0

Ενα νέο όσο και ανατρεπτικό ιστορικό ντοκουμέντο έφερε στην δημοσιότητα ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Μπατζακίδης. Με ανακοίνωσή του δημοσιοποίησε ένα παλαιό έγγραφο του Δήμου Ξάνθης με ημερομηνία έκδοσης την 20η Φεβρουαρίου του 1921.

Να θυμίσουμε πως χρονολογικά βρισκόμαστε στην μεταβατική περίοδο όπου η Θράκη περνούσε από την οθωμανική στην ελληνική διοίκηση, με ένα μεσοδιάστημα 7 ετών βουλγαρικής κατοχής. Τελευταίος δήμαρχος της οθωμανικής εποχής, πριν την κατοχή των Βουλγάρων ήταν ο Ταχήρ Εφέντης.

Ο Ταχήρ Εφέντης, σύμφωνα με παλαιότερη ιστορική έρευνα του Γιώργου Μπατζακίδη, μετά την αποχώρηση των Βουλγάρων και μαζί με τον Πάρεδρο Χασάν Σουλεϊμάν Εφέντη, σε δήλωση τους προς τον Γάλλο στρατηγό Ντ’ Εσπεραί, ανέφεραν πως οι ομόθρησκοί τους ήταν απολύτως ευχαριστημένοι από την στάση του ελληνικού στρατού (προφανώς συγκρίνοντας με την στάση του βουλγαρικού στρατού που επί επτά και πλέον τυραννικά χρόνια ταλαιπώρησε χριστιανούς και μουσουλμάνους στην Ξάνθη) και την εξήρε. Σε επιστολή του μάλιστα προς τον Έλληνα στρατηγό Γεώργιο Λεοναρδόπουλο για την ονομαστική του εορτή, μας δηλώνει αφενός μεν ότι δεν τον λησμόνησε που ήρθε ως ελευθερωτής στην Ξάνθη και αφετέρου δε, πως διατηρούσε άριστες φιλικές σχέσεις μαζί του.

Ο Ταχήρ Εφέντης κλήθηκε να υπηρετήσει ξανά τον Δήμο Ξάνθης ως δήμαρχος από τις 4/10/1919 μέχρι και στις 5/2/1921 όπου και δήλωσε την παραίτησή του για προσωπικούς του λόγους ώστε μετά να τον διαδεχτεί ο νέος δήμαρχος Ξάνθης Χριστόδουλος Μπρωκούμης.

Αυτό όμως που δεν ήταν γνωστό, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ήταν πως ο Μπρωκούμης δεν ήταν ο μόνος δήμαρχος της πόλης αλλά είχε και έναν ακόμη, δεύτερο στην σειρά δήμαρχο, τον Αχμέτ Χαμντή προερχόμενο από την μουσουλμανική κοινότητα της πόλης!

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το έγγραφο που φέρνει στην δημοσιότητα ο Γιώργος Μπατζακίδης, με ημερομηνία έκδοσης την 20η Φεβρουαρίου του 1921, το οποίος υπογράφει ο δήμαρχος της πόλης Αχμέτ Χαμντή!

Ο ίδιος ο Γιώργος Μπατζακίδης αναφέρει:

"Γνωρίζουμε όλοι από την τοπική ιστορία, πως αντικαταστάτης του (σ.σ.: του Ταχήρ Εφέντη) στον Δημαρχιακό Θώκο, διορίστηκε ο Χριστόδουλος Μπρωκούμης. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι όμως, ήταν η ύπαρξη ενός ακόμη ανθρώπου στο αξίωμα αυτό, του Αχμέτ Χαμντή (Ahmet Hamdi) όπως φαίνεται ξεκάθαρα άλλωστε ως υπογράφων στο αξίωμα του Δημάρχου Ξάνθης. Φαίνεται, πως υπήρξε μια μεταβατική περίοδος διορισμών μετά την παραίτηση του Ταχήρ Εφέντη και παρατηρούμε το σπάνιο φαινόμενο της ύπαρξης δύο  Δημάρχων, ενός χριστιανού ως πρώτο και ενός μουσουλμάνου ως δεύτερο.

Για την ιστορία και μόνον, το έγγραφο αφορά κάποιον Μουσταφά Σαμπάν Αχμετσίκ Ογλού, Γεωργός από την Μύκη (Mustafa Şaban Ahmetçik oğlu Rençber Mustafçova).

Βάσει δελτίου ταυτότητας αστυνομικού σταθμού Μουστάφτσοβα.

Εν Ξάνθη τη 20 Φεβρουαρίου 1921.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης

Αχμέτ Χαμδή"

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μία ιστορική ανακάλυψη που ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα αυτοδιοικητικά πράγματα στην Θράκη, που ίσως να μην αφορούσε μόνο στην Ξάνθη.



Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top