0


Οι εργαζόμενοι άνω των 40 ετών δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη δουλειά, όταν εργάζονται μόλις τρεις ημέρες την εβδομάδα, κατέληξε έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο εγκέφαλος τους κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες.Όπως απέδειξε η έρευνα (σε πείσμα των οικονομικών ερευνητών), όσοι εργάζονται περισσότερες από 25 με 30 ώρες την εβδομάδα, δεν είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους, καθώς οι επιπλέον ώρες εργασίας επηρεάζουν σοβαρά την πνευματική τους απόδοση και την ποιότητα της εργασίας τους.

Παράλληλα αποδείχθηκε ότι η πνευματική κόπωση καταστρέφει τους εγκεφαλικούς νευρώνες, με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο επιδρά και η αϋπνία.

Η μελέτη ανέλυσε τις εργασιακές συνήθειες και τα αποτελέσματα εγκεφαλικών τέστ σε περίπου 3.000 άνδρες και 3.500 γυναίκες από την Αυστραλία, που είχαν ηλικία άνω των 40 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όταν η εργασία είναι μερικής απασχόλησης ο εγκέφαλος των εργαζόμενων παραμένει σε διαρκή διέγερση και η πνευματική τους απόδοση δεν επηρεάζεται από την εξάντληση και το άγχος. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι χώρες που εξετάζουν την αύξηση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δίκοπο μαχαίρι

Τα δεδομένα της μελέτης συντάχθηκαν από επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η οποία εξέτασε τον συσχετισμό της οικονομικής και προσωπικής ευημερίας των ανθρώπων, σε συνάρτηση με την οικογενειακή δομή και την εργασία τους.Οι εθελοντές που συμμετείχαν κλήθηκαν να διαβάσουν δυνατά ένα κείμενο, να απαγγείλουν λίστες με αριθμούς και να συνδυάσουν γράμματα και αριθμούς, όλα αυτά κάτω από πίεση χρόνου. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι εργάστηκαν περίπου 25 ώρες την εβδομάδα παρουσίασαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και επιδόσεις:

“Η ίδια εργασία μπορεί να αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τον εργαζόμενο, υπό την έννοια ότι τονώνει σίγουρα την εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά την ίδια στιγμή, οι πολλές ώρες εργασίας και κάποια συγκεκριμένα είδη καθηκόντων, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη κόπωση και άγχος κάτι που  βλάπτει την εγκεφαλική λειτουργία” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της μελέτης. Ο Dr.Colin McKenzie, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Keio της Ιαπωνίας που πήρε μέρος στην έρευνα, δήλωσε στο A C ότι : “Η αδιάκοπη λειτουργία του εγκεφάλου για πολλές ώρες, φαίνεται να είναι πιο επιζήμια από την απόλυτη αδράνεια του εγκεφάλου. Ετσι, η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε ότι οι πνευματικές ικανότητες εκείνων που εργάζονται περίπου 60 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να είναι χαμηλότερες από τους άνεργους ή αυτούς που δεν απασχολούν καθόλου τον εγκέφαλό τους”.

Ωστόσο, ο Dr.Geraint Johnes, καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, δήλωσε: “Η έρευνα μελέτησε μόνο τους ανθρώπους που είναι άνω των 40 ετών κι έτσι δεν μπορεί να στηρίξει τον ισχυρισμό, ότι οι άνω των 40 είναι διαφορετικό είδος εργαζομένων”.”Αυτό που στην πραγματικότητα ανακάλυψαν οι συγγραφείς της μελέτης είναι ότι οι πνευματικές λειτουργίες βελτιώνονται σε μεγάλο βαθμό, όταν οι εργαζόμενοι εργάζονται 25 ώρες την εβδομάδα”, συμπλήρωσε ο καθηγητής Johnes.

Και πρόσθεσε: “Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος εργάζεται μέχρι 35 ώρες την εβδομάδα η πτώση της εγκεφαλικής λειτουργίας φάνηκε να είναι οριακή, όταν όμως ξεπεράσει τις 40 ώρες, η μείωση των πνευματικών ικανοτήτων είναι απότομη και δραματική”, υποστήριξε ο καθηγητής.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top