0

«Οι Τούρκοι δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Έβρο - «Παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι καλά στην υγεία τους»

Σχετικά με τους 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι στον Έβρο τοποθετήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός από τον Έβρο όπου μετέβη σήμερα το πρωί.

«Βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών, 35 Σύριοι και 3 Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία μέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χαίρουν καλής υγείας», σημείωσε αρχικά ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις τους, ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα».

Τι συνέβη με την 5χρονη

«Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της», κατέληξε.

38 μετανάστες διασώθηκαν στον Έβρο

Την ίδια ώρα, μετά τις αναρτήσεις που έγιναν στο διαδίκτυο, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν «πως η ομάδα των άτυπων μεταναστών που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της Ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της Ελληνικής Επικράτειας».

Οι ίδιες πηγές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα προκειμένου να στηριχτεί ο παραπάνω πληροφορία. Όπως αναφέρουν από την ίδια ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του υπουργού από τον Εβρο:

https://www.vradini.gr/article/politiki/670004-mhtarakhs-apo-ton-ebro-oi-toyrkoi-esprwksan-dia-ths-bias-toys-metanastes-pros-to-ellhniko-edafos

Δείτε το βίντεο με δηλώσεις του βουλευτή Σερρών και διεθνολόγου Τάσου Χατζηβασιλείου για το ζήτημα:

https://www.youtube.com/watch?v=61gr6hKKhls&ab_channel=SKAI.gr


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top