0

Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή». Επανέλαβε, πάντως, ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Νωρίτερα, ο Ελληνας Υπουργός Νίκος Δένδιας έστειλε από την πλευρά του αυστηρό και σαφές μήνυμα πως οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες, ανήκουστες και καταδικαστέες, αλλά και ότι «δεν πτοούμαστε ούτε φοβόμαστε» και «απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην Αθήνα.

Όπως διαπίστωσε ο Νίκος Δένδιας, η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία και κατέστησε σαφές πως οι δηλώσεις και οι πράξεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές. «Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής, απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή» επισήμανε.

Σε καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά σαν τουρκικά. Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται “υπό ελληνική κατοχή”. Δηλώνεται, επανειλημμένα, και πιο πρόσφατα σήμερα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί, ότι “μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα”. Δηλαδή να εισβάλουν στα νησιά. Θυμίζω ότι απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά. Χθες, μόλις, ελέχθη ότι “η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της”. Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων» ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών.

Περισσότερα:

https://hellasjournal.com/2022/09/akoustike-mechri-agkira-i-kanonia-tis-gallidas-ipex-echoume-amivea-amintiki-sindromi-an-iparxi-enopli-epithesi/

Με νυχτερινές παραβιάσεις απάντησαν οι Τούρκοι σε Δένδια – Κολονά

Μετά τις παραβιάσεις στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο από Μη επανδρωμένα και κατασκοπευτικό αεροσκάφος που “έγραψαν” στο σύνολό τους 41 παραβιάσεις, οι Τούρκοι επανήλθαν, προφανώς ενοχλημένοι από τις δηλώσεις που άκουσαν από την Αθήνα, ακόμη και της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών η οποία σε ερώτηση για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή, απάντησε πως βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.

Αλλά επειδή είναι Τρίτη και ως γνωστό όλες οι χώρες πραγματοποιούν νυχτερινές εκπαιδεύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, οι Τούρκοι συνδύασαν τη νυχτερινή εκπαίδευση με τις έκνομες ενέργειες.

Στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, όταν έπεσε το σκοτάδι έγιναν 11 παραβιάσεις από τουρκικά F-16 τα οποία φυσικά καταδιώχθηκαν από τους ιπταμένους και τα μαχητικά επιφυλακής.

https://hellasjournal.com/2022/09/me-nichterines-paraviasis-apantisan-i-tourki-stis-kathares-kouventes-dendia-kolona/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top