0

* = Δημοσίευση από Dentistry

Καθώς τα πρωτοσέλιδα σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνεχίζουν να κυριαρχούν στις ειδήσεις, ο Dr Richard Holliday και η Καθηγήτρια Elaine McColl μιλούν για τον αντίκτυπο του ατμίσματος στη στοματική υγεία των ασθενών.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξε ένας καταιγισμός ιστοριών στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το άτμισμα και τη στοματική υγεία – μερικές από αυτές μάλιστα έφτασαν στις εθνικές εφημερίδες και στις κεντρικές σελίδες τους. Αυτά τα άρθρα έχουν διατυπώσει πολλούς ισχυρισμούς όπως ότι το άτμισμα προκαλεί «υποχώρηση των ούλων και πτώση των δοντιών». Κάποια μάλιστα έχουν υπονοήσει ότι οι χρήστες είναι καλύτερα να επιστρέψουν στο κάπνισμα.

Σε αυτό το άρθρο σκοπεύουμε να σας δώσουμε μια σύντομη επισκόπηση της βάσης των στοιχείων για αυτό το θέμα. Αυτό δεν προορίζεται να είναι μια ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση. Μάλλον έχει σχεδιαστεί ως μια ευανάγνωστη περίληψη της τρέχουσας θέσης με προβληματισμούς σχετικά με το πού θα πάμε στη συνέχεια και πώς μπορείτε να πάρετε κι εσείς θέση.

Spoiler alert: όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην υγειονομική περίθαλψη, η απάντηση σε αυτού του είδους τα ερωτήματα είναι λεπτή, βασισμένη στον κίνδυνο και με προειδοποιήσεις. Η πραγματικότητα δεν είναι για να βγαίνει σε πρωτοσέλιδο. Αλλά ως επαγγελματίες υγείας έχουμε καθήκον να κατανοούμε περίπλοκες καταστάσεις και να μεταδίδουμε αυτές τις πληροφορίες αξιόπιστα στους ασθενείς μας.

Το κλινικό πλαίσιο για το άτμισμα

Ένα θεμελιώδες σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές κλινικές καταστάσεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη σχετικά με το άτμισμα.

Η πρώτη περίπτωση αφορά ένα άτομο που καπνίζει καπνό και χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με υγρά αναπλήρωσης για να ελαττώσει ή να διακόψει το κάπνισμα (ή κάποιος που το έχει διακόψει πρόσφατα, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο). Η βάση στοιχείων είναι σχετικά ισχυρή για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Μια ανασκόπηση Cochrane ενημερώνεται μηνιαία για αυτό το θέμα και περιλαμβάνει επί του παρόντος δεδομένα από 61 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 34 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα αποτελεσματικό βοήθημα διακοπής, καλύτερο από τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται από πολλούς οργανισμούς όπως το NHS, το NICE, το UK Health Security Agency (πρώην Public Health England) και το Royal College of Physicians.

Για τις εγκύους, η συμβουλή του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων καθώς και του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιών είναι να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT). Για παράδειγμα, επιθέματα και τσίχλες, αλλά αν βρίσκουν περισσότερο βοηθητικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι σίγουρο ότι αποτελούν μια πολύ πιο ασφαλή λύση από το κάπνισμα.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα άτομο (ίσως ένα νέο άτομο) που δεν έχει καπνίσει στο παρελθόν, αλλά αρχίζει να χρησιμοποιεί τακτικά ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτή η κατάσταση έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή κατά το τελευταίο έτος. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης (bars elf, geek bar) μεταξύ των νέων που ατμίζουν. Αλλά και λόγω της αυξημένης προβολής στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για αυτό, τόσο από τους γονείς όσο και από τους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας. Αν και φαίνεται ότι παραβιάζονται τακτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ισχύσει κανονισμούς για αυτά τα προϊόντα. Είναι παράνομο να πουλάς ηλεκτρονικά τσιγάρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, με τους λιανοπωλητές να αντιμετωπίζουν δυνητικό πρόστιμο 2.500 λιρών. Οι πωλήσεις μέσω αντιπροσώπων (δηλαδή οι αγορές για κάποιον ανήλικο) είναι επίσης παράνομες.

Στοματική υγεία

Ας επικεντρωθούμε στη στοματική υγεία. Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στη στοματική υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Η τακτική εισαγωγή οποιασδήποτε ουσίας στη στοματική κοιλότητα θα έχει επιπτώσεις σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον. Είτε αυτές είναι αρνητικές είτε θετικές, είτε θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη ή εξέλιξη μιας νόσου, θα χρειαστούν χρόνια έρευνας και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι ποτέ πλήρως γνωστά.

Για την πρώτη περίπτωση (καπνιστές/πρώην καπνιστές), έχουμε μια θέση εκκίνησης πλούσια σε ασθένειες. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει ένα σχεδόν μοναδικά τοξικό κοκτέιλ χημικών ουσιών, που προκαλούν μια σειρά από παθήσεις για τη γενική και τη στοματική υγεία. Η διακοπή του καπνίσματος θα οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στη στοματική υγεία και μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ή εξέλιξης μιας νόσου, π.χ. μείωση του κινδύνου για καρκίνο του στόματος.

Από την περιοδοντική σκοπιά, όταν οι καπνιστές σταματούν το τσιγάρο, συχνά βλέπουν βραχυπρόθεσμη αύξηση της αιμορραγίας των ούλων. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ιστοί των ούλων απαλλάσσονται από τις επιπτώσεις του καπνού του τσιγάρου.

Για όσους πάσχουν από περιοδοντίτιδα γνωρίζουμε ότι η ανταπόκρισή τους στην περιοδοντική θεραπεία είναι βελτιωμένη. Το αερόλυμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιέχει πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα ή υψηλές δόσεις γνωστών καρκινογόνων ουσιών (μερικές φορές έχουν εντοπιστεί χαμηλές δόσεις καρκινογόνων ουσιών).

Ατομική απόφαση

Οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην στοματική υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιθανό να είναι μικρές και σχετικά ασήμαντες σε σύγκριση με τις σημαντικές ευεργετικές αλλαγές της στοματικής υγείας από τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό υποστηρίζεται από μικρό αριθμό κλινικών μελετών. Αυτές οι έρευνες ακολούθησαν τους καπνιστές κατά τη διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου («μετάβαση»). Όλες αυτές οι μελέτες δείχνουν μια βελτίωση στη στοματική υγεία. 

Οι συμβουλές για μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αυτήν την ομάδα είναι μια ισορροπία μεταξύ του κινδύνου υποτροπής στο κάπνισμα και των πιθανών επιπτώσεων στη γενική και τη στοματική υγεία από τη μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μετά από κάθε προσπάθεια διακοπής, ο κίνδυνος υποτροπής στο κάπνισμα είναι μεγάλος (75% των καπνιστών υποτροπιάζουν σε διάστημα μεταξύ 4 εβδομάδων και 12 μηνών μετά την αρχική προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος). Οι πιθανές συνέπειες για τη γενική και τη στοματική υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σχετικά μικρές με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα.

Ως εκ τούτου, η τρέχουσα καθοδήγηση της NICE είναι ότι οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα για «αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή στο κάπνισμα». Θα πρέπει να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν «όταν είναι έτοιμοι να το κάνουν». Αυτή θα είναι μια καθαρά ατομική απόφαση με βάση τις συνθήκες που ισχύουν για το κάθε άτομο.

Πιθανές επιπτώσεις

Στη δεύτερη περίπτωση (ένας νέος που δεν υπήρξε «ποτέ καπνιστής»), έχουμε γενικά μια υγιή αρχική θέση. Είναι πιθανό να δούμε επιπτώσεις στη στοματική υγεία από τη μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η μη συστηματική ή βραχυπρόθεσμη χρήση είναι απίθανο να οδηγήσει σε μετρήσιμα ενδοστοματικές επιδράσεις. Αλλά με τις εθιστικές ιδιότητες της νικοτίνης υπάρχει κίνδυνος οι χρήστες να γίνουν εθισμένοι και μακροχρόνιοι χρήστες. Υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς πιθανών επιπτώσεων στη στοματική υγεία που μπορεί να ενέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα:

1. Περιοδοντική υγεία

Αυτός είναι ο τομέας στον οποίο έχουν επικεντρωθεί οι περισσότερες μελέτες μέχρι στιγμής. Δείχνουν αντικρουόμενα ευρήματα και έχουν γενικά χρησιμοποιήσει πιο αδύναμα σχέδια μελέτης. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η περιοδοντική υγεία των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι συγκρίσιμη με τους μη χρήστες, ενώ άλλες δείχνουν ότι ορισμένες πτυχές είναι μετρήσιμα χειρότερες. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι η ίδια η νικοτίνη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για περιοδοντική νόσο.

Αυτή ήταν και μια συνηθισμένη εσφαλμένη περιγραφή στις πρόσφατες ιστορίες των μέσων ενημέρωσης (π.χ. ο καπνός του τσιγάρου και η νικοτίνη συχνά και εσφαλμένα χρησιμοποιούνται σε εναλλαγή στις προτάσεις). Μια σειρά από μελέτες εξέτασαν το μικροβίωμα του στόματος και ανέφεραν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν μια ξεχωριστή σύνθεση από βακτήρια του στόματος. Αυτό αποτελείται από πολλά παθογόνα είδη.

Απαιτείται περαιτέρω εργασία σε αυτόν τον τομέα για την παρακολούθηση αυτών των χρηστών με την πάροδο του χρόνου και για την βιοχημική επικύρωση ότι αυτοί οι χρήστες δεν κάπνιζαν παράλληλα και κανονικά τσιγάρα (κάτι που τα στοιχεία μιας μελέτης υποδηλώνουν ότι κάπνιζαν).

2. Τερηδόνα

Υπάρχουν πολύ λίγα κλινικά στοιχεία για αυτό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνήθως δεν περιέχουν σάκχαρα, καθώς έχουν θερμοκρασίες καύσης χαμηλότερες από το θερμαντικό στοιχείο του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αλλιώς οι συσκευές θα έφραζαν γρήγορα. Αντ' αυτού χρησιμοποιούνται τεχνητά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη.

Τα φυσικά συστατικά (τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν σάκχαρα) δεν επιτρέπονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Ωστόσο, ο κίνδυνος τερηδόνας είναι ένας σημαντικός τομέας που πρέπει να προσέξετε. Η στοματική ξηρότητα είναι μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Έχει υποδηλωθεί ότι αυτό οφείλεται στα αποτελέσματα δέσμευσης νερού από το συστατικό προπυλενογλυκόλη. Θα μπορούσε να είναι ένας παράγων για υψηλότερο κίνδυνο τερηδόνας.

3. Καρκίνος του στόματος

Ο καπνός του τσιγάρου είναι γεμάτος καρκινογόνες ουσίες τόσο από την πίσσα όσο και από  τη διαδικασία καύσης. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποφεύγουν και τα δύο. Η νικοτίνη δεν είναι καρκινογόνος ουσία (η άποψη υποστηρίζεται από τη χρήση από του στόματος προϊόντων νικοτίνης για 30-40 χρόνια). Ως εκ τούτου, επί του παρόντος δεν αποτελεί θέμα ανησυχίας.

Για μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της στοματικής βιολογίας που σχετίζεται με το άτμισμα, θα αναφέρουμε στους αναγνώστες αυτήν την πρόσφατη ανασκόπηση στο Journal of Dental Research.

Συμπέρασμα

Συνοπτικά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει γερά στοιχεία που το υποστηρίζουν ως αποτελεσματικό βοήθημα διακοπής του καπνίσματος. Οι καπνιστές μπορούν να περιμένουν να δουν ουσιαστικές βελτιώσεις στη στοματική τους υγεία εάν στραφούν πλήρως στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η μακροχρόνια χρήση είναι μια ισορροπημένη κρίση μεταξύ της πρόληψης της υποτροπής του καπνίσματος έναντι του μικρού κινδύνου τυχόν επιζήμιων επιπτώσεων από τα ίδια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ωστόσο, οι μη καπνιστές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα εκτίθενται σε περιττούς κινδύνους. Οι συνέπειες στην στοματική υγεία σε αυτήν την ομάδα έχουν προς το παρόν μελετηθεί ελάχιστα. Χρειαζόμαστε περισσότερη καλά διεξαγόμενη έρευνα.

Σε πολλούς τομείς των συμβουλών στοματικής υγείας, τα μηνύματα που δίνουμε στους ασθενείς μας ως επαγγελματίες οδοντίατροι πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο άτομο που έχουμε μπροστά μας. Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Δήλωση ενδιαφέροντος

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα, με τη μορφή μιας εθνικής πολυκεντρικής κλινικής δοκιμής που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (NIHR). Η δοκιμή αυτή τη στιγμή αναζητά οδοντιατρικές ομάδες για να λάβουν μέρος.

Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μια συναρπαστική έρευνα. Μπορείτε να βοηθήσετε στη δημιουργία της βάσης αποδεικτικών στοιχείων σε αυτό το σημαντικό θέμα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και δηλώστε το ενδιαφέρον σας εδώ: 

http://www.forms.ncl.ac.uk/view.php?id=9058673

Πηγή: https://dentistry.co.uk/2022/08/22/vaping-and-oral-health-an-update-for-the-dental-team/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top