0

Καταστροφική απέβη και για την τοπική παραγωγή λαδιού, η έντονη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Μάκρης, των Δικέλλων και της Μεσημβρίας στην Αλεξανδρούπολη, το απόγευμα της 10ης Ιουλίου.

Η μανιώδης χαλαζόπτωση επέφερε καταστροφή της τάξεως του 80-90% στους ελαιώνες Μάκρης, νούμερο αποκαρδιωτικό για τους παραγωγούς.

Τα ελαιόδεντρα έχασαν μέσα σε 10 λεπτά σχεδόν το σύνολο του καρπού τους, γεγονός που σημαίνει ότι φέτος, αλλά και του χρόνου η παραγωγή θα είναι σχεδόν μηδενική.

Να σημειωθεί ότι οι ελαιοπαραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα και πέρυσι, ωστόσο σε μικρότερη ένταση.

Τα ελαιόδεντρα «θέρισαν» πέρυσι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, χωρίς μάλιστα οι παραγωγοί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος εκτίμησε πως οι ελιές ήταν άρρωστες από πριν.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την κατάσταση των δέντρων και την ποιότητα της παραγωγής και για τα επόμενα χρόνια, αφού πλέον τα δέντρα φέρουν «πληγές» για την επούλωση των οποίων οι παραγωγοί θα πρέπει να επιβαρυνθούν και οικονομικά και να ψεκάσουν, ώστε να μην μολυνθούν.

Υπενθυμίζεται ότι για το φημισμένο ελαιόλαδο Μάκρης, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την απόκτηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καθιστά την καταστροφή ακόμη μεγαλύτερη, αφού πλέον μιλάμε για ένα προϊόν μη ανταγωνιστικό, τουλάχιστον προσωρινά.

Η καταστροφή ήταν τεράστια και σε καλλιέργειες βάμβακος, μποστάνια, μηδική και ηλίανθο σε χωριά της ευρύτερης περιοχής των Φερών.

Σε αμφότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί βρίσκονται στο "έλεος" του ΕΛΓΑ, που όμως αποζημιώνει κατά περίπτωση και σπανίως στο 100%.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top