικού κέρδους. Οι υποψήφιοι που αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε συνδυασμούς μόνο εξαιτίας του χρηματικού ανταμοιβήματος αμαυρώνουν την εικόνα της δημοκρατίας και αποδυναμώνουν την έννοια της πολιτικής εκπροσώπησης.

2: Ένα άλλο τραγικό και νέο φαινόμενο είναι η ακατάπαυστη επίθεση κατά των υποψηφίων και των συνδυασμών μέσω των κοινωνικών μέσων, ειδικά του Facebook. Η πλατφόρμα αυτή που αρχικά σχεδιάστηκε για κοινωνική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, έχει καταντήσει πεδίο μάχης για αρνητικές επιθέσεις και  χυδαίων σχολίων.

Το πολιτικό παιχνίδι είναι γνωστό για τον ανταγωνισμό, τις συζητήσεις και τις διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο,φαίνεται ότι μια νέα και ανησυχητική πτυχή εμφανίζεται, αφήνοντας πίσω την ευπρέπεια και τον επαγγελματισμό.

Οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως εργαλείο για να αναδείξουν τις δυνατότητες τους. Ωστόσο, αυτή η τακτική των επιθέσεων μέσω των κοινωνικών μέσων έχει παρεκκλίνει από τον αρχικό της σκοπό. Οι αντίπαλοι πολεμούν με άπλυτα στοιχεία, ψευδείς ειδήσεις και ακατάλληλα σχόλια, πίσω από ανώνυμους χρηματιζόμενους λογαριασμούς αλλά κι επώνυμους. Η ανοικτή επίθεση και αρνητική εκστρατεία προδικάζει όχι μόνο την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου αλλά και την αξιοπιστία των υποψηφίων. Ενώ οι πολίτες περιμένουν να ενημερωθούν για τις πολιτικές προτάσεις, βλέπουν αντίθετα την κατάντια σε επίπεδο επικοινωνίας. Οι αρνητικές επιθέσεις δείχνουν έλλειψη επαγγελματισμού, ανεπάρκειας και έναν αγώνα για εξουσία χωρίς όρια. Είναι πρωτοφανές αυτό το φαινόμενο και η επίδρασή του στην κοινωνία της Ρόδου ανησυχητική. Ο δημοκρατικός διάλογος και οι καλύτερες προτάσεις πνίγονται στον ρυπογόνο βρώμικο λεκτικό η γραπτό  λόγο - θόρυβο. Ο υγιής πολιτικός διάλογος, η αξιοπιστία, ο επαγγελματισμός  και η υγιής ενημέρωση των πολιτών δυστυχώς απεβίωσαν.



Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top