0

Μια γυναίκα από την ομάδα των μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στον Έβρο και μετέδιδε το δράμα τους μέσω social media, αποκάλυψε στο Channel 4 ότι «οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

Δηλαδή, η Τουρκία τους έσπρωξε δύο φορές σε νησίδα του Έβρου, με αποτέλεσμα να γίνουν καταγγελίες για τον εγκλωβισμό τους και την αρχική παρέμβαση των ελληνικών Αρχών πως οι νησίδες ανήκαν σε τουρκικό έδαφος, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να επέμβουν.

Για ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή της Τουρκίας στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη έκανε λόγο χθες, από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Εβρου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Υπέδειξε την Αγκυρα ως την υπεύθυνη για την περιπέτεια της ομάδας Σύρων και Παλαιστίνιων παράτυπων μεταναστών στον Εβρο. Οπως είπε, οι Τούρκοι πηγαινοέφερναν πολλές φορές τα μέλη της ομάδας των μεταναστών στην επίμαχη νησίδα, όπου υποτίθεται ότι ήταν εγκλωβισμένα για μέρες. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία για να βρεθεί η σορός της πεντάχρονης που πέθανε στη νησίδα, ενώ στήριξη στο έργο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας παρείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την ώρα που η αντιπολίτευση συνεχίζει την προσπάθεια εκμετάλλευσης της περιπέτειας της ομάδας μεταναστών διασπείροντας fake news για πολυήμερο εγκλωβισμό των μελών της σε τουρκική νησίδα του ποταμού, ο Νότης Μηταράκης μετέβη στον Εβρο, όπου ενημερώθηκε επίσημα για το συμβάν και τα όσα διαδραματίστηκαν στις δύο όχθες του ποταμού. «Από ό,τι προκύπτει, οι μετανάστες είχαν πάει πολλαπλές φορές στην επίμαχη νησίδα και οι Τούρκοι τους είχαν επιστρέψει πολλές φορές πίσω. Είχαν μείνει κάποιες μέρες. Τους είχαν δώσει τροφή, νερό και τη δυνατότητα να φορτίσουν τα κινητά τηλέφωνά τους μέχρι να τους επιστρέψουν πάλι στη νησίδα. Μόλις βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, παρείχαμε την προστασία που προβλέπει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία», ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες είπαν στους αστυνομικούς ότι πριν από δύο εβδομάδες, η Στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του Εβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες -πιθανώς διακινητές-, τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Μάλιστα, από τα λεγόμενα των μεταναστών προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή. Οπως είπαν στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, δέχθηκαν και συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

https://eleftherostypos.gr/ellada/evros-martyria-metanastrias-oi-tourkoi-mas-esproxan-se-dyo-nisia

Έβρος: Άθλια, απάνθρωπα και επικίνδυνα παιχνίδια της Αγκυρας

Την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων άσυλο από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Εβρου αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό - προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα», ο αντίκτυπος του θέματος αυτού είναι μεγάλος στο εσωτερικό σκηνικό όπου το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εντάσσει το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης προκαλεί την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

Το έναυσμα για να ανέβουν κατακόρυφα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης έδωσε η προχθεσινή ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε σκληρό ύφος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι λέει «ψέματα» για το ζήτημα, λαμβάνοντας αυστηρές απαντήσεις τόσο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε μέσα από την ίδια ανακοίνωση ότι «απέναντι σε αυτή τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης από μερίδα της αντιπολίτευσης».

Αβάσιμες αιτιάσεις

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αποσαφήνισε εκ νέου όλες τις πτυχές της πραγματικότητας σε σχέση με την υπόθεση αυτή και απέρριψε όλες τις αβάσιμες αιτιάσεις επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στηριγμένη στο Διεθνές Δίκαιο.

Σε αυτό το περιβάλλον έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια των κυβερνητικών στελεχών για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία καταλογίζουν ότι «υιοθετεί άκριτα κατηγορίες και καταγγελίες που συκοφαντούν την Ελλάδα, τους Ελληνες αστυνομικούς, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές». Αυτό υπογράμμισε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα καθιστώντας σαφές ότι «μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, δεν δεχόμαστε».

https://www.youtube.com/watch?v=5cCImHpfPlE&ab_channel=EthnosNewspaper

Εκτός επικράτειας

«Η αλήθεια είναι ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Εβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού, και γι’ αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε πως «όταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους νόμους μας και το Διεθνές Δίκαιο διαδικασίες».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατήγγειλε μάλιστα ότι «μέσα στη μικροκομματική τύφλωση του χώρου του ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους», ενώ κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του, ας το πει ευθέως».

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε πως οι Τούρκοι μετακίνησαν τους 38 μετανάστες τρεις φορές σε διάφορα σημεία εισόδου στον Εβρο και οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν αμέσως όταν βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, ενώ τόνισε πως σε αντίθεση με όλα αυτά που λέγονταν ήταν πολύ καλά στην υγεία τους και αυτή τη στιγμή βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας.

https://eleftherostypos.gr/politiki/evros-athlia-apanthropa-kai-epikindyna-paichnidia-tis-agkyras


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top