0
Επάνω: Ο Τζώνη - Λεβέντ πήρε τ' όπλο του.

"Ολη η πόλη μία ομάδα" είναι το σύνθημα του Πανθρακικού, της ιστορικής ομάδας της Κομοτηνής, χορηγός της οποίας έναντι μικρού ποσού ανέλαβε για την τρέχουσα σεζόν ο Τουρκοέλληνας επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδήκ. Αλλά κανείς δεν εξήγησε στους πολίτες και φιλάθλους πως η συγκεκριμένη ομάδα (στην οποία σύμφωνα με το σύνθημα χωρά "όλη η πόλη") θα δινόταν ως "τρόπαιο" σε εκπρόσωπο του τουρκικού κράτους, την στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος της Τουρκίας (και "μέντορας" - "προστάτης" του "μεγιστάνα" Λεβέντ Σαδήκ όπως λένε κάποιοι) απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, καταστροφή και θάνατο. Αν μη τι άλλο το timing και η πολιτική επικοινωνίας που ακολουθεί ο επενδυτής δεν ήταν τα κατάλληλα.


Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Τούρκου προξένου Κομοτηνής καθώς λήγει η θητεία του. Με αφορμή αυτό το γεγονός η ομάδα του Πανθρακικού (προφανώς με πρωτοβουλία της πλευράς του χορηγού, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο) διοργάνωσε συνάντηση μαζί του ώστε να τον "τιμήσει". Μάλλον για τις υπηρεσίες που προσέφερε για τα συμφέροντα της πατρίδας του, που είναι η Τουρκία. (ποια είναι αυτά στην παρούσα στιγμή: επεκτατική πολιτική με πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, τουρκοποίηση με το ζόρι του συνόλου της αναγνωρισμένης μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας και άλλα πολλά) Γιατί μέσα στα καθήκοντά του αυτές τις υπηρεσίες υποχρεούται να προσφέρει ο εκάστοτε πρόξενος της εκάστοτε χώρας. Ετσι προέκυψε η παρακάτω φωτογραφία:


Βεβαίως η επικοινωνιακή ομάδα του επιχειρηματία, όποια κι αν είναι αυτή, εντός ή εκτός διανθίζει τέτοιου είδους δραστηριότητες ως ...σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα της περιοχής. Μόνο που η όποια πολυπολιτισμικότητα έχει να κάνει με τα πολιτιστικά στοιχεία του πληθυσμού της περιοχής, δηλαδή με τον πολιτισμό και όχι με το επιχειρείν ή την πολιτική. Αλλα λόγια ν' αγαπιώμαστε δηλαδή. Και όταν ο ίδιος είναι οικονομικός παράγοντας της Τουρκίας, μάλιστα με ισχυρή κυβερνητική στήριξη από τον "σουλτάνο" Ερντογάν όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ελληνικά ΜΜΕ, τέτοιες κινήσεις μόνο χάριν πολιτισμού δεν γίνονται. Η δεν θα έπρεπε να γίνονται καθόλου για να αποφεύγεται η όποια τάση για ερμηνείες και παρερμηνείες.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Τούρκο πρόξενο που δημοσίευσε την φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα, οι εκπρόσωποι της ομάδας τον επισκέφθηκαν (άλλωστε φωτογραφίζονται μπροστά στο ταμπλό με την τουρκική σημαία -μέσα στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής- όπου αναγράφεται "Komotini - Gumulcine") και του δώρισαν, άγνωστο για ποιον λόγο ή για ποια αναγκαιότητα, την φανέλα - έμβλημα της ομάδας. Δηλαδή "όλη η πόλη" (που είναι "μία ομάδα") χαρίστηκε συμβολικά στον Τούρκο διπλωμάτη. Αυτό που γεννά ερωτηματικά είναι πως η ίδια η ομάδα δεν δημοσίευσε την συγκεκριμένη δραστηριότητα, παρά μόνο ο Τούρκος πρόξενος.

Οι απορίες πολλών που σχολίασαν το συγκεκριμένο συμβάν ήταν ποικίλες:

  • Προβλεπόταν από το χαμηλής τιμής συμβόλαιο της εταιρείας του Λεβέντ Σαδήκ πως ο ίδιος ως χορηγός φανέλας, θα την εκπροσωπεί και θα αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και την εταιρική εικόνα της ομάδας, λειτουργώντας στην ουσία ως "αφεντικό"; Η θα την "δωρίζει" (έστω και συμβολικά) σε ξένες κρατικές υπηρεσίες, εχθρικά διακείμενες αυτό το διάστημα προς την Ελλάδα;
  • Ποιο ακριβώς ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει η ομάδα με την επίσκεψη - τίμηση του Τούρκου προξένου; Η αλλιώς, ποιο ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο χορηγός με το μικρό ποσό που ξόδεψε, προσφέροντας την ιστορική ομάδα της Θράκης στα πόδια του απερχόμενου προξένου; Πως με διάφορα μικροποσά μπορεί να διαχειρίζεται την εικόνα όλης της πόλης με τέτοιο τρόπο, λες και εκφράζει έτσι όλους τους φίλαθλους - κατοίκους της, σαν κάποιος ...δήμαρχος; Γιατί αν συμβαίνει αυτό, με το να "χαρίζει" την "πόλη - ομάδα" (συμβολικά πάντα) σε διπλωμάτη που εκπροσωπεί χώρα που μας απειλεί με πόλεμο, σίγουρα δεν έχει πετύχει τον σκοπό του. Δεν θεωρούμε πως οι κάτοικοι της Θράκης στο σύνολό τους συμφωνούν με τα όσα εκπροσωπεί ο Τούρκος διπλωμάτης και η κυβέρνησή του στην παρούσα χρονική στιγμή.
  • Είναι ή δεν είναι αυτό άσκηση πολιτικής και μάλιστα εξωτερικής όταν ο επιχειρηματίας με ένα μικρό χρηματικό τίμημα μετατρέπει "όλη την πόλη" της Κομοτηνής (που λέει και το σύνθημα) σε "μαϊντανό" του Τούρκου προξένου που εκπροσωπεί το υπουργείο εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκικής Δημοκρατίας, που να υπενθυμίσουμε, εδώ και χρόνια μας απειλούν με πόλεμο και σφαγή;
  • Τι σχέση έχει ένας Τούρκος ή άλλος πρόξενος με την πολυπολιτισμικότητα; Είναι κάποιος καλλιτέχνης, λαογράφος, ιστορικός ή άλλος ακαδημαϊκός και άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών; Αυτήν εκπροσωπεί ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής ή τα συμφέροντα της πατρίδας του, όπως τα εκφράζει παγκοσμίως ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του εναντίον της Ελλάδας; Και γιατί στο πρόσωπό του ο Πανθρακικός τιμά το τουρκικό κράτος, που μας απειλεί ανοιχτά με πόλεμο και σφαγή;
  • Είναι σύμφωνη η διοίκηση της ομάδας με όλα αυτά; Εδωσε το ΟΚ στον χορηγό με το μικρό χρηματικό τίμημα να μετατρέψει την ομάδα - πόλη που λένε πως διοικούν σε διαφημιστικό τρυκ της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, εν μέσω μάλιστα απειλών πολέμου; Ασκούν και αυτοί ιδιωτική εξωτερική πολιτική;
  • Είναι ή δεν είναι υποτιμητικό για την Θράκη και την Ελλάδα να προσφέρει δώρο σε έναν Τούρκο πρόξενο την "πόλη - ομάδα", δηλαδή ολόκληρη την Κομοτηνή, έστω και συμβολικά; Είναι δουλειά επιχειρηματιών και ποδοσφαιρικών ομάδων να κάνουν κάτι τέτοιο ή των αρμοδίων κρατικών αρχών, αν το κρίνουν σκόπιμο; Το αναμενόμενο δεν θα ήταν μία ομάδα να τιμά κάποιον αθλητή ή άλλη ομάδα, ελληνική ή τουρκική; Είναι "ίσος προς ίσον" μία τοπική ποδοσφαιρική ομάδα με ένα ξένο προξενείο που εκπροσωπεί ένα ολόκληρο κράτος ή μήπως δίνεται μία εικόνα όχι και τόσο τιμητική για την ομάδα;
  • Υπήρξε κάποια άλλη συνεργασία - συνδιαλλαγή με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής που να έκανε επιτακτική την ανάγκη ανταπόδοσης προς τον Τούρκο πρόξενο; Τι έλαβε ή λαμβάνει η πόλη - ομάδα / ο χορηγός από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής ώστε να κρίνεται αναγκαία μία τέτοια πρωτότυπη κίνηση απόδοσης τιμών; Δηλαδή τι χρωστά η ομάδα ή ο χορηγός στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και λαμβάνει την πρωτοβουλία να αποδώσει τιμές;
  • Οι αρχές της πόλης (που φιλοξενεί την πόλη - ομάδα) συμφωνούν με αυτή την πρωτοβουλία; Εκπροσωπούνται και εκφράζονται από αυτήν; Ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης, οι λοιποί εκπρόσωποι; Θα πάνε κι αυτοί στον απερχόμενο Τούρκο πρόξενο να προσφέρουν ως δώρο τα σύμβολα του Δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας κλπ που εκπροσωπούν;
  • Ο Δήμος Ιάσμου ως συνεργαζόμενος στενά με την εταιρεία του Λεβέντ Σαδήκ συμφωνεί επίσης; Εχει να προσφέρει κι αυτός κάποια πόλη - ομάδα στον εκάστοτε Τούρκο πρόξενο ή όχι;

Να σημειώσουμε πως από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε και δηλώνουμε υπέρ των επενδύσεων στην περιοχή μας, από όπου και εάν προέρχονται και πολλές φορές υπερασπιστήκαμε αυτοβούλως τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και τις οικονομικές δραστηριότητές του, έναντι πολλών και διαφόρων στην Θράκη και σε όλη την Ελλάδα που τον αποκαλούσαν μέχρι και "πράκτορα", εισπράττοντας πολλά και αρνητικά σχόλια εις βάρος μας από ορισμένους θερμοκέφαλους εθνικιστές. Και ήταν υποχρέωσή μας να πράξουμε αναλόγως (έστω κι αν στο παρελθόν είχαμε νομικές "διενέξεις" με τον ίδιο τον επιχειρηματία) καθώς η περιοχή μας είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης και κάθε υγιής οικονομική δραστηριότητα προσφέρει μόνο θετικά στον τοπικό πληθυσμό από όπου και εάν προέρχεται. Δεν συμφωνούμε όμως με την συγκεκριμένη πράξη καθώς ήταν καθαρά πολιτική δραστηριότητα και δεν είχε καμία σχέση με το επιχειρείν.

Η μήπως τελικά είχε και κάτι μας διαφεύγει;


Τις ώρες που γραφόταν το δημοσίευμα και λίγες στιγμές πριν βγει, στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανθρακικού στο Facebook δημοσιεύτηκε σχετική ανακοίνωση την οποία και αναπαράγουμε:

https://www.facebook.com/fcpanthrakikos/posts/pfbid02VGiXVp5PUwaTHk5HdVHn4jChtsL72eA94FZjDc5fCnmSD4yAFckNyWSfWMLFEzSHl

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς, σε ένταση ψεύδους,  «επίθεσης» προς την ομάδα μας, μέσω παντελώς συκοφαντικών και αστήριχτων δημοσιευμάτων μερίδας του τοπικού τύπου αλλά και δηλώσεων στα κοινωνικά δίκτυα, επί παντός επί στητού δημοσιολογούντων. 
Τα εν λόγω δημοσιεύματα προσπαθούν να καταστήσουν ως αληθή, ανύπαρκτα γεγονότα και καταστάσεις αναφορικά με τις χορηγίες της ομάδας και δολίως να προκαλέσουν κλίμα συσκότισης και διχασμού της φίλαθλης κοινωνίας της Ροδόπης. 
Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από μια ομάδα που έχει ως αρχή: «όλη η πόλη μια ομάδα» που ναρκοθετούν μια ηράκλεια προσπάθεια που δίνεται από τη Διοίκηση, τους παίκτες και σύσσωμη την πόλη, για την ανάταση της ομάδας ώστε να πρωταγωνιστεί ξανά σε εθνικό επίπεδο. 
Ας καταστεί σαφές λοιπόν μια και καλή πως η ομάδα του Πανθρακικού δεν έλαβε ουδέποτε χορηγία ύψους 50.000 ευρώ από κανέναν φίλο του κ. Ερντογάν ούτε βρίσκεται «στη σφαίρα επιρροής ξένων συμφερόντων». Όσοι υποστηρίζουν και αναπαράγουν τέτοια χυδαία και ντροπιαστικά (για τους ίδιους κατά βάση) «μυθεύματα» με επίφαση έγκριτης πληροφόρησης είναι οι ίδιοι έρμαια των εκάστοτε συμφερόντων που εξυπηρετούν. 
Ο Πανθρακικός το μόνο συμφέρον που εξυπηρετεί είναι αυτό της κοινωνίας της Ροδόπης και συλλήβδην της Θράκης. Η παρούσα Διοίκηση δεν θα επιτρέψει να γίνει η ομάδα έρμαιο μικροπολιτικών συχετισμών και αντικείμενο εργαλειοποίησης για μερικά παραπάνω «κλικ». Ήδη έχει δοθεί η εντολή στο νομικό τμήμα της ομάδος για περαιτέρω διερεύνηση των θεμάτων.
Δεν έχουμε επίγνωση των δημοσιευμάτων που επικαλείται όποιος ενέκρινε την παραπάνω επίσημη ανακοίνωση και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πάνω σε κάτι που δεν έχουμε γνώση. Υπάρχουν όμως εδώ και χρόνια δεκάδες δημοσιεύματα, τωρινά και παλαιότερα, έγκυρα ή μη -όπως το κρίνει ο καθένας- στο ελληνόφωνο διαδίκτυο για τον κο Λεβέντ Σαδήκ και τις επιχειρηματικές κυρίως δραστηριότητές του, ορισμένα από τα οποία παραθέτουμε.

Σχετικά δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ:


"Τον ιδιοκτήτη της YAKA Λεβέντ Σαδικ, φιλοξενήσαμε στα "Πρόσωπα της Ημέρας" συνομιλώντας μαζί του για την καλλιέργεια του μύρτιλου (blueberry) και την οικονομική ευρωστία που μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια του..."







(επίσημη ανακοίνωση της ομάδας)







Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top