0

Το 2009, με την χρηματοπιστωτική/οικονομική κρίση να βράζει κυριολεκτικά τις ΗΠΑ, η νέα διοίκηση, τότε, Ομπάμα, πέταξε το τυράκι στη Γερμανία να ανοίξει μέτωπο στην Ευρώπη, ώστε να πάρει ανάσες η Ουάσινγκτον. Το τυράκι ήταν τα στραβά μάτια των ΗΠΑ σε μια γερμανική ΕΕ. 

Τα υποψήφια θύματα στην ΕΕ έπρεπε να είναι "τόσο όσο", άρα ή η Ελλάδα ή η Πορτογαλία. Τσιμπήσαμε πρώτοι...

Η Γερμανία παράλληλα άρχισε να παίζει τα δικά της παιχνίδια παρέα με τη Ρωσία στα ενεργειακά και εναντίον της υπόλοιπης ΕΕ, βάζοντας στο παιχνίδι την χρήσιμη Ουκρανία. Φυσικά και το ήξεραν οι Αμερικανοί και φυσικά το άφησαν να εξελιχθεί γιατί ήξεραν καλά το αποτέλεσμα.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γευτούμε όλοι το αποτέλεσμα. Και ίσως από όλους τους υπόλοιπους της ΕΕ να είμαστε οι πιο τυχεροί στην Ελλάδα. Ας το πούμε χάρη των Αμερικανών για την θυσία μας το '09.

Το δίδαγμα, που πάλι δεν θα μάθουν οι Γερμανοί, είναι η παροιμία που έλεγε η γιαγιά μου. Όταν σκάβεις το λάκκο του άλλου, συνήθως εσύ πέφτεις μέσα...

* Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος Διεθνολόγος, ευρω-κεντρικός στις απόψεις και στις προτάσεις του για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και εφευρέτης του όρου της "Γεω-επιχειρηματικότητας" (Geo-entrepreneurship) στην επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top