0

 


1) Όπως σας έγραψα και χτες, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη βγει ο Μακρόν. Το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε μέσα από ένα ωραία δομημένο δίλημμα δεν υπάρχουν περιθώρια εναλλακτικής πέραν του mainstream υποψηφίου.

2) Θεωρούμε επιτυχία ότι ο Μακρόν πήρε 28% και η Λεπέν 24, ότι δηλαδή ο μόνος σοβαρός υποψήφιος περνά κατά 4 μονάδες ένα ακροδεξιό νούμερο. Μεγαλύτερη κατάντια για μεγάλη δημοκρατική χώρα που δίνει τον τόνο των πολιτικών εξελίξεων στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει. Όποιος δεν βλέπει το πρόβλημα και αισθάνεται σήμερα ικανοποιημένος, είναι τυφλός.

3) Τα δυο παραδοσιακά μαξιλάρια του γαλλικού πολιτικού συστήματος, η Δεξιά και η Αριστερά έχουν υποστεί πλήρη κατάρρευση. Το κόμμα που έφτιαξε ο Ντε Γκωλ και αποτελούσε επί δεκαετίες το στήριγμα της γαλλικής αστικής τάξης πήρε λίγο πιο κάτω από 5%, ενώ οι σοσιαλιστές, το κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν, ουσιαστικά συνετρίβη με 2%. Το ίδια τα κόμματα αυτά με την πολιτική τους, όλο το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, οι διάφοροι μιντιάρχες και οι έχοντες πάσης μορφής εξουσία, κατόρθωσαν, όλοι μαζί, να καταστρέψουν ό,τι αποτελούσε εγγύηση σταθερότητας και μετριοπάθειας, με αποτέλεσμα η Γαλλία σήμερα να πορεύεται μόνο μέσα από διλήμματα, που δεν αποκλείουν την επόμενη ή τη μεθεπόμενη φορά να συμβεί το "ατύχημα".

4) Η πραγματική δύναμη του Μακρόν μέσα στην κοινωνία είναι αυτή που καταγράφεται σήμερα, όχι τί θα προκύψει στον δεύτερο γύρο, όπου οι περισσότεροι θα ψηφίσουν κυρίως εναντίον της Λεπέν. Σήμερα λοιπόν ο Μακρόν λαμβάνει 28%, που όταν υπολογίσουμε το 25% της αποχής γίνεται 20%, όσο περίπου και το 2017. Τί σημαίνει αυτό; Τεχνικά τίποτα, αφού σε δυο βδομάδες θα εκλεγεί πάλι πρόεδρος. Ουσιαστικά όμως σημαίνει ότι 4 στους 5 πολίτες είναι είτε αδιάφοροι είτε εχθρικοί στην πολιτική του. Στην προηγούμενη θητεία, αυτό ήταν η αιτία που δεν μπόρεσε να περάσει το σημαντικότερο στόχο που είχε θέσει ο ίδιος: τη μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων. Τώρα, έχουμε μπροστά μας και μια μεγάλη οικονομική κρίση που θα προκύψει από τον πόλεμο, άρα η ανάγκη συναίνεσης θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Και με 20% συναίνεση δεν βγαίνει.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top