0


Σε προηγούμενο άρθρο εχω αναφέρει ότι το ψέμα είναι ένα φάσμα. Δεν υπάρχει μόνο η αλήθεια ή το ψέμα. Μέσα σε αυτό το φάσμα μεταξύ άλλων συναντάμε υπεκφυγές και αποκρύψεις αλήθειας. Γιατί όμως οι άνθρωποι επιλέγουν να υπεκφύγουν ή να αποκρύψουν την αλήθεια;

Δηλαδή να μην αναφέρουν ένα πραγματικό γεγονός ή αυτό που σκέπτονται. Υπάρχουν πολλοί λόγοι και σίγουρα δεν είναι πάντα «σκοτεινοί». Μπορεί να είναι και ανθρώπινοι.

Έτσι λοιπόν σε κάποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι επιλέγουν να μη λένε αυτό που σκέφτονται γιατί δε νοιώθουν άνετα, γιατί ντρέπονται, γιατί φοβούνται ότι θα παρεξηγηθούν, γιατί η αλήθεια θεωρούν ότι μπορεί φέρει σε δύσκολη θέση τους ίδιους ή τον συνομιλητή τους ή γιατί απλά θέλουν να αποφύγουν κάτι.

Σε μία όμως επαγγελματική συζήτηση η ικανότητα ανίχνευσης τέτοιας συμπεριφοράς μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην έκβαση, για παράδειγμα μια πώλησης ή μίας διαπραγμάτευσης. Σε αυτό ακριβώς το σημείο η γνώση της αποκωδικοποίησης της γλώσσας του σώματος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Η ικανότητα μας να αντιληφθούμε ότι ο συνομιλητής μας επέλεξε να αποφύγει να απαντήσει αυτό που σκέφτεται και απλά μας λέει κάτι άλλο – το οποίο παρεμπιπτόντως μπορεί να ειπωθεί με πολύ πειστικό τρόπο – μας δίνει τη δυνατότητα να αντιδράσουμε κατάλληλα. Εκείνη τη στιγμή δε μας ενδιαφέρει ο λόγος που ο συνομιλητής μας επέλεξε αυτή τη συμπεριφορά.

Μας αφορά το γεγονός ότι ίσως δε πείσαμε, ίσως δε καλύψαμε επαρκώς το συνομιλητή μας και μάλλον πρέπει να αλλάξουμε πλεύση και προσέγγιση.
Πως αντιμετωπίζουμε όμως μια τέτοια κατάσταση. Μια κατάσταση στην οποία αντιλαμβανόμαστε ότι ο συνομιλητής μας διστάζει ή δε θέλει να μας πει τι πραγματικά σκέφτεται. Φυσικά η αντίδραση διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

Μία προσέγγιση είναι απλά να ρωτήσουμε. Μπορούμε να πούμε. Κύριε Βογιατζή χαίρομαι που ακούω ότι συμφωνείτε ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον χρειάζεστε περισσότερες διευκρινήσεις. Πραγματικά θα χαρώ να σας τις δώσω. Θα ήθελα λοιπόν να συζητήσουμε πάλι τα κυριότερα σημεία…

Με αυτόν το τρόπο εδραιώνετε καλύτερη επικοινωνία, γίνεται αντιληπτό από τον συνομιλητή σας ότι έχει απέναντί του έναν ευφυή άνθρωπο και φυσικά δίνετε στον εαυτό σας μία δεύτερη ευκαιρία να διορθωθούν πράγματα.

Προσωπική μου παρότρυνση έχοντας εξετάσει σε βάθος το ψεύδος και τις συνέπειές του είναι η εξής. Ας μη λέμε ψέματα. Ας επικοινωνούμε αυτό που πραγματικά σκεφτόμαστε, δίνοντας την ευκαιρία για μία ειλικρινή επικοινωνία. Ο κόσμος μας τη χρειάζεται.

Η απόκρυψη των σκέψεών μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επικοινωνιακό Βατερλό.

Τώρα ή λίγο αργότερα...

* = Ο Μάριος Βογιατζής, είναι ειδικός στη Γλώσσα του Σώματος και στην Ανίχνευση Ψεύδους, πιστοποιημένος διαπραγματευτής, υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top