0


Η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της προμήθειας των πυραύλων SPIKE NLOS από το Ισραήλ προκάλεσε την αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ που χαρακτηρίζουν την απόφαση «επικίνδυνο βήμα»…και
όταν η Τουρκία δυσανασχετεί κάτι σωστό γίνεται από την πλευρά μας.

Η απόκτηση του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για τις Ε.Δ. Ένας αριθμός θα παραληφθεί από το Στρατό Ξηράς για τα νησιά και την τοποθέτησή τους σε Ελικόπτερα και κάποια στοιχεία θα τοποθετηθούν σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. 

Μπορούν να προσβάλουν στόχους που βρίσκονται εκτός της γραμμής του οπτικού πεδίου του χειριστή, όπως λέει και το όνομά τους (non line of sight – NLOS). Μεταδίδουν εικόνα από κάμερα που φέρουν και ο χειριστής μπορεί να τους κατευθύνει ανάλογα. Το βεληνεκές τους είναι 32 km με δυνατότητα στόχευσης με ακρίβεια σημείου.

Έχουν δυνατότητα προσβολής εχθρικών τεθωρακισμένων, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροχημάτων,  εχθρικών σκαφών, κλπ. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν και να μεταφερθούν σε πολύ μεγάλο αριθμό μέσων όπως ελικόπτερα, τζιπ, πολεμικά πλοία, ακόμα και ιδιωτικά ταχύπλοα σκάφη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα αιφνιδιασμού και προσβολής των εχθρικών δυνάμεων χωρίς την άμεση εμπλοκή μεγάλων μονάδων του πολεμικού ναυτικού και τον κίνδυνο που αυτό εγκυμονεί.   

Να επισημανθεί όμως καθόσον από την απραξία των μνημονιακών χρόνων περάσαμε σε μια άλλη φάση που αφορά τους εξοπλισμούς, ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στρατιωτικής ισχύος, από τον οποίο εξαρτάται η αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων, είναι το προσωπικό. Από τον ανθρώπινο παράγοντα και τους σχετικούς με αυτό συντελεστές, όπως η ποιότητα και το ηθικό που διαθέτει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η υλοποίηση μιας αξιόπιστης στρατηγικής εθνικής άμυνας. Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η επιθυμία για ελευθερία των Ελλήνων και το ηθικό ήταν αυτή που έδωσε πάντα τη νίκη και όχι η υπεροπλία και η αριθμητική υπεροχή. 

Για το λόγο αυτό παράλληλα με τους εξοπλισμούς απαιτείται η απόδοση της οφειλόμενης τιμής από την πολιτεία (ηθικά και οικονομικά) και όχι Ε.Χ.Π. (Ελαφρό Χτύπημα Πλάτης), σ΄ αυτούς που έχει αναθέσει την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και του πολυτιμότερου αγαθού της ελευθερίας μας.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top