0

Σε 116 ανέρχονται τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα μας, από το τέλος του 2018. Ήδη έχουν εγκριθεί 38 αιτήματα, που αναμένεται να γίνουν ΦΕΚ ενώ έχουν αδειοδοτηθεί 37 μονάδες, με εκτιμώμενες επενδύσεις 578.000.000 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε η προϊσταμένη αδειοδότησης επιχειρήσεων υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ειρήνη Πιτταρά, «η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άπειρες εφαρμογές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η φαρμακευτική κάνναβη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Πιτταρά, η μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης είναι η Γερμανία η οποία το 2018 είχε 95.000 συνταγές. «Την συνταγογράφηση την κάνουν φαρμακοποιοί. Αγοράζουν τέσσερα ευρώ τον ανθό, το γραμμάριο και φτάνουν να το πωλούν έως 20» είπε και πρόσθεσε ότι «η Πορτογαλία είναι κυριότερος ανταγωνιστής μας λόγω καιρικών συνθηκών και εκεί λειτουργούν 4 φαρμακευτικές μονάδες». Η ελληνική αγορά, τόνισε, είναι κατάλληλη, με καλό κλίμα, καλό εργατικό δυναμικό και προνομιακή θέση για εξαγωγή.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Deloitte Χριστίνα Αμοιραδάκη τόνισε ότι πάνω από 100 ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη έχουν φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση, κυρίως οι ουσίες τετραϋδροκανναβινόλη και κανναβιδιόλη.

«Περισσότερες από 50 χώρες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, ο Καναδάς από το 1999» είπε η κ. Αμοιραδάκη. Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα νομιμοποίησης, από πολιτεία σε πολιτεία, ενώ η Ε.Ε. είναι ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ κατείχαν το 89% της παγκόσμιας αγοράς, το 2017. Η φαρμακευτική χρήση επιτρέπεται σε 33 πολιτείες και η ψυχαγωγική σε 11 και απαγορεύεται η εισαγωγή. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά με δεύτερη την Ιταλία. Στην Ολλανδία το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2003 και έχει σημαντικές εξαγωγές. Στη Γαλλία απαγορεύεται και υπάρχει μεγάλη εκτιμώμενη ζήτηση (έχει τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης κατανάλωσης).

Όπως είπε η είπε η κ. Αμοιραδάκη, «όπου νομιμοποιείται η ψυχαγωγική χρήση, η φαρμακευτική χρήση (χρειάζεται συνταγογράφηση) μειώνεται και οι τιμές ξεκινούν να συγκλίνουν».

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top