0

Υπό τη διοργάνωση της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αχμαντίγια Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το 6ο Εθνικό Συμπόσιο Ειρήνης στις 26 Μαρτίου 2022 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα με θέμα «Ισλάμ και Ευρώπη – Ειρήνη, Ταυτότητα και Ένταξη».

Οι ομιλητές φέτος ήταν ο Dr. Yonous Muhammadi, Διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ο Σεβασμιότατος Savio Hon Tai-Fai, Πρέσβης και Εκπρόσωπος της Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα και ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Δημόπουλος.

Η κεντρική ομιλία για το θέμα της φετινής εκδήλωσης έγινε από τον ιμάμη Atta-Ul Naseer, Εθνικό Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα, ο οποίος ανάγνωσε επίσης το ειδικό γραπτό μήνυμα του παγκόσμιου επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αχμαντίγια, Hazrat Mirza Masroor Ahmad, Khalifatul Masih του Πέμπτου, για το φετινό Συμπόσιο Ειρήνης:

«Αναμφισβήτητα, ο κόσμος διέρχεται εξαιρετικά επισφαλείς και επικίνδυνες εποχές. Θυμίζοντας τις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος, σχηματίζονται αντίπαλα στρατόπεδα και συμμαχίες και φαίνεται ότι ο κόσμος έχει βαλθεί να προκαλέσει την ίδια του την καταστροφή. Σήμερα, υπάρχει ένα πλήθος χωρών που έχουν αποκτήσει πυρηνικές βόμβες ή άλλα καταστροφικά όπλα, που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε. Αν ποτέ χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, δεν θα είμαστε μόνο εμείς που θα υποστούμε τις συνέπειες, αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά μας και οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να υποφέρουν από τις αμαρτίες μας. Γενιές παιδιών θα γεννηθούν με διανοητικές και σωματικές αναπηρίες και θα καταστραφούν οι ελπίδες και τα όνειρά τους χωρίς να φταίνε τα ίδια. Αυτή την κληρονομιά θέλουμε να αφήσουμε σε αυτούς που μας ακολουθούν;

Η φρικτή σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία έχει απλώσει μια τρομακτική σκιά στον κόσμο και, ειδικότερα, στην Ευρώπη. Το πιο λυπηρό είναι ότι η ατέρμονη λαχτάρα για εξουσία και πλούτο, είτε προέρχεται από την πλευρά της Ρωσίας, είτε του δυτικού κόσμου ή άλλων μεγάλων δυνάμεων, έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα τόσο επικίνδυνο μονοπάτι που απειλεί να κλονίσει την ειρήνη του κόσμου. Αν, Θεός φυλάξοι, η σημερινή κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι συνέπειες δεν επιδέχονται σκέψη. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή, οι παγκόσμιοι ηγέτες και όλοι εκείνοι οι άνθρωποι ή οργανισμοί που έχουν οποιονδήποτε βαθμό επιρροής, πρέπει να παραμερίσουν όλα τα προσωπικά συμφέροντα και να δώσουν προτεραιότητα στην ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα ότι όλα τα έθνη εξαρτώνται το ένα από το άλλο και ότι ζούμε πλέον σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Αντί να προσπαθούμε να χτίσουμε εμπόδια ή να απομονωθούμε, είναι σημαντικό τα έθνη και οι άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών να συνεργάζονται και να συμπράττουν για το κοινό καλό.

Ένας τρόπος που διδάσκει το Ισλάμ για τη μείωση των συγκρούσεων στον κόσμο είναι να επικεντρωθούμε στα κοινά σημεία που μας ενώνουν, σε αντίθεση με τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν. Ανεξάρτητα από τις διαφορές φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή κοινωνικού υπόβαθρου, είμαστε ενωμένοι ως ανθρώπινα όντα και γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να εμφυσήσουμε μέσα μας και στα έθνη μας ένα πνεύμα ειλικρινούς αγάπης και συμπόνιας προς τους άλλους. Είναι ανάγκη των καιρών να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές.

Η θερμή και ειλικρινής προσευχή μου είναι να βάλουν οι ηγέτες του κόσμου μυαλό προτού είναι πολύ αργά και όλες οι βιαιότητες και οι αδικίες που λαμβάνουν χώρα, είτε στην Ουκρανία, είτε στην Υεμένη, είτε στην Αφρική, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, να λάβουν γρήγορα τέλος. Ας ενωθούμε όλοι, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές μας, και ας εργαστούμε με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ανοχής και ειλικρίνειας για την ανάπτυξη πραγματικής και βιώσιμης ειρήνης στον κόσμο. Είθε ο Αλλάχ ο Παντοδύναμος να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να απομακρυνθεί από το χείλος της καταστροφής και να επικρατήσει ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο. Αμήν». Στην εκδήλωση συμμετείχαν διάφοροι θρησκευτικοί, πολιτικοί, διπλωματικοί, πολιτικοί και ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι από την Ελλάδα.

Οργανώθηκε επίσης μια έκθεση του Ιερού Κορανίου, η οποία περιελάμβανε 40 πανό που εξηγούσαν διάφορες βασικές διδασκαλίες του Ισλάμ για την ειρήνη, την ανθρωπιά και τη θρησκευτική αρμονία. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σιωπηλές προσευχές για την Ειρήνη του Κόσμου και δείπνο σε μπουφέ.

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/to-6o-ethniko-symposio-eirinis-elladas-pragmatopoiithike-stin-athina/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top