0

 


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αποφάνθηκε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά 60% τουλάχιστον.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΜΑ Έμερ Κουκ τόνισε ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με την αύξηση των κινδύνων για δημιουργία θρόμβων γενικά. Ωστόσο, καθώς καταγράφηκαν περιστατικά σπάνιων αλλά σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων για τα οποία η επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα αν σχετίζεται ή όχι το εμβόλιο και συνεχίζεται η έρευνα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι πρόκειται για ελάχιστα περιστατικά ανάμεσα στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμένων Ευρωπαίων.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστούν μορφές θρομβώσεων, που είναι μεν πιο συχνές αλλά λιγότερο επικίνδυνες. Οι ανησυχίες προς το παρόν επικεντρώνονται στις λεγόμενες θρομβώσεις των εγκεφαλικών φλεβών, που παρουσιάζονται μαζί με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και εσωτερική αιμορραγία.

Η επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΕΜΑ, Σάμπιν Στράους, είπε ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν επιτρέπουν να ειπωθεί με βεβαιότητα εάν η σπάνια, επικίνδυνη μορφή θρομβώσεων προκαλείται ή όχι από το εμβόλιο.

Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης και αξιολόγησης κινδύνων (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee PRAC) δεν βρήκε κανένα πρόβλημα στις παρτίδες των εμβολίων.

Περισσότερα:

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/286137_ema-asfales-kai-apotelesmatiko-embolio-tis-astrazeneca

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top