0

Το Δικαστήριο της Λιβύης ανέστειλε την Δευτέρα την συμφωνία για τις έρευνες από την Τουρκία στην ΑΟΖ της Λιβύης, συμφωνία που υπέγραψε η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.

Η συμφωνία περιλάμβανε εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ύδατα που η Άγκυρα και η Τρίπολη έχουν δηλώσει καταχρηστικά ως δική τους ΑΟΖ, αλλά τα οποία επίσης διεκδικούν επίσης ως ΑΟΖ η Αίγυπτος και η Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή είχε πυροδοτήσει τον ανταγωνισμό στην ανατολική Μεσόγειο και οδήγησε σε πολιτική αντιπαράθεση στη Λιβύη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη και του Λιβυκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στην Βεγγάζη και το οποίο ψήφισε απορριπτικά για την νομιμότητα της συμφωνίας αυτής, αφού η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει εντολή να συνάψει διεθνείς συμφωνίες (σύμφωνα με την Skhirat του Μαρόκου και του Οδικού Χάρτη της Συνδιάσκεψης της Γενεύης).

Το Δικαστήριο της Τρίπολης, το οποίο εξέδωσε την απόφαση του την Δευτέρα, άφησε χώρο στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης (GNU) για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης (GNU - που έχει παραβιάσει την διεθνή εντολή της τόσο χρονικά όσο και από πλευράς αρμοδιοτήτων) δεν έχει κάνει ακόμη οιοδήποτε σχόλιο για αυτήν την δικαστική απόφαση της Δευτέρας.

(κείμενο του υποναυάρχου ε.α. και προέδρου της "Κοινωνίας Αξιών" Στέλιου Φενέκου - φωτογραφία από τον υποστράτηγο ε.α. Μπάμπη Τζιγκουνάκη)


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top