0

Ποια είναι η θέση των ανάπηρων ατόμων στην ελληνική κοινωνία; Ποιον ρόλο παίζουν η τέχνη και ο πολιτισμός μας στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων για την αναπηρία; Το «Society Uncensored 02», η ψηφιακή σειρά του Ιδρύματος Ωνάση, συνεχίζεται, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 19:00, με μια συζήτηση χωρίς φίλτρα για ένα θέμα επιτακτικό.

Στο επεισόδιο αυτό, με τίτλο «Αναπηρία και πολιτισμός. Ορατότητα και αναπαράσταση» εξερευνάται η θέση των αναπήρων ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία και η σχέση τους με την τέχνη και τον πολιτισμό, μέσα από μια συνάντηση πολιτών, αναπήρων και μη, η οποία θέτει ερωτήματα, επαναπροσδιορίζει και προτείνει πρακτικές και λύσεις για ένα συμπεριληπτικό μέλλον, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις.

Η συζήτηση ουσιαστικά κινείται σε δυο ξεχωριστούς δρόμους, οι οποίοι τέμνονται συνεχώς. Aπό τη μια, η ορατότητα των αναπήρων μέσα στο σύστημα της κοινωνίας μας και από την άλλη η αναπαράσταση των αναπήρων στον πολιτισμό. Η συζήτηση θίγει θεματικές όπως: o αποκλεισμός των ανάπηρων παιδιών από την τυπική εκπαίδευση ο διαχωρισμός σε ειδική και τυπική και η έλλειψη συνύπαρξης. Η δύναμη της εικόνας στο πώς σχηματίζει στερεότυπα, προκαταλήψεις και εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν προέρχονται από τα ίδια τα άτομα που αναπαριστά, αλλά από την εικόνα που δημιουργούν άλλοι για αυτά. Το δραστήριο, ποικιλόμορφο οικοσύστημα του πολιτισμού και της αναπηρίας στην Ελλάδα και η ευκαιρία να ανατρέψει αποκλεισμούς και διακρίσεις μέσω της ορθής αναπαράστασης, της εκπροσώπησης και της εξοικείωσης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της αποδαιμονοποίησης του διαφορετικού. Οι τρόποι, τα εργαλεία και οι μεθοδολογίες για την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Η έλλειψη θεσμικής πλαισίωσης για τα παραπάνω και η ανάγκη πολυεπίπεδης συνεργασίας.

Το επεισόδιο είναι πλήρως προσβάσιμο και συνοδεύεται από Ανοιχτή Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη, ενσωματωμένη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υπότιτλους για άτομα με ακουστική βλάβη.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Κατερίνα Βρανά (Stand-up comedian), Έλη Δρίβα (ηθοποιός), Θάλεια Κιούση (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας), Μέντη Μέγα (χορογράφος), Παναγιώτης Παράσχου (χορευτής),

Συντονίζει ο Σπύρος Νταντανίδης, Κινηματογραφιστής, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ», Συνδιαχειριστής της σελίδας «Cool Crips».

Επιπλέον εμφανίζονται οι Αντιγόνη Καρνεσιώτη (Ψυχοπαιδαγωγός, Σκηνοθέτρια και Σεναριογράφος του «Handbrake»), Χρήστος Καρράς (Σύμβουλος Βιωσιμότητας και Πράσινης Πολιτικής, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Μπετίνα Παναγιωτάρα (Ερευνήτρια Χορού, Δραματουργός), Χρίστος Παπαμιχαήλ (Καλλιτέχνης, Ιδρυτής Liminal Access), Πατρίτσια Τόσκα (Φαρμακοποιός, Συνδημιουργός του “Handbrake”), Γρηγόρης Χρυσικός (Υπάλληλος γραφείου, Αθλητής, Συνδιαχειριστής της σελίδας “Cool Crips”).

Οδηγίες για την παρακολούθηση της εκδήλωσης:

https://www.protothema.gr/culture/article/1340866/idruma-onasi-psifiaki-suzitisi-gia-ti-shesi-ton-anapiron-atomon-me-tin-koinonia-kai-ton-politismo/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top