0

Το 13% των μαθητών της περιφέρειας αν.Μ.θ. έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας. Στο 12, 5% το αντίστοιχο ποσοστό στην ΠΕ Ροδόπης.

«Το φαινόμενο της εξάρτησης των ναρκωτικών, που είναι και η αυριανή ημέρα αφιερωμένη, είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Μπορεί να είναι από την περιέργεια, από την πίεση των συνομηλίκων, της παρέας, μπορεί να είναι από κάποια δύσκολη στιγμή που περνάει το άτομο. Σε μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης θα λέγαμε πώς συνήθως υπάρχει ένα έλλειμμα στην προσωπικότητα του ατόμου και όταν βρίσκεται σε μια δυσκολία θεωρεί ότι το έλλειμμα του θα το καλύψει η ουσία. «Συναντιέται» και με την ουσία και τις πρώτες φορές έχει την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα πάνε καλά με τη χρήση της ουσίας αυτής και σιγά – σιγά περνά στην πιο τακτική χρήση, στην κατάχρηση και στην εξάρτηση από κάποια ουσία» δήλωσε ο κος Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης Ορφέας Ροδόπης.

Παράλληλα σημείωσε ότι «στις μέρες μας οι εξαρτημένοι δεν κάνουν χρήση μιας ουσίας, υπάρχει ο όρος πολυ-τοξικομανία, κάνουν χρήση πολλών ουσιών» επισημαίνοντας με ανησυχία ότι οι επιλογές αυξάνονται πάρα πολύ, καθώς υπάρχει κυρίως μεγάλη ποικιλία σε χάπια. «Βγαίνουν καθημερινά νέα , σε χώρες της Βόρειο Δυτικής Ευρώπης, τα οποία μπορούν εύκολα να τα προμηθευτούν οι νέοι».

Στηριζόμενος σε ευρωπαϊκή έρευνα που υλοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. “Πρόκειται για μια Πανευρωπαϊκή Έρευνα , Espando ονομάζεται, γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα και στον Νομό μας , εδώ και χρόνια συμμετέχουμε, κάθε τέσσερα –πέντε χρόνια πραγματοποιείται η έρευνα αυτή. Έγινε το 2004, το 2011, το 2015 και το 2019. Οπότε, τα στοιχεία είναι πρόσφατα” είπε ο κος Βόλτσης και ανέφερε ότι: «Έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στην αν.Μ.Θ. το 13% των μαθητών. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που βρίσκονται εντός σχολικού πλαισίου, οπότε θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι σε νέους, έφηβους εκτός σχολικού πλαισίου είναι μεγαλύτερο το ποσοστό γιατί το σχολείο είναι ένα πλαίσιο που είναι πολύ σημαντικός προστατευτικός παράγοντας και είναι διαφορετικό να φοιτά κάποιος στο σχολείο και άλλο να είναι 16 ετών και να είναι εκτός σχολικού πλαισίου. Είναι παράγοντας κινδύνου, το να μην πηγαίνει κανείς σχολείο».

Διαβάστε περισσότερα και ακούστε την συνέντευξη στο ρεπορτάζ της Μαρίας Νικολάου στην ΕΡΤ Κομοτηνής:

https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/komotini-s-voltsis-to-13-ton-mathiton-tis-an-m-th-echei-kanei-chrisi-kapoias-narkotikis-oysias/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top