0

Ερώτηση από ολλανδή δημοσιογράφο σχετικά με το προσφυγικό και τις επαναπροωθήσεις, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου, εξόργισε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος απαντώντας έκανε λόγο για προσβολή την οποία δε θα ανεχτεί.

Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τις επαναπροωθήσεις;

Συγκεκριμένα, ενώ όλα φαίνονται να κυλούν σε ευχάριστο κλίμα, Ολλανδή δημοσιογράφος πήρε τον λόγο και, απευθυνόμενη στα αγγλικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να λέτε ψέματα; Ψέματα για τις επαναπροωθήσεις, ψέματα για το τι γίνεται με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, σας παρακαλώ μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη τόσο τη δική μου όσο των άλλων δημοσιογράφων στον κόσμο, καθώς υπάρχουν στοιχεία που επιμένετε να αρνείστε και να ψεύδεστε», είπε και συνέχισε: «αυτό είναι σαν μια ναρκισσιστική κακοποίηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δε λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε για έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε κάτι και πλέον κάνω σκληρές, βάρβαρες επαναπροωθήσεις”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών;»

Μητσοτάκης: Δε θα ανεχτώ να με προσβάλλετε

Αφότου άκουσε την ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη δημοσιογράφο μη κρύβοντας τον έντονο εκνευρισμό του. «Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία έχετε μια παράδοση να ρωτάτε ευθείες ερωτήσεις στους πολιτικούς, κάτι το οποίο σέβομαι πολύ. Αυτό που δε θα δεχθώ, είναι σε αυτό το γραφείο να προσβάλλετε εμένα ή τον ελληνικό λαό με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν στηρίζονται από πραγματικά γεγονότα, όταν αυτή η χώρα ασχολείται με μια προσφυγική κρίση που έχει ένταση χωρίς προηγούμενο, σώζει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα -μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν στα νότια της Κρήτης- κάνουμε αυτό κάθε μέρα, σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα, ναι, εμποδίζουμε βάρκες που έρχονται από την Τουρκία -κάτι που είναι δικαίωμά μας με γνώμονα την ευρωπαϊκή νομοθεσία- και περιμένουμε την τουρκική ακτοφυλακή να έρθει, να τους περισυλλέξει και να τους οδηγήσει πίσω στην Τουρκία. Συνεπώς, αντί να ρίχνετε το φταίξιμο στην Ελλάδα, θα πρέπει να ρίξετε το φταίξιμο σε εκείνους που εργαλειοποιούν συστηματικά το προσφυγικό, σπρώχνοντας ανθρώπους σε απελπισμένες καταστάσεις από μια ασφαλή χώρα -διότι θυμίζω ότι όσοι είναι στην Τουρκία δεν κινδυνεύουν. Να ρίξετε το φταίξιμο σε άλλους κι όχι σε μας. Έχουμε μια σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό», απάντησε ενώ, στη συνέχεια, ρώτησε την Ολλανδή δημοσιογράφο αν έχει επισκεφθεί το camp προσφύγων στη Σάμο. Όταν εκείνη τού απάντησε καταφατικά, εξοργισμένος ο πρωθυπουργός τής απάντησε: «Όχι, δεν έχετε πάει στη Σάμο. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο και να με προσβάλετε. Σας απαντώ και μη με διακόπτετε».

Δείτε τον διάλογο μεταξύ πρωθυπουργού και δημοσιογράφου στο παρακάτω βίντεο:

(στο 20:35)

https://www.youtube.com/watch?v=FvL6GvnygyU&t=1230s

https://www.ethnos.gr/Politics/article/182525/kyriakosmhtsotakhsherothshollandhsdhmosiografoygiatisepanaproothhseispoyekneyrisetonprothypoyrgodethameprosbalete


Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που προκάλεσε το επεισόδιο στο Μαξίμου

Γνώριμη από παλαιότερη δράση της είναι η 61χρονη δημοσιογράφος Ινγκενμποργκ Μπέγκελ που προκάλεσε αρκετή αναστάτωση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του.

Ειδικότερα, η 61χρονη ανταποκρίτρια είχε συλλφθεί στις 13 Ιουνίου 2021 με την κατηγορία ότι «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπού στην Ελλάδα» και πιο συγκεκριμένα στο σπίτι της, στην Ύδρα.

Τότε -σύμφωνα με τον Guardian- η ίδια ανέφερε ότι συνελήφθη μετά από καταγγελίες ντόπιων που ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία ενός 23χρονου από το Αφγανιστάν στο σπίτι της.

«Με κράτησαν σαν να ήμουν κάποιο είδος θανατηφόρου τρομοκράτη. Δεν με άφησαν ούτε να πάω σπίτι για να πάρω τα χάπια και το αποσμητικό μου», είχε δηλώσει τότε η Μπέγκελ, ισχυριζόμενη ότι η αρχική αίτηση ασύλου στην Ελλάδα από τον 23χροο απορρίφθηκε λόγω μεταφραστικών προβλημάτων στη συνέντευξή του.

https://www.kathimerini.gr/society/561578908/poia-einai-i-ollandi-dimosiografos-poy-prokalese-to-epeisodio-sto-maximoy/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top