0

Τα 125 χρόνια της κλείνει το 2020 η οινοποιία «Μαλαματίνα», που στην Ελλάδα είναι συνώνυμη με το ρετσινάτο κρασί. Ήταν το 1895 όταν η οικογένεια Μαλαματίνα δημιούργησε στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο της οινοποιείο, χωρίς κανείς τότε να υπολογίζει πόσο μακριά θα φτάσει η ιστορία.

Παρά την προσπάθεια δυσφήμισης της από αυτούς που θεωρούν το κλασικό κρασί ως κάτι ανώτερο η ρετσίνα άντεξε και αντέχει στη συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών. Ειδικά των νέων, καθώς γενιές και γενιές τώρα συνδέουν με τη ρετσίνα «Μαλαματίνα» τις καλύτερες αναμνήσεις τους. Τα γλέντια, τις παρέες, τις εκδρομές, τους έρωτες. Το 2020, λοιπόν, η «Μαλαματίνα» ετοιμάζεται να γιορτάσει 125 χρόνια επώνυμης ζωής με εκδηλώσεις και γεγονότα σε πολλές περιοχές της χώρας –αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα- ώστε αφενός να τιμήσει την επέτειο και αφετέρου να ξανασυστηθεί στους καταναλωτές, οι οποίοι εξακολουθούν να την τιμούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αλλά μια υπενθύμιση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

Η… προϊστορία της ρετσίνας «Μαλαματίνα» ξεκινάει στο ακόμη πιο μακρινό 1860 στην Τένεδο, που ακόμη έσφυζε από ζωή και την κατοικούσαν κυρίως Έλληνες. Εκεί, στο άνυδρο έδαφος του νησιού, ελληνικές οικογένεια παράγουν εξαιρετικά τσαούσια, δηλαδή σταφύλια που ήταν γνωστά για το άρωμά τους και γενικότερα την ποιότητά τους. Ανάμεσα στους καλλιεργητές και ο Ευστράτιος Μαλαματίνας, υπεύθυνος για τα οικογενειακά αμπέλια. Λίγες δεκαετίες αργότερα ο γιός του Κωνσταντίνος Μαλαματίνας ιδρύει το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε ήδη εγκατασταθεί η οικογένεια προβλέποντας στην ουσία πολλά από τα δυσάρεστα της ιστορίας που θα ακολουθούσαν. Το οινοποιείο ονομάζεται «Η Τένεδος», αφού άλλωστε τα σταφύλια που υποδέχεται είναι από τους αμπελώνες της οικογένειας στο νησί. Στην ουσία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία εξελίσσεται η οινοποιητική και επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας «Μαλαματίνα» μέχρι σήμερα, εδώ και τέσσερις γενιές. Την ίδια εποχή ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, που αποδεικνύεται δαιμόνιος έμπορος, διασχίζει το Αιγαίο με το καράβι του «Μερσίνη» εφοδιάζοντας διάφορα ελληνικά λιμάνια με τα προϊόντα του, σταφύλια και –κυρίως- κρασί.

Μετά τη Μικρασία

Το 1922, η Μικρασιατική καταστροφή και η συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε, έχει ως αποτέλεσμα η οικογένεια να χάσει τα αμπέλια της στην Τένεδο. Ο Μαλαματίνας αναγκάζεται να αναζητήσει σταφύλια τοπικής παραγωγής, αλλά και να παράγει το «κρασί της Ελλάδος», όπως ο ίδιος έλεγε, δηλαδή κρασί ρετσινάτο. Οι δουλειές πήγαν καλά, οι Έλληνες καλοδέχονται τη ρετσίνα του Μαλαματίνα, ο οποίος ανήσυχο πνεύμα εξακολουθεί να επισκέπτεται τα αμπελοχώραφα της χώρας αναζητώντας το διαφορετικό. Οι περιπλανήσεις του τον έφεραν στην Ομηρική Αυλίδα, όπου το 1934 δημιούργησε μια νέα οινοποιητική μονάδα, ώστε να αξιοποιήσει την τοπική ποικιλία σταφυλιών «Σαββατιανό». Στην είσοδο και αυτού του δεύτερου οινοποιείου η πινακίδα επιμένει: «H Τένεδος».

Ο επόμενος σημαντικός σταθμός είναι το 1957, όταν ο Ευάγγελος Μαλαματίνας, γιός του Κωνσταντίνου αφού πειραματίζεται επί μήνες με στόχο να βελτιώσει και να σταθεροποιήσει την ποιότητα και το άρωμα της ρετσίνας φτάνει στην πρώτη εμφιάλωση. Έτσι η ρετσίνα Μαλαματίνα ταξιδεύει αλώβητη, μέσα σε μπουκάλι – φούσκα, στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας. Τότε γεννιέται και το θρυλικό μέχρι σήμερα σήμα με το ανθρωπάκι και το κλειδί. Ο αστικός μύθος, που ενδέχεται να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, είναι ότι το σήμα που αντέχει μέχρι σήμερα αποτελεί ιδέα του αξέχαστου ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη, προσωπικού φίλου του Ευάγγελου Μαλαματίνα, ο οποίος υποστήριζε ότι «Η Μαλαματίνα είναι το κλειδί στο στομάχι μου!». Άλλωστε μια από τις πιο γνωστές ανά τις δεκαετίες διαφημιστική καμπάνια της Μαλαματίνας έχει ως πρωταγωνιστή το Νίκο Σταυρίδη.

Η ανάπτυξη των 80’s

Η δεκαετία του 1980 είναι περίοδος ανάπτυξης για την οινοποιεία Μαλαματίνα. Η εταιρεία, στη διοίκηση της οποίας εμπλέκεται πλέον ο κ. Κώστας Μαλαματίνας γιός του Ευάγγελου και σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, επεκτείνει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις. Τα οινοποιεία στο Φάρο και τη Ριτσώνα Αυλίδας, αλλά και στην Ασωπία Βοιωτίας, που είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, αλλά και το εμφιαλωτήριο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που αυξάνει τη δυναμικότητά του. Η ρετσίνα Μαλαματίνα μπαίνει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Δε λείπει από κανένα φοιτητικό, παρεϊστικο, φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι. Είναι χαρακτηριστικά τα τηλεοπτικά σκετς του Λάκη Λαζόπουλου, στα οποία η Μαλαματίνα συντροφεύει ανήσυχους νέους και κινητικούς φοιτητές. Αλλά και ανάλογα τηλεοπτικά στιγμιότυπα και αναφορές με τον Σταρόβα, τον Αρναούτογλου και άλλους της μικρής οθόνης.

Κάπως έτσι φθάνουμε μέχρι σήμερα με τη «Μαλαματίνα» να εξακολουθεί να αποτελεί το συνώνυμο της ρετσίνας στην Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες, αλλά και ξένοι μερακλήδες. Πρόσφατα η «Μαλαματίνα» ήταν καταχωρημένη σε κατάλογο πολυτελούς εστιατορίου στο Σαν Φρανσίσκο, έναντι της –εξωφρενικής και τα ελληνικά δεδομένα- τιμής των 32 δολαρίων το μπουκάλι! Στην καλύτερη χρονιά της η εταιρία διέθεσε στην ελληνική και ξένη αγορά –οι εξαγωγές της φτάνουν σε 25 χώρες- 50.000.000 μπουκάλια ρετσίνα Μαλαματίνα, ενώ για το 2019 που είναι μια  ανοδική σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά η παραγωγή θα φτάσει τα εννέα εκατομμύρια τόνους.

# - #




Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top