0

 


Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ως γονείς, οι έφηβοί σας έχουν να διαχειριστούν πολλά διαφορετικά πράγματα. Τα μαθήματα, τα διαγωνίσματα, τους φίλους, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες κ.ο.κ. Γι’ αυτό και η οργάνωση πρέπει να είναι κάτι στο οποίο θα δίνετε πάντα μεγάλη βάση. 

Πώς μπορούν, λοιπόν, οι έφηβοι να οργανωθούν καλύτερα (με τη δική σας βοήθεια, φυσικά); 

1. Όλα ξεκινούν με ένα καλό ημερολόγιο

Το πρώτο βήμα στις προσπάθειές σας πρέπει σίγουρα να είναι ένα καλό ημερολόγιο. Εκεί οι έφηβοι θα μπορούν να σημειώνουν όλα τα σημαντικά deadlines που έχουν να κάνουν με τα μαθήματά τους. Ένα σημειωματάριο θα τους βοηθήσει να δουν πιο σφαιρικά και σε βάθος χρόνου τη δουλειά που πρέπει να κάνουν. Δεν θα ξεχνούν σημαντικές εργασίες, θα μπορούν να «σπάσουν» το διάβασμά τους σε μικρότερα κομμάτια και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. 

2. Ένα χρώμα για κάθε μάθημα

Το χρώμα είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες να οργανωθούν καλύτερα, όχι μόνο τους εφήβους. Είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κατηγοριοποιήσουν το υλικό κάθε μαθήματος και να μην ξεχνούν πού βρίσκεται το κάθε τι. Μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν φακέλους διαφορετικών χρωμάτων για κάθε μάθημα ή συγκεκριμένα χρώματα σελιδοδεικτών κ.ο.κ. 

3. Υπενθυμίσεις σε εμφανή σημεία

Η αλήθεια είναι πως το να έχουν ένα πρόγραμμα δεν είναι πάντα αρκετό για να θυμηθούν τα όσα πρέπει να κάνουν. Η ίδια η διαδικασία της γραφής βοηθά στο να θυμηθούμε τα πράγματα που σημειώσαμε, βεβαίως. Αλλά το θέμα είναι να μπορούν οι έφηβοι να έχουν και άμεση οπτική επαφή με όσα δεν πρέπει να ξεχνούν. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δημιουργούν υπενθυμίσεις και να τις τοποθετούν σε σημεία που είναι εμφανή. Ενδεχομένως, ένας πίνακας με sticky notes ή ακόμη και οι υπενθυμίσεις στο κινητό να βοηθήσουν.

4. Οργανωμένοι χώροι

Ένας οργανωμένος χώρος είναι πιο σημαντικός από αυτό που μπορεί να πιστεύετε για τη συνολική οργάνωση των εφήβων. Σε ένα χαώδες δωμάτιο ή σε ένα χαώδες σημείο στο σπίτι στο οποίο πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους, είναι πιο πιθανό να χάνουν τα πράγματά τους, αλλά και να μην μπορούν να συγκεντρωθούν το ίδιο εύκολα. Τουναντίον, ένας καθαρός χώρος, όπου το κάθε τι έχει τη θέση του, θα τους βοηθήσει σημαντικά να κάνουν όσα πρέπει.

Καταλήγοντας, ο καλός προγραμματισμός θα τους βοηθήσει με κάτι ακόμη. Με το να θέσουν στόχους και να προγραμματίσουν τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να τους πετύχουν. Θα μπορέσουν να θέσουν προτεραιότητες και να ορίσουν, ρεαλιστικά, πόσο χρόνο χρειάζονται για το κάθε τι. 


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top