0


Ποντάροντας στη δημοφιλία της νοτιοκορεάτικης τηλεοπτικής σειράς «Squid Game», τα τσακάλια του διαδικτύου πλάσαραν ένα εικονικό παιχνίδι με κρυπτονόμισμα, βουτώντας από τους παίκτες, που πίστευαν ότι θα πιάσουν την καλή, 3,38 εκατ. δολάρια!
«Χώρο εργασίας» ανάλογο με αυτόν των γηπέδων, των συναυλιών, των πακτωμένων με επιβάτες-σαρδέλες λεωφορείων και των μαζικών διαδηλώσεων του παρελθόντος αποτελεί αυξανόμενα για τους σημερινούς πορτοφολάδες, παπατζήδες και λοιπούς απατεώνες το διαδίκτυο, λίγο πριν από την εδραίωση του κόσμου της εικονικής πραγματικότητας στη ζωή των ανθρώπων.
Η τελευταία μεγάλη απάτη αποκαλύφθηκε την περασμένη Δευτέρα και αφορούσε ένα... «καλαμαρονόμισμα», το Squid. Μια ψηφιακή μάρκα δηλαδή την οποία όφειλαν να κατέχουν όσοι επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο «παιχνίδι του καλαμαριού», ένα νέο online παιχνίδι που επρόκειτο να βγει στον αέρα αυτόν τον μήνα και αποτελούσε τη διαδικτυακή έκδοση της γνωστής νοτιοκορεάτικης τηλεοπτικής σειράς του Netflix «Squid Game».
«Καλαμαρονομίσματα»
Οι παίκτες επρόκειτο να ανταμείβονται για τις νίκες τους στο παιχνίδι με επιπλέον ψηφιακά «καλαμαρονομίσματα», τα οποία αργότερα θα μπορούσαν υποτίθεται να τα ανταλλάσσουν με άλλα κρυπτονομίσματα ή ακόμη και με φυσικά νομίσματα. Σύμφωνα με τους εκδότες του παιχνιδιού, όσο περισσότεροι παίκτες συμμετείχαν τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η «δεξαμενή επιβράβευσης» από την οποία οι ίδιοι θα λάμβαναν στο τέλος το 10% και ο νικητής το 90%.
Λίγο πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, το SQUID ξεκίνησε να διατίθεται προς πώληση στους υποψήφιους παίκτες σε περιφερειακά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το PancakeSwap και το DODO, τα οποία επιτρέπουν στους αγοραστές να συνδέονται απευθείας με τους πωλητές, χωρίς δηλαδή τη μεσολάβηση κάποιας κεντρικής αρχής. Χάρη στην τεράστια επιτυχία του σίριαλ, η ζήτηση για το κρυπτονόμισμα ήταν τεράστια. Φανατικοί φίλοι της τηλεοπτικής σειράς αλλά και άλλοι που… είδαν φως και μπήκαν, θέλοντας απλά να «καβαλήσουν το κύμα» και να κερδοσκοπήσουν γρήγορα πριν οι τιμές καταρρεύσουν, αγόρασαν μαζικά… καλαμάρι. Αποτέλεσμα ήταν σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας η αξία του καλαμαρονομίσματος να εκτοξευτεί πάνω από… 310.000%, από το ένα σεντ στα 2.856 δολάρια!
Ωστόσο, οι ειδικοί των κρυπτονομισμάτων προειδοποίησαν έγκαιρα ότι το καλαμάρι… βρομούσε καθώς υπήρχαν απτές ενδείξεις που παρέπεμπαν σε απάτη. Η πλέον κραυγαλέα, το γεγονός ότι όσοι είχαν αγοράσει ήδη τις μάρκες Squid δεν μπορούσαν -φαινομενικά για τεχνικούς λόγους- να τις πουλήσουν. Οι επικριτές προειδοποίησαν ακόμη και για την προχειρότητα της ιστοσελίδας του παιχνιδιού καθώς αυτή περιείχε πολλά ορθογραφικά και γραμματικά λάθη.
Τράβηγμα του χαλιού
Και έπεσαν τελικά μέσα αφού την περασμένη Δευτέρα τόσο η ιστοσελίδα του παιχνιδιού όσο και οι λογαριασμοί προβολής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαφανίστηκαν. Μαζί τους έκαναν φτερά και 3,38 εκατομμύρια δολάρια που είχαν καταβάλει όσοι αφελείς πίστεψαν ότι παίζοντας ένα παιχνίδι στο διαδίκτυο λίαν βίαιο και ανταγωνιστικό μπορούν να πιάσουν την καλή. Η απάτη αυτή -όπου οι προγραμματιστές ψηφιακών νομισμάτων εγκαταλείπουν το πρότζεκτ που αναπτύσσουν και εξαφανίζονται με τα λεφτά των επενδυτών- δεν είναι άγνωστη στους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων. Εχει όνομα: «rug pull», δηλαδή... τράβηγμα του χαλιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογου είδους online παιχνίδια που αποφέρουν οικονομικό όφελος στους παίκτες τους έγιναν πολύ πιο δημοφιλή στη διάρκεια της πανδημίας καθώς η άνοδος του ηλεκτρονικού τζόγου ενθάρρυνε την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας GameFi, ο οποίος συνδυάζει την ψυχαγωγία με πραγματικά εργαλεία για την απόκτηση χρημάτων. Στον πραγματικό κόσμο πάντως, όταν ψαρεύεις ένα καλαμάρι, για την ακρίβεια θράψαλο, το μέγεθός του όταν αυτό βγαίνει από τη θάλασσα θυμίζει... κουνέλι. Στη συνέχεια, αφού φύγει το νερό, ξεφουσκώνει και στο τέλος μετά βίας γεμίζει ένα πιάτο.


ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνίαση απάτης με αρπαγή bitcoins αξίας σχεδόν μισού εκατ. δολάριων
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, Ρουμάνοι 20 και 26 ετών, που μένουν στο Παρίσι
«Φως» σε υπόθεση απάτης εις βάρος ιδιοκτήτη εταιρείας έριξαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, με τη λεία των συλληφθέντων να αφορά κρυπτονομίσματα αξίας σχεδόν μισού εκατ. δολάριων.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου δύο αλλοδαποί, Ρουμάνοι 20 και 26 ετών, που μένουν στο Παρίσι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση και ηλεκτρονική απάτη.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο, κάτοικος εξωτερικού, το οποίο αναζητείται σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές.
Το ιστορικό
Είχε προηγηθεί καταγγελία ιδιοκτήτη εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, σύμφωνα με την οποία οι δράστες είχαν έρθει σε επαφή μαζί του με το πρόσχημα της αγοράς ακινήτου μεγάλης εμπορικής αξίας. Ακολούθως σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη, με δύο από αυτούς, για την προετοιμασία μεταβίβασης του ακινήτου, κατάφεραν να του αποσπάσουν κρυπτονομίσματα η αξία των οποίων, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία, ξεπερνά τα 445.583 δολάρια ΗΠΑ.
Όπως προέκυψε, οι δύο Ρουμάνοι του απέσπασαν «υλικό φορέα αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων – hardware wallet» και έγγραφο με τα στοιχεία αυθεντικοποίησης. Του έκλεψαν συνολικά 7.23 bitcoins.
Ακολούθησε ανάλυση και αξιοποίηση των στοιχείων της υπόθεσης και μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί προτού επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό χώρα του εξωτερικού.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, διάφορα έγγραφα και λοιπά αντικείμενα, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα κινητά τηλέφωνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των δραστών στη διερευνώμενη υπόθεση.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ η ροή των κρυπτονομισμάτων διερευνάται σε συνεργασία με τη Europol.

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top