0

Οι πειρατές στον χώρο της Μεσογείου ήταν σύνηθες φαινόμενο τα χρόνια τα παλιά καθώς επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα πειρατικά σκάφη συγκροτούσαν ακόμη και μικρούς στόλους για τις ανάγκες των επιδρομών τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ελάμβαναν μέρος και σε μάχες στο πλάι του τακτικού στρατού, υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Το γεγονός πως οι περισσότερες παράκτιες παλαιές πόλεις των χρόνων εκείνων διαθέτουν φρούρια και τοιχώματα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις σώζονται μέχρι και στις ημέρες μας οφείλεται ακριβώς σε αυτό το φαινόμενο, καθώς ιδιαίτερα στον χώρο του Αιγαίου με τα αναρίθμητα νησιωτικά και ηπειρωτικά λιμάνια, ολόκληρες πόλεις ήταν χτισμένες πίσω από ψηλά και ανθεκτικά τείχη ακριβώς γι αυτό τον σκοπό: όταν χρειαστεί οι πύλες να κλείσουν και από τις πολεμίστρες να αποκρουστεί μία πειρατική εισβολή.

Ετσι ακριβώς ήταν χτισμένη και η παλιά πόλη της Καβάλας η οποία εκείνα τα χρόνια ήταν όλη κι όλη ένας οικισμός χτισμένος στην μισή σχεδόν έκταση της σημερινής Χερσονήσου της Παναγίας, γύρω από την οποία δέσποζαν οι οχυρώσεις ενώ στην κορυφή πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιζε το κάστρο. Τα τείχη και το κάστρο υπάρχουν μέχρι και σήμερα καθώς μαζί με τις Καμάρες της Καβάλας αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά και ιστορικά αξιοθέατα της πόλης. Οι δε Καμάρες της παλαιάς πόλης (της οποίας ένα παλαιότερο όνομα ήταν "Χριστούπολη") κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες υδροδότησης της παλαιάς αυτής πόλης, εντός των τειχών καθώς μετέφεραν πόσιμο νερό από τα ορεινά στην Χερσόνησο της Παναγίας.


Η πειρατική "επιδρομή" των τελευταίων ημερών φυσικά δεν έχει κάποια σχέση με τις επιδρομές των παλαιών πειρατών της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς έχει να κάνει με την τουριστική προβολή της πόλης, από τον πασίγνωστο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό Θεσσαλονικιό "Πειρατή", κατά κόσμον Παναγιώτη Γεωργίου, γνωστό από το "πειρατικό" καράβι "Αραμπέλλα" που καθημερινά σουλατσάρει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μεταφέροντας εγχώριους και ξένους τουρίστες στους οποίους παρουσιάζει τα αξιοθέατα της πόλης από μία άλλη οπτική γωνία ενώ πολλές φορές πάνω στο καράβι διοργανώνονται και ξεχωριστά χάπενινγκς.

Ο "Πειρατής" της Θεσσαλονίκης, γνωστός και από τον ρόλο του ως "Βασιλιάς" στο Καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί ο ίδιος μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες της πόλης για επισκέπτες της εντός και εκτός Ελλάδας ενώ εκτός των άλλων τουριστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων του, διατηρεί και πλούσια παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, με εξέχουσα την εκπομπή του "Πειρατολόγιο" η οποία μας ξεναγεί, με τον δικό του μοναδικό τρόπο στις γνωστές αλλά και άγνωστες ομορφιές της πόλης της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Ορισμένες περιοχές τις οποίες έχει επισκεφθεί το "Πειρατολόγιο" στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι η Καβάλα, η Ξάνθη, τα Αβδηρα και στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες!

Η παρουσία του "Πειρατή" πάνω στις Καμάρες της Καβάλας με ...άρωμα από το παρελθόν:




- Perifereiaka.gr -


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top