0

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου με θέμα «την εφαρμογή της Έκθεσης Διακομματικής Επιτροπής για τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό ΑΜ-Θ και την Απευθείας χρηματική ενίσχυση από την Ε.Ε. για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές».

Ο βουλευτής Ροδόπης, αποφασισμένος για την εφαρμογή του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, επανέφερε με την επίκαιρη ερώτησή του την πρόταση για στρεμματική ενίσχυση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι αυτές που καλλιεργείται ο καπνός στην Θράκη, με στόχο την τόνωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, την συγκράτηση του πληθυσμού στους τόπους παραγωγής και τον δραστικό περιορισμό του φαινομένου της εξωτερικής και εσωτερικής μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ, υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή μελέτη για την απευθείας χρηματική ενίσχυση (επιδότηση) από την Ε.Ε. για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες καλλιεργούν ως επί το πλείστον καπνό ποικιλίας Μπασμά, ώστε να καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος από τις χαμηλές αποδόσεις του παραγόμενου προϊόντος στο χωράφι, ενώ στην διάρκεια της αγόρευσής του υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του στις Βρυξέλλες με τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν για το θέμα αυτό στην ευρωβουλή καθώς και την έλευση στην Κομοτηνή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσου Χανιώτη.

Ο βουλευτής Ροδόπης ζήτησε από τον κ. Κεδίκογλου να δεσμευτεί για την σύσταση ειδικής επιτροπής από τον ΟΠΕΚΕ και τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί η ενίσχυση αυτή πιλοτικά στην Θράκη.

Από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου στην απάντησή επεσήμανε ότι «τόσο η καπνοκαλλιέργεια όσο και οι καπνοκαλλιεργητές επωφελούνται από το μέτρο 13: ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, εξισωτική αποζημίωση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Στην επιλεξιμότητα του μέτρου εμπίπτουν όλα τα αγροτεμάχια στα οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ενώ δικαιούχοι είναι τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που είναι ενεργοί γεωργοί και ασκούν εμπορική δραστηριότητα εντός των περιοχών αυτών».


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top