0

Η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία κατέρρευσε σήμερα, αφού υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στη χώρα στο φόντο των αναταράξεων, σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, που έχει προκαλέσει η όξυνση της σύγκρουσης ανάμεσα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς και τη Ρωσία. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο πρώην κυβερνητικός σύμμαχος ITN έριξαν την κυβέρνηση -η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι μήνες- καθώς την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 123 βουλευτές έναντι 116 που καταψήφισαν σε σύνολο 240.

Θυμίζουμε ότι το ΙΤΝ μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στην κυβέρνηση αλλά αποχώρησε από αυτή, καταγγέλλοντας ότι η πλειοψηφία είναι έτοιμη για συμβιβασμό που δεν είναι επωφελής στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει γύρος μακρών διαβουλεύσεων για να διερευνηθεί η δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών και δεν αποκλείεται η νέα προσφυγή σε κάλπες, με φόντο μια έντονη συζήτηση για το βαθμό εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, το βαθμό «ισορροπίας» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας κτλ. «Αυτή η ψηφοφορία είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο», είπε ο Πέτκοφ μετά την ολοκλήρωσή της διαδικασίας.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «Συνεχίζουμε την αλλαγή», Αντρέι Γκιούροφ, δήλωσε αισιόδοξος πως - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - «το σύνταγμα επιτρέπει αρκετούς μηχανισμούς για να οικοδομηθεί μια σταθερή πλειοψηφία».

Παραπέμποντας σε παζάρια που το κόμμα του ήδη «τρέχει» με διάφορες πολιτικές δυνάμεις για ένα νέο σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας, ο ίδιος είπε ότι «για μας το σχέδιο είναι να λάβουμε τη πρώτη εντολή (σχηματισμού νέας κυβέρνησης) και να ψάξουμε μια σταθερή πλειοψηφία βουλευτών που αποφασίζουν να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Θυμίζουμε ότι ο Πέτκοφ σχημάτισε κυβέρνηση μόλις τον Δεκέμβρη, μετά από τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν σε ένα 12μηνο.

Ο πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, θα δώσει εκ νέου διερευνητική εντολή στο κόμμα του Κίριλ Πέτκοφ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα προσπαθήσουν άλλα δύο κόμματα. Σε περίπτωση αποτυχίας, η βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

https://www.902.gr/eidisi/kosmos/299188/katarreyse-i-kyvernisi-petkof


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top