0

Στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης και βορειοδυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, στο Σούνιο Ξάνθης, η Σοφία Σεβαστού-Κωνσταντινίδου και η οικογένεια της μας υποδέχτηκαν στο εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών με την ονομασία «Σοφίας Γεύσεις» και μας μύησαν στα μυστικά της θρακιώτικης γαστρονομίας.


Η "Σοφίας Γεύσεις" είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που παραμένει, από το ξεκίνημα της το 2012, πιστή στο όραμα της για την αναβίωση της θρακιώτικης παράδοσης μέσω της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων. Τα εκλεκτά ζυμαρικά της επιχείρησης παρασκευάζονται αποκλειστικά με τη χρήση αγνών τοπικών υλικών, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την υγιεινή διατροφή όλης της οικογένειας.

Η κα. Σοφία Σεβαστού-Κωνσταντινίδου, ο σύζυγος της κ. Κώστας Κωνσταντινίδης και ο υιός τους Δημήτρης, που αποτελεί το παρόν αλλά και το μέλλον της επιχείρησης, μας διηγήθηκαν την ιστορία και το ταξίδι της όμορφης αυτής επιχειρηματικής προσπάθειας που κάνει "βουτιές στο παρελθόν, αλλά έχει το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον".  Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα.


Η οικονομική κρίση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, βρήκε την κα. Σοφία και το σύζυγο της, κ. Κώστα να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Το κλίμα αβεβαιότητας στάθηκε αφορμή για την οικογένεια να λάβει το 2011 τη γενναία απόφαση για την έναρξη της δικής της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης όπου θα μπορούσαν να δημιουργούν με αγάπη και μεράκι τοπικά θρακιώτικα προϊόντα με γεύσεις και αρώματα "όπως παλιά". Η ονομασία "Σοφίας Γεύσεις" δόθηκε από το όνομα της ιδιοκτήτριας και κύριας παρασκευάστριας των ζυμαρικών και από σεβασμό στη "Σοφία" της παράδοσης. Εκτιμώντας τη γνώση του χθες και αξιοποιώντας την τεχνολογία του σήμερα η κα. Σοφία και η οικογένειά της αναδεικνύουν τη θρακιώτικη γαστρονομία και δημιουργούν ζυμαρικά αρίστης ποιότητας.


Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στην επαρχία, όπως η "Σοφίας Γεύσεις" απαιτεί από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της, αφοσίωση και σκληρή προσωπική εργασία από όλα τα μέλη της οικογένειας, προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσο της παραγωγής, όσο και της διανομής - προώθησης των προϊόντων της. Ένα πρώτο στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί συνεπώς, ήταν η ανάπτυξη του δικτύου διανομής των προϊόντων, αλλά και η εξασφάλιση μιας παραγωγικής δυναμικότητας, που αφενώς θα κάλυπτε τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργήθηκε και αφετέρου θα διασφάλιζε τις απαιτήσεις για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Η επιχείρηση "Σοφίας Γεύσεις" υλοποίησε σε συνεργασία με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης επενδυτικό σχέδιο στη δράση "Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές", που την βοήθησε να αντιμετωπίσει τα θέματα παραγωγής και προώθησης των ζυμαρικών που προέκυψαν. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της δράσης η επιχείρηση προμηθεύτηκε εξοπλισμό παραγωγής ζυμαρικών με τον οποίο καταφερε να πενταπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα. Η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και η μείωση του χρόνου παρασκευής, επέτρεψαν στην επιχείρηση "Σοφίας Γεύσεις" να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη διανομή και στην προώθηση των προϊόντων της. Παράλληλα, μέσω του επενδυτικού σχεδίου, η επιχείρηση απέκτησε τη δική της ιστοσελίδα που της άνοιξε την πόρτα του ψηφιακού κόσμου, διευρύνοντας έτσι το πελατολόγιο της επιχείρησης πέρα από τα στενά όρια της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης. Με τη βοήθεια της δράσης επίσης, η επιχείρηση επένδυσε σε διαφημιστικό και προωθητικό υλικό, ενώ συμμετείχε και σε εκθέσεις σχετικές με το αντικείμενο της (Detrop, Food Expo).



Η Ζωή Τσακιρίδου, Σύμβουλος Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων στην ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, με μεγάλη εμπειρία στην εκπόνηση φακέλων για δράσεις ΕΣΠΑ, ανέλαβε την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης "Σοφίας Γεύσεις" και η συνταγή της συνεργασίας "έδεσε". Η οικογένεια της κας. Σοφίας έχει ήδη υλοποιήσει και δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης με την εταιρεία μας, ενώ σύντομα ετοιμάζεται να ξανασυνεργαστεί με την ομάδα της ena στα πλαίσια μίας νέας δράσης.


Η γευστική οικογενειακή ιστορία της "Σοφίας Γεύσεις" ξεκίνησε το 2012 τη λειτουργία της με την παραγωγή 9 κωδικών και ένα μικρό δίκτυο διανομής που αναπτύχθηκε κυρίως μέσω προσωπικών γνωριμιών στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης. Στόχος των ιδιοκτητών ήταν εξ αρχής να δημιουργούν ζυμαρικά που θα ξυπνούν μνήμες από τα αρώματα και της γεύσεις στην κουζίνα της μαμάς.





Σήμερα, το "Σοφίας Γεύσεις" παράγει 21 κωδικούς, μεταξύ οποίων βρίσκονται οι χυλοπίτες, οι παπαρδέλες, το κους κους καθώς και ο καινοτόμος θρακιώτικος τραχανάς με ταχίνι που βασίζονται στη Θρακιώτικη παράδοση αλλά λαμβάνουν υπ όψιν τους τις διατροφικές τάσεις της εποχής και τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες. Τα ζυμαρικά που παράγουν, αποκτούν το χαρακτηριστικό τους χρώμα, καθώς "βάφονται" με φυσικές χρωστικές από πουρέ λαχανικών (καρότου, σπανακιού και παντζαριού), ο οποίος τους δίνει την ξεχωριστή τους εμφάνιση.

Πως μπορείτε να βρείτε τα ζυμαρικά "Σοφίας Γεύσεις"; Οι ενδιαφερόμενοι πελάτες μπορούν να προμηθευτούν πλέον τα προϊόντα της επιχείρησης σε επιλεγμένα delicatessen, συνοικιακά mini market, εστιατόρια και παντοπωλεία στην Ξάνθη, αλλά και στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, καθώς και σε αρκετά σημεία στη Θεσσαλία. Παράλληλα, η επιχείρηση "Σοφίας Γεύσεις" έχει εξάγει μέχρι σήμερα τα προϊόντα της σε 5 χώρες της Ευρώπης, όπως: στην Ολλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία. Τέλος, γεύσεις από τη θρακιώτικη παράδοση σε μικρές ποσότητες βρίσκονται και στην Αμερική.



Όλη αυτή η ανάπτυξη ήρθε από την επιμονή των μελών της οικογένειας να παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις στον κλάδο τους και να επενδύουν συνεχώς στα προϊόντα και την επιχείρηση τους. Ήδη από την πρώτη στιγμή η επιχείρηση αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της προβολής και της προώθησης, συμμετείχε ενεργά σε πλήθος εκθέσεων από το 2013, μεταξύ των οποίων και η έκθεση Detrop όπου η επιχείρηση κατάφερε να αποσπάσει βραβείο το 2016, για τη χειροποίητη συσκευασία της. Η επιχείρηση "Σοφίας Γεύσεις" καινοτομεί και στον ψηφιακό κόσμο όπου όποιος επισκεφτεί τη σελίδα της, θα ανακαλύψει πλήθος παραδοσιακών συνταγών για νόστιμα και γευστικά πιάτα ζυμαρικών!

Με την παράδοση ως οδηγό και τη διαρκή καινοτομία ως στόχο η επιχείρηση "Σοφίας Γεύσεις" ξεχωρίζει τόσο για τα αγνά υλικά και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, όσο και για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Παρόλο που αποτελεί μια επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων, το "Σοφίας Γεύσεις" είναι μια μοντέρνα επιχείρηση που επενδύει συνεχώς σε καινούργιες καινοτόμες γεύσεις και στη διεύρυνση της ποικιλίας των γεύσεων που προσφέρει. Τελευταία καινοτομία της επιχείρησης είναι οι ταλιατέλες βρώμης, μια ιδέα του Δημήτρη, Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης από το Πολυτεχνείο Ξάνθης, που αποτελεί το "μέλλον" των "Σοφίας Γεύσεις". Άλλωστε, επιθυμία της οικογένειας της κας. Σοφίας είναι να συνεχίζει να εξελίσει τις παραδοσιακές θρακιώτικες συνταγές, προσαρμόζοντας τις σε όσα επιτάσσει η σύγχρονη διατροφή.


Στα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης είναι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και η διεύρυνση του πελατολογίου της. Στόχος της είναι επίσης και η ανάπτυξη μεγαλύτερης εξαγωγικής δραστηριότητας έτσι ώστε να γίνει γνωστή και αγαπητή σε περισσότερα μέρη η παραδοσιακή θρακιώτικη γαστρονομία.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει διαρκώς μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με πρόσφατο παράδειγμα την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η κα. Σοφία και η οικογένειά της, συνεχίζουν προσηλωμένοι στο στόχο τους, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα, να παράγουν τα εκλεκτά παραδοσιακά ζυμαρικά τους.


Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών "Σοφίας Γεύσεις":


Σοφίας Γεύσεις

Σούνιο Ξάνθης

Στο διαδίκτυο: https://sofiasgeuseis.gr

E-mail: info@sofiasgeuseis.gr

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063828871839

Τηλ.: 2541031630, 6937547565

---

https://enateam.gr/business-story-10-sofias-geuseis

Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης ιδρύθηκε το 2006 και παρέχει υπηρεσίες για χρηματοδοτήσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τοπικό κι περιφερειακό επίπεδο προς επιχειρήσεις, ιδιώτες, δημόσιο τομέα και διάφορους φορείς. Με έδρα την Ξάνθη, η εταιρεία είναι από τις μοναδικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας που παρέχει με συνέπεια και αξιοπιστία εξειδικευμένες υπηρεσίες όχι μόνο προς τις επιχειρήσεις αλλά και προς τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα που δραστηριοποιούνται στη γεωργία ή κτηνοτροφία.

Ενα - Σύμβουλοι ανάπτυξης

https://enateam.gr

Έδρα

3o χλμ. Ξάνθης - Καβάλας, Τ.Κ. 67100, Ξάνθη

Τηλ. 2541083370

Fax. 2541083007

E-mail: info@enateam.gr - enasms@enateam.gr - hr@enateam.gr

Υποκατάστημα Π.Ε. Καβάλας

Περιμετρική οδός Χρυσούπολης, Βεργίνας 1, Τ.Κ. 64200, Χρυσούπολη

Τηλ. 2591023900, 2591023888


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top