0

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς, κάνοντας γνωστό ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με τον κεντρικό τίτλο, «Απάτητα Βουνά».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο καθεστώς, στο οποίο θα ενταχθούν διάφορα βουνά της Ελλάδας, με στόχο την υψηλή προστασία των περιοχών αυτών.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο κ. Αμυράς από τη Λάρισα το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, καθώς μίλησε σε ένα συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το σπουδαίο στην όλη υπόθεση, είναι ότι σ’ αυτό το καθεστώς των «Απάτητων Βουνών» θα ενταχθεί και το Φαλακρό Όρος, ενώ το σημαντικό είναι ότι, εντός της σχετικής οριοθέτησης των περιοχών, θα απαγορεύεται πλήρως η δημιουργία πάρκων ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά).

Οι ΑΠΕ στον Γρανίτη

Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα, στις αρχές του 2022, είχε δημιουργηθεί ένα θέμα με την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου στην περιοχή Άγιος Παύλος στον Γρανίτη. Πρόκειται για ένα ενεργειακό πάρκο 9 ανεμογεννητριών στη σειρά από ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα το έστηνε επάνω ακριβώς στο πιστοποιημένο μονοπάτι που περνάει από την περιοχή του Γρανίτη. Πρόκειται για το δεύτερο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα με ευρωπαϊκή αναγνώριση μετά από τα Κύθηρα.

Βέβαια, προς το  παρόν δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η υπόθεση, ούτε όμως και πώς θα οριστούν τα όρια του Φαλακρού Όρους, που θα ενταχθούν στο θεσμικό πλαίσιο «Απάτητα Βουνά». Ελπίζουμε ότι θα πιάνει μια ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή, ώστε τουλάχιστον να αποφευχθεί μέρος της καταστροφής ενός από τα σπανιότερα μονοπάτια της περιοχής, για το οποίο διοργανώνονται επίσης αγώνες δρόμου, αλλά και το επισκέπτονται αρκετοί περιπατητές απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό για ταξιδιωτικούς λόγους.

Συλλογή στοιχείων

Όπως εξήγησε ο κ. Αμυράς, το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής στοιχείων σχετικά με τις υφιστάμενες άδειες ΑΠΕ σε μια ομάδα βουνών της χώρας, προκειμένου να εξετάσει την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο των «Απάτητων Βουνών».

Χαρακτηριστικό είναι  πάντως, ότι, η ύπαρξη στις περιοχές αυτές αδειοδοτημένων έργων, θα αποτελέσει παράγοντας ώστε να μην ενταχθούν ορισμένα από αυτά τα βουνά στο νέο πλαίσιο.

Περισσότερα:

https://www.proinos-typos.gr/sto-kathestos-apatita-voyna-entassetai-to-falakro-dramas/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top