0

Έχουν ξεφύγει με τις προκλήσεις Τούρκοι αναλυτές, καθώς σε live μετάδοση ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν, πρώην Αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Τουρκίας παρουσίασε το πώς η χώρα μπορεί να κάνει απόβαση στην Ελλάδα και πού έχει αδυναμίες ο ελληνικός και ο τουρκικός στρατός, προβάλλοντας ρεαλιστικά σενάρια πολέμου.

Ο ίδιος, επισείει τον κίνδυνο στον αέρα για τους Τούρκους και δείχνει χερσαίο στόχο την Αλεξανδρούπολη!

Ο συγκεκριμένος αναλυτής, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Open και του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, είναι αυτός που επισημαίνει στην Άγκυρα «προσέξτε η Ελλάδα έχει ισχυρή αεράμυνα».

Μπορεί λέει «να μπούμε στην Αλεξανδρούπολη αν χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις και εκεί η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα», γιατί θεωρεί τον χερσαίο στρατό της Τουρκίας πιο ισχυρό σε σχέση με την Πολεμική Αεροπορία.«Η Ελλάδα μπορεί να μας νικήσει στον αέρα», είναι αυτό που επισημαίνει.

Οι προκλητικές αναφορές του αναλυτή

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του αναλυτή που παρουσίασε το Open, αναφέρει: «Στην Αμερική έχουν γίνει συζητήσεις και μελέτες για έναν πιθανό πόλεμο στο Αιγαίο. Έχουν δημοσιευτεί επίσης άρθρα 20-30 σελίδων για το πώς θα ήταν ένας πόλεμος με την ελληνική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό.

Κοιτάξτε τα νησιά, στην έξοδο των Δαρδανελίων, μπροστά από τον Βόσπορο. Υπάρχουν ραντάρ αεράμυνας και συστήματα αεράμυνας σε όλα τα νησιά μέχρι και την Κρήτη. Με άλλα λόγια, η νησιωτική γραμμή της Ελλάδας, η γραμμή των νησιών στο Αιγαίο πέλαγος είναι μια γραμμή αεράμυνας, η πρώτη γραμμή αεράμυνας. Η δεύτερη γραμμή άμυνας ξεκινά από τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας. Η τρίτη γραμμή άμυνας ξεκινά από εκεί που βρίσκονται τα αεροδρόμια πιο πίσω. Και (η Ελλάδα) εξοπλίζει αυτά τα μέρη».

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα που έχει τοποθετήσει εκεί (η Ελλάδα), δεν έχουν μεγάλη σημασία. Η πολεμική αεροπορία, τα συστήματα αεράμυνας και τα ραντάρ είναι σημαντικά».

«Υπάρχει μια διαφορά στο πότε ανατέλλει ο ήλιος μεταξύ των δύο χωρών. Μερικές φορές, χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο, δηλαδή όταν σκοτεινιάζει ή όταν καθαρίζει ο καιρός, τα αεροπλάνα πηγαίνουν στην άλλη πλευρά, δηλ. στην άλλη πλευρά ξημερώνει λίγο νωρίτερα από εμάς, από ό,τι ξημερώνει στην Τουρκία. Επομένως, γίνονται υπολογισμοί με βάση αυτό.

Μέχρι να κάνουν μια έξοδο τα αεροπλάνα μας, μέχρι να κάνουν 1 ή 2 εξόδους, (οι Έλληνες) έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 3 εξόδους.

Εάν πρόκειται να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση η Τουρκία, η Αλεξανδρούπολη είναι ένα από τα μέρη όπου η Τουρκία θα πραγματοποιήσει τη χερσαία επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας. Γιατί (η Αλεξανδρούπολη) την εμποδίζει».

«Μια χώρα του ΝΑΤΟ θα πάει σε πόλεμο με μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Αν λοιπόν καταλήξει εκεί, ένας τέτοιος πόλεμος θα είναι το τέλος της (Ελλάδας)», καταλήγει.

Δείτε το βίντεο:

https://www.ethnos.gr/World/article/243455/senariapolemoymethnelladakaneitoyrkosanalythsdeixneixersaiostoxothnalexandroypolh

Προκλητικό δημοσίευμα της Milliyet: «Αν ο Μπλίνκεν δώσει το πράσινο φως για τα 12 μίλια στην Αθήνα, η Τουρκία θα αναλάβει δράση»

Ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Mιλιέτ, Οζάι Σεντίρ, στην τακτική στήλη του σήμερα, υπό τον τίτλο «Έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος» εξυφαίνει διάφορα σενάρια που μπορεί να συμβούν με την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, σε Αθήνα και Άγκυρα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην ανατολική Μεσόγειο την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της περιοδείας, θα επισκεφθεί την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Το ακριβές πρόγραμμα δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά είναι γνωστό ότι ο Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 20-21 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη γιατί θα φιλοξενήσει παράλληλα την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Νότιας Κύπρου και θα ήθελαν να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για όσα επιδιώκουν σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές.

Δεν θα ήταν περίεργο για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να έρθει στην Τουρκία για μια μέρα και να διανυκτερεύσει στην Αθήνα για να κάνει διπλωματικά ξεκάθαρη την πλευρά που παίρνει η χώρα του. Γνωρίζουμε ήδη ότι η Ουάσιγκτον ευνοεί την Ελλάδα. Αν όμως ο Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δώσει και το ‘πράσινο φως’ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε ορισμένες ακτές της Κρήτης, αν προτιμήσει να συμπεριφερθεί σαν διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, η οποία προσπαθεί να τελειώσει τις δουλειές της στην ανατολική Μεσόγειο, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ΤΔΒΚ, με την άδεια που πήρε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα αναγκάσει την Τουρκία να αναλάβει ορατή δράση.

Το Ισραήλ θα είναι άλλη μια χώρα που η Άγκυρα θα παρακολουθεί στενά. Μένει να δούμε αν ο Π/Θ Νετανιάχου, ο οποίος αυτήν τη στιγμή έχει αναλάβει την αποστολή να επιδιορθώσει τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ, θα πετάξει την ύφεση (detente) με την Τουρκία στο καλάθι των αχρήστων, προσφέροντας ένα εργαλείο στην προπαγάνδα της Αθήνας.

Η Τουρκία δεν ζητά από κανέναν να φωνάξει τις θέσεις της, όπως δεν επιδιώκει να διεκδικήσει μόνη της όλους τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου. Το μόνο που ζητάμε είναι η τήρηση των διεθνών συμφωνιών, η δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων και η Ελλάδα, που δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος, να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα του ναυτικού δικαίου που παρέχονται στις αρχιπελαγικές χώρες. Θα είναι αρκετό για την ειρήνη αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ σταθούν στο πλευρό όχι της Τουρκίας αλλά του διεθνούς δικαίου».

Τζιχάτ Γιαϊτζί: Διατηρούμε κρυφό στόλο στη Λιβύη

Στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής Milliyet, ο γνωστός ως εισηγητής του περί ‘Γαλάζιας Πατρίδας΄ εθνικιστικού τ/ιδεολογήματος απόστρατος και καθηγητής Τζιχάντ Γιαϊτζί, σχολιάζει το θέμα του συσχετισμού ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας, ισχυριζόμενος μ.ά. τα εξής:

«Μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Hulusi Akar στο Λονδίνο, υποστηρίχθηκε ότι η Τουρκία θα αγόραζε φρεγάτες κλάσης Type-23 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την πλευρά του ο Akar δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα οριστικό». Ωστόσο, εάν η επιτροπή διοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων δεν είχε αναφέρει τέτοια ανάγκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θα εξέταζε αυτά τα πλοία. Όπως όλοι γνωρίζουν, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας από τους πιο ισχυρούς θεσμούς στον κόσμο.

Οι επιχειρησιακές μας ανάγκες έχουν αυξηθεί, αλλά ο αριθμός των φρεγατών είναι ο ίδιος. Οι κορβέτες δεν είναι ικανές να εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με τις φρεγάτες. Τώρα είμαστε πλέον μια ναυτική δύναμη ανοιχτής θάλασσας, δεν είμαστε παράκτιο ναυτικό. Έχουμε πλοία συνεχώς μπροστά από τη Λιβύη. Δεν είναι γνωστή η παρουσία τους, γιατί δεν φαίνονται πολύ. Δυσκολευόμαστε όμως να συντηρήσουμε αυτά τα πλοία γιατί δεν υπάρχουν άλλα να τα αντικαταστήσουν. Έτσι τα πλοία μας φθείρονται, γερνούν πολύ γρήγορα. Άρα χρειαζόμαστε επειγόντως μια εξέδρα και πρέπει με κάποιο τρόπο να την ολοκληρώσουμε.

Η Ελλάδα εξοπλίζεται κατά της Τουρκίας και προσπαθεί να αναπληρώσει τις ελλείψεις της με αγορές από το εξωτερικό. Οι φρεγάτες κλάσης Belharra παραγγέλθηκαν από τη Γαλλία σε αυτό το πλαίσιο. Τον περασμένο μήνα, έδωσα μια συνέντευξη στους New York Times για αυτό το θέμα. Εκεί, με ρώτησαν πώς θα απαντούσε η Τουρκία στις αγορές όπλων εκ μέρους της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, αυτή η ερώτηση είναι από μόνη της μια παραδοχή ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται διαρκώς. Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα και να λάβει ανάλογα μέτρα. Η Ελλάδα προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το ναυτικό της και να αυξήσει τον αριθμό των εξέδρων. Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η Τουρκία έχει μειώσει την εξάρτησή της από ξένες χώρες με ταχείς ρυθμούς όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία και έχει μεγιστοποιήσει σοβαρά τη δύναμή της.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις αγορές της από το εξωτερικό για να ενισχύσει τις δικές της εθνικές κινήσεις. Αντίθετα, όλη η δύναμη κρούσης του ελληνικού ναυτικού εξαρτάται από ξένες χώρες και αυτή η εξάρτηση διατηρείται και με τις νέες αγορές τους. Παρ’ ότι η Ελλάδα κάνει βήματα προς την προσθήκη νέων συστημάτων, αυτά τα βήματα δεν είναι σε επίπεδο επαρκές ώστε να μειωθεί το χάσμα με την Τουρκία. Και το πιο σημαντικό: Ενώ η Ελλάδα περιμένει από το Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον να της δώσουν πυρομαχικά σε περίπτωση πολέμου, η Τουρκία είναι σε θέση να παράγει η ίδια τα απαραίτητα πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό σε εργοστάσια στην επικράτειά της. Έχουμε μεγάλη ικανότητα και αναπτύξαμε αυτή την ικανότητα δουλεύοντας στα πλοία που αγοράσαμε. Σήμερα μπορούμε πλέον να εξοπλίσουμε τα δικά μας πλοία με τα δικά μας συστήματα».

https://www.ethnos.gr/World/article/243885/proklhtikodhmosieymathsmilliyetanomplinkendoseitoprasinofosgiata12miliasthnathhnahtoyrkiathaanalabeidrash


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top