0

Η ακρίβεια έχει γίνει ο εφιάλτης των πολιτών της μεσαίας τάξης αλλά και των οικονομικά χαμηλών στρωμάτων. Καθημερινά βιώνουμε όλοι μας και παρατηρούμε την αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών ακόμα και σε περιόδους μείωσης των πρώτων υλών. Η απουσία του ελέγχου της αγοράς έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο της αισχροκέρδειας να έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις.

Οι πολίτες σε αυτό το ράλι τιμών είναι απροστάτευτοι και χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Σήμερα ένας εργαζόμενος με 700 ευρώ αδυνατεί να συντηρήσει το σπίτι του και την οικογένεια του. Για παράδειγμα αν αγοράσει κανείς καθημερινά μόνο ένα γάλα και ένα ψωμί θα πληρώσει περίπου 3,10 ευρώ το οποίο σημαίνει ότι κάθε μήνα πρέπει να ξοδέψει 100 ευρώ μόνο για γάλα και ψωμί. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Άμεσα χρειάζεται να μειωθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα βασικά αγαθά ώστε να μειωθούν οι τιμές για να μπορέσουν οι καταναλωτές να αγοράσουν σε πιο χαμηλές τιμές. Οι νέοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα δεν αντέχουν άλλο.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών έχει ως συνέπεια την αδυναμία πληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και των δανείων προς τις Τράπεζες. Χιλιάδες νοικοκυριά, οικογένειες με παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν την μοναδική τους κατοικία και ζούνε καθημερινά με τον φόβο του πλειστηριασμού. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις σχετικά όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, με ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και αξίας κατοικίας, βάσει του Ν. 3869/2010, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να διατηρούν ως μέσο διαβίωσης, ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί αλλά και τη δυνατότητα του οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις, πριν πωληθεί το δάνειό του σε funds, να το εξαγοράσει. Αντιθέτως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα χάσουμε κάθε έννοια του κοινωνικού κράτους αλλά και του κράτους πρόνοιας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να αδικήσουμε τον δανειολήπτη που τόσα χρόνια πλήρωνε το δάνειο του θυσιάζοντας τα θέλω του.

Η κατάσταση που βιώνουμε δεν έχει καμία σχέση με μια χώρα κανονικότητας όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση. Η μεσαία τάξη και τα οικονομικά χαμηλά στρώματα της κοινωνίας είναι αυτοί που πραγματικά δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης. Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση τους. Η οικονομική κρίση και το αυξημένο κόστος ζωής επηρεάζει πιο πολύ την γενιά των νέων όπου με αυξημένα ενοίκια αδυνατούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προσπαθούμε να φέρουμε την οικονομική ευημερία με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ένα σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης ώστε όλοι αλλά κυρίως οι νέοι να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Ντενίζ Μεμέτ

Δικηγόρος - Υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής

στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

-

* Απόφοιτος Νομικής Δ.Π.Θ.

* Απόφοιτος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ.

* Μεταπτυχιακό στο Συνταγματικό Δίκαιο Δ.Π.Θ.

* Μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο Δ.Π.Θ.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top