0

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ένας συνδυασμός καλών διατροφικών συνηθειών, σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής ισορροπίας. Πρόκειται για τη σωστή ισορροπία μεταξύ εργασίας και παιχνιδιού, μεταξύ ξεκούρασης και άσκησης, μεταξύ κοινωνικοποίησης και χαλάρωσης.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Επιλέξτε πολλά τρόφιμα διαφορετικού χρώματος που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να είναι φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα - δεν έχει σημασία αρκεί να μην είναι τηγανητά ή καλυμμένα με ζάχαρη ή αλάτι.

Επιλέξτε ποικιλίες ολικής άλεσης όποτε είναι δυνατόν - καστανό ρύζι αντί για άσπρο ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης αντί για άσπρο ψωμί κ.ά. Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες από τα ραφιναρισμένα δημητριακά και περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από ό,τι τα ραφιναρισμένα δημητριακά.

Τρώτε λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα - τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Μειώστε την πρόσληψη νατρίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ νάτριο (αλάτι) στη διατροφή τους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας. Η μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των κινδύνων. Θα πρέπει επίσης να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγετε τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο νάτριο, όπως τα φρέσκα προϊόντα και τα άπαχα κρέατα.

Τρώτε λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες και τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και οι χυμοί. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα παρέχουν θερμίδες αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά, οπότε είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε όταν είναι δυνατόν (ή τουλάχιστον να περιορίσετε την πρόσληψή τους). Αντί να τσιμπολογάτε καραμέλες ή μπισκότα ανάμεσα στα γεύματα, δοκιμάστε φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς - και τα δύο έχουν λιγότερες θερμίδες από τα επεξεργασμένα γλυκά, αλλά εξακολουθούν να έχουν αρκετά γλυκιά γεύση για απογευματινό σνακ!

Πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα - στοχεύστε σε δύο λίτρα την ημέρα (δηλαδή περίπου έξι ποτήρια). Το νερό βοηθά στην έκπλυση των τοξινών από το σώμα σας και διατηρεί το δέρμα σας υγιές. Αν δεν σας αρέσει το σκέτο νερό, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές φέτες λεμόνι που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες.

Κουνηθείτε! Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για όλους – οι ενήλικες  χρειάζονται 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα! Δοκιμάστε να περπατήσετε μετά το δείπνο ή να κάνετε μια βόλτα με ποδήλατο με τους φίλους σας αντί να οδηγείτε παντού. Υπάρχουν μηχανήματα γυμναστικής, όπως το ελλειπτικό μηχάνημα και ο διάδρομος γυμναστικής που μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας και να ασκήστε με βάση το ατομικό σας πρόγραμμα.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top