0

To ...δημοσιογραφόμετρο φαίνεται να έθεσε σε λειτουργία προεκλογικά ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Δαστερίδης εκδίδοντας ανακοίνωση σχετικά με "δημοσιογράφους" (εντός εισαγωγικών) που παραπληροφορούν και δημιουργούν συνθήκες ...κοινωνικού κινδύνου!

Το δελτίο τύπου της αντιδημαρχίας Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος:

Υπέπεσαν στην αντίληψή μας, συγκεκριμένα δημοσιεύματα δύο τοπικών μέσων, που για άλλη μια φορά, επέλεξαν να παραπληροφορήσουν τους δημότες. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και κατηγορούν τη δημοτική αρχή πως αδιαφορεί για το ευαίσθητο θέμα της ανακύκλωσης, μη τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι που θέλουν να λέγονται «δημοσιογράφοι», αποφάσισαν να αναρτήσουν φωτογραφίες και βίντεο του πληρώματος ενός συμβατικού απορριμματοφόρου, να περισυλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά και επέλεξαν να πλαισιώσουν τις φωτογραφίες αυτές με ανακρίβειες και αναληθείς κατηγορίες έναντι της Δημοτικής Αρχής και να παρουσιάσουν ως…έγκλημα μια απόλυτα νόμιμη, τυπική και σωστή διαδικασία.

Ενημερώνουμε τους δημότες πως η εναπόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους, γίνεται κανονικά, σύμφωνα με οδηγία από το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), αποκλειστικά τις εργάσιμες ημέρες και από τις 6.30 το πρωί, έως τις 3:00 μμ. Όμως, κανένα απορριμματοφόρο (με ανακυκλώσιμα) δε μπορεί να εισέλθει στη μονάδα ΚΔΑΥ μετά τις 3 το μεσημέρι ή κατά τα Σαββατοκύριακα για εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών, ακόμα και αν υπάρχει ανάγκη.

Η οδηγία που έχουμε από το φορέα διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών, είναι για τις ώρες εκτός λειτουργίας του ΚΔΑΥ (δηλαδή καθημερινά, μετά τις 3μμ), να μεταφέρουμε στην υπερσύγχρονη Μονάδα Επιλογής Απορριμμάτων (ΜΕΑ), τα ανακυκλώσιμα υλικά με τα συμβατικά απορριμματοφόρα. Εκεί, υπάρχει σύστημα που τα διαχωρίζει από τα υπόλοιπα σύμμεικτα απορρίμματα. Στην πράξη και για να γίνει άμεσα κατανοητό στους δημότες, η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων γίνεται κανονικά τις πρωινές ώρες (με τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης) ώστε να προλαβαίνουμε την εναπόθεσή τους στο ΚΔΑΥ. Σε κεντρικά ή άλλα σημεία, όπου υπάρχει αυξημένη εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπου οι μπλε κάδοι ξαναγεμίζουν μετά τις 3 και 4μμ (όταν αρκετοί επαγγελματίες και καταστήματα κλείνουν) κάνουμε την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων με τα συμβατικά απορριμματοφόρα μαζί με τα κοινά απορρίμματα, από τα οποία τα ανακυκλώσιμα διαχωρίζονται στη ΜΕΑ όπου καταλήγουν. Έτσι, είμαστε βέβαιοι πως τα ανακυκλώσιμα υλικά ανακυκλώνονται σωστά και πως οι μπλε κάδοι μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες. Αυτά όμως, τα γνωρίζουν και οι «δημοσιογράφοι» των μέσων που επιλέγουν να παρα-πληροφορούν.

Ως δημοτική υπηρεσία καθαριότητας, μιας δημοτικής αρχής που πρόσφατα φρόντισε να μας εξοπλίσει με 8 νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα (είχε να γίνει οποιαδήποτε προμήθεια απορριμματοφόρου για πάνω από 15 έτη), κρίνουμε κατ΄ ελάχιστον αφελή, αν όχι κακόβουλα κι επικίνδυνα τέτοια δημοσιεύματα και καλούμε τα εν λόγω μέσα, να προβούν σε πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας αν πράγματι τους ενδιαφέρει η σωστή ενημέρωση και όχι οι σκοπιμότητες. Τέτοιες ενέργειες, όχι μόνο παραπληροφορούν τους δημότες και δυσφημούν τις υπηρεσίες και το προσωπικό καθαριότητας του δήμου (που δίνει τη μάχη καθημερινά στους δρόμους ενός δήμου με τις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις της θερινής τουριστικής περιόδου), αλλά και ελλοχεύουν κοινωνικούς κινδύνους, αφού πιθανά προκαλούν στους δημότες, αίσθημα αδιαφορίας απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η ανακύκλωση και η προστασία του περιβάλλοντος.

Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

Ηλίας Δαστερίδης


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top