0

Παραμένει επιτακτική η ανάγκη για την εξαίρεση ομάδων χρονίως πασχόντων από το άρθρο 38 του ν.4865/2021, για την ισότιμη πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με την υπ' αριθ. πρωτ. 261/24.02.2022 επιστολή της, είχε θέσει υπόψη σας το πολύ σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα, που αφορούσε στην εφαρμογή του άρθρου 38 του Ν.4865/2021 για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας.

Στην εν λόγω επιστολή είχαμε επισημάνει τους πολύ μεγάλους κινδύνους, στους οποίους θα εκτεθούν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας εάν τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας, σε περίπτωση που δεν εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση.

Η υπουργική απόφαση (01.06.2022: Εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής και οριστικοποίηση του χρονικού σημείου έναρξης ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4865/2021 (Α΄238), ως αυτή είχε μετατεθεί με την υπό στοιχεία Γ.Π.οικ. 81828/30-12-2021 απόφαση του Υπουργού Υγείας «Μετάθεση έναρξης ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 4865/2021 (Α' 238), περί της συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» ορθώς εξαίρεσε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κλπ.), όμως, δεν συμπεριέλαβε χρόνιους πάσχοντες, όπως τους ρευματοπαθείς, τα άτομα με μυασθένεια κ.α., ανοσοκατεσταλμένους δηλαδή που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), «οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είναι ασθενείς που τελούν σε ανοσοκαταστολή και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε και πάλι ενόψει ενός νέου πανδημικού κύματος της Covid-19. Ενώ πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό σε χώρους αυξημένου κινδύνου, εντούτοις, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της συνταγογράφησης, συνωστίζονται σε νοσοκομεία και σε άλλες Δημόσιες Δομές Υγείας, επισκεπτόμενοι πολλές φορές και ιατρούς άλλης ειδικότητας».

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει σε επιστολή της για το ίδιο θέμα η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), «ο αριθμός των ρευματολόγων που υπηρετεί σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές είναι απελπιστικά μικρός, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας χωρίς καθόλου ρευματολόγο σε νοσοκομείο ή άλλη δημόσια δομή. Κατά συνέπεια, οι ανασφάλιστοι ρευματοπαθείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την κατάσταση της υγείας τους».

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι πρέπει να προβλεφθεί ότι η συνταγογράφηση θα αφορά σε όλα τα φάρμακα ανεξαιρέτως, και στους βιολογικούς παράγοντες. Ενώ στις εξαιρέσεις της υπουργικής απόφασης περιλαμβάνονται ομάδες ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή, οι ρευματοπαθείς δεν περιλαμβάνονται, παρά το γεγονός ότι όλες οι αντιρευματικές θεραπείες συνταγογραφούνται με μειωμένη συμμετοχή, ενώ οι βιολογικές κλπ. νεότερες θεραπείες με μηδενική συμμετοχή, καθώς τα φάρμακα διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο ο διαβήτης 2 όσο και η μυασθένεια, αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις, αφορούν κατά κύριο λόγο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, και η ζωή τους μπορεί να απειληθεί από το συγχρωτισμό σε χώρους αυξημένου κινδύνου.

Είναι λοιπόν αδήριτη και επιτακτική ανάγκη, άμεσα, ο κατάλογος της υπουργικής απόφασης της 1ης Ιουνίου να συμπληρωθεί με τις παρακάτω παθήσεις:

Νόσο του Parkinson και δυστονίες, χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια, μυασθένεια, φυματίωση, κληρονομικό αγγειοοίδημα, συγγενή ιχθύαση, νόσο του WILSON, σακχαρώδη διαβήτη τύπου II ή άλλοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη, επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, αγγειοπάθεια BURGER, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αξονική σπονδυλαρθρίτιδα και διάχυτα νοσήματα του συνδετικού ιστού, ψωρίαση, νόσος Crohn, ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών, νευρολογικά νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.

Κύριε Υπουργέ,

Τονίζουμε για ακόμη μία φορά την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για την εξαίρεση όλων των χρονίως πασχόντων από το άρθρο 38 του ν.4865/2021, για την ισότιμη πρόσβασή τους, όπως και πρότινος σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού τους και την εκτέλεση του συνόλου των συνταγών τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι η συμπλήρωση των ανωτέρω παθήσεων στην υπουργική απόφαση που φέρει τη δική σας υπογραφή, έχει να κάνει άμεσα όχι μόνο με την ποιότητα ή την υγεία των συναδέλφων μας με χρόνιες παθήσεις, αλλά έχει να κάνει με την ίδια τους τη ζωή.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας.

https://www.esamea.gr/our-actions/yyka/5792-paramenei-epitaktiki-i-anagki-gia-tin-exairesi-omadon-xronios-pasxonton-apo-to-arthro-38-toy-n-4865-2021-gia-tin-isotimi-prosbasi-toys-stin-iatrofarmakeytiki-perithalpsi


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top