0

Όταν το θράσος στην πολιτική ξεπερνάει τα όρια και οι πολίτες θεωρούνται ως άνθρωποι χωρίς μνήμη, τότε ζούμε καταστάσεις όπως αυτές της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού συμβούλιου και της ανακοίνωσης που ακολούθησε από τον επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής», Αντώνη Γραβάνη! Ο άνθρωπος που ως επιτελικό στέλεχος καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2007-2010 και -κυρίως-ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών συνέβαλλε καθοριστικότατα στην υπερχρέωση του Δήμου Κομοτηνής έρχεται να μας κουνήσει το δάχτυλο και να μας υποδείξει πώς θα διοικήσουμε οικονομικά τον Δήμο ψευδόμενος! 

Και για πρώτη φορά σ’ αυτά τα 12 χρόνια που κάθεται ο κ. Γραβάνης στα αντιπολιτευτικά έδρανα δήλωσε κατηγορηματικά μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπεύθυνος για την πολιτική της οικονομικής καταστροφής δεν ήταν αυτός, γιατί όπως είπε «ένας Αντιδήμαρχος είναι σαν ένας απλός λογιστής!!!»

Να του υπενθυμίσουμε, λοιπόν, ότι σύμφωνα με την αυτοδιοικητική νομοθεσία ο Δήμαρχος χαράζει μεν τη γενική στρατηγική, αλλά στη συνέχεια τα αιρετά του στελέχη στα οποία έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες την υλοποιούν! Αν διαφωνούσε ο κ. Γραβάνης με τη στρατηγική βουλιάγματος του Δήμου μπορούσε να παραιτηθεί! Αιρετός ήταν, όχι υπάλληλος! 

Ας μας λύσει τις απορίες μας, λοιπόν, πώς προέκυψαν οι ζημίες του Δήμου ύψους 6.493.668 ευρώ τη χρονιά του ήταν Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Πώς προέκυψαν την ίδια χρονιά οι οφειλές και τα χρέη στην αγορά και στις τράπεζες της τάξης των 9.973.996 ευρώ;

Πώς μειώθηκε το ταμείο σε 829.646 ευρώ από 3.588.932 της προηγούμενης χρονιάς; 

Και ας του ξαναθυμίσουμε τα όσα είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο σημερινός Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Πολιτειάδης, για το πού πήγαν τα 6.500.000 ευρώ που μας κατηγορεί! Πρώτ’ απ’ όλα, ο κ. Γραβάνης ή δεν έμαθε να κατανοεί τα οικονομικά στοιχεία ή ψεύδεται ασύστολα! Η διοίκηση Γκαράνη ξεκίνησε τη θητεία της το 2019. Στις 31/12/2019 τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 6.499.823,49 ευρώ. Από αυτά τα 3.960.667,18 ήταν ειδικευμένα, δηλαδή, δεν μπορούσαν να πειραχτούν, γιατί είναι χρήματα που προέρχονται από Προγράμματα.

Τα μη ειδικευμένα, δηλαδή, αυτά που ήταν ίδιοι πόροι, ανέρχονταν σε 2.539.156,31 ευρώ. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δαπανήθηκαν πέραν των κρατικών ενισχύσεων, από ίδιους πόρους του Δήμου Κομοτηνής, σε: 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ : 1.356.575,05 ευρώ. 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΟΔΩΝ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: 2.799.572,11 ευρώ. 

ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΡΡΟΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ : 456.196,00 ευρώ. 

ΣΥΝΟΛΟ : 4.612.343,16 ευρώ. 

Η δε υγειονομική κρίση μας κόστισε περίπου 1.500.000 ευρώ και η ενεργειακή άλλο 1.500.000.

Αν, λοιπόν, δεν άφηναν ως «προίκα» στις επόμενες διοικήσεις τα τεράστια χρέη και ζημίες θα μπορούσαν να γίνουν κοσμογονίες έργων στον Δήμο μας! Ας σκεφτούν οι συνδημότες μας πόσα παραπάνω θα μπορούσαμε να δώσουμε αν δεν υπήρχαν τα δάνεια και τα χρέη των ημερών Γραβάνη! Δάνεια, που φέτος καταφέρνουμε να αποπληρώσουμε εντελώς!


Η αρχική δημοσίευση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αντώνη Γραβάνη:

«Εξαφανίστηκαν» 6 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Κομοτηνής.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κληθήκαμε να ψηφίσουμε τους ισολογισμούς του Δήμου Κομοτηνής για τα έτη 2021 & 2022.

Η Διοίκηση Πετρίδη παρέδωσε στη Διοίκηση Γκαράνη 8.222.050,78 €.

Η νέα δημοτική αρχή από το 2019 είχε δύο επιλογές για την άσκηση της οικονομικής-αναπτυξιακής πολιτικής της:

1. Δεν επενδύουμε τα διαθέσιμα υπέρ της ποιότητας ζωής των δημοτών και ασκούμε μια εισπρακτική πολιτική για να μαζεύουμε αναξιοποίητα χρήματα.

2. Επενδύουμε τα διαθέσιμα χρήματα του Δήμου νοικοκυρεμένα με σχεδιασμό και σοβαρότητα, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των δημοτών (σε κοινωνικές δομές, σε σχολεία, χώρους πρασίνου, δρόμους κ.α.)

Ωστόσο, ο κ. Γκαράνης και οι συνεργάτες του επέλεξαν μια διαφορετική πορεία και κατάφεραν το ακατόρθωτο! 

Μετά από τρία χρόνια Διοίκησης εξαφανίστηκαν 6.028.803,05 ευρώ, χωρίς κανένα όφελος για τον Δήμο και τους κατοίκους του, αφήνοντας στα ταμεία μόλις 2.193.247,73 € !!!!!

Οικόπεδο για σχολείο δεν αγόρασαν..

Σε αγορά εξοπλισμού και σημαντικών προμηθειών δεν προέβησαν.

Κοινόχρηστους χώρους δεν δημιούργησαν και ούτε βελτίωσαν.

Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων δεν έκαναν.

Κοινωνικές δομές δεν αναβάθμισαν, ούτε καν  ενίσχυσαν τις υπάρχουσες.

Παιδικές χαρές δεν κατασκεύασαν.

Δημοτικά ακίνητα δεν φρόντισαν, αντίθετα τα εγκατέλειψαν να καταστρέφονται.

Στους οικισμούς δεν επένδυσαν σχεδόν τίποτα!

Που πήγαν τα 6 εκατομμύρια κ. Γκαράνη; Πως εξαφανίσατε 6 εκατομμύρια ευρώ; Με μαγικό ραβδάκι; 

Σας προκαλούμε να δείξετε στους Δημότες ένα σοβαρό έργο που πραγματοποιήσατε γι’ αυτή την κοινωνία την οποία σας εμπιστεύτηκαν  να υπηρετείτε.

Τάζετε προϋπολογισμούς δεκάδων εκατομμυρίων, παρουσιάζετε μακέτες έργων και έργο δεν έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε ! 

Η περιουσία του Δήμου ρημάζει, καταστρέφεται και εσείς είστε απλά θεατής.

Ο τουρισμός πάει από το κακό στο χειρότερο.

Πριν από λίγες μέρες νεαροί μπήκαν και λήστεψαν το δημαρχείο γιατί δεν υπήρχε ούτε καν φύλαξη, κάμερα ασφαλείας και συναγερμός, και τώρα ενημερωθήκαμε ότι πέφτουν τα μάρμαρα.

Άραγε στις 31/12/2023 που θα αποχωρήσετε, θα βρούμε δημαρχείο;

Ο Δήμαρχος πάλι επικαλείται τον COVID και την ενεργειακή κρίση. 

Όπως, όμως, παραδέχτηκε ο κ. Πολιτειάδης, οι κρίσεις κόστισαν στον Δήμο Κομοτηνής 3 εκατομμύρια ευρώ. Απέκρυψαν όμως ότι επιχορηγήθηκαν με επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των κρίσεων με 1.650.000 ευρώ περίπου, και δεν υπολογίζουν τα μειωμένα έξοδα λόγω covid, όπως εκδηλώσεις και άλλα που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η δημοτική αρχή άδειασε τα ταμεία και η πόλη και τα χωριά είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ.

https://www.facebook.com/antonisgravanis.komotini/posts/pfbid0tzf5EUf9ALBYoDu9im94MEhWiNuPAyxvq3XDGtW7PX8SRy3mqp6t2H5SZtjLMHZMl


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top