0

Την Τετάρτη που μας πέρασε 21 Ιουνίου 2017 επισκέφθηκαν την Κίρκη Έβρου η Προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιοτήτων Ροδόπης και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιοτήτων Έβρου κ. Χρυσα Καραδημα,και ο ονομαστός αρχαιολόγος Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος , μετά από πρόσκληση του Συγγραφέα του βιβλίου "Κίρκη -Έβρου , η μαγισσα ή η μαγεία της φύσης" κ. Αλέξανδρου Καζαντζή με σκοπό να ενημερωθούν για το Μονοπάτι της Παραεγνατίας που περνουσε από την Κίρκη, καθώς και στοιχεία από τη ζωή της μυθικής φυλής των Κικόνων και άλλα στοιχεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Καζαντζής τους ενημέρωσε ότι το μονοπάτι αυτό της Παραεγνατίας που από την Κομοτηνή μέχρι την Κίρκη ήταν οκτάωρης πεζοπορίας και αποτελούσε το 40ο Χάνι (η αρίθμηση από τους Ρωμαίους 1 μέχρι 45 από Γιάννενα - Κωνσταντινούπολη). Έτσι εξελίχθηκε η Κίρκη σε ιστορικό κόμβο, με κεντρικό Χάνι και άλλα μικρότερα χάνια, εστιατόριο, ραφείο, καλίγωμα των αλόγων και χώρο για παζάρι στον κάτω μαχαλά. Αφού ξεκουράζονταν άνθρωποι και ζώα, συνέχιζαν το ταξίδι τους προς Κωνσταντινούπολη. Ακολουθούσαν αυτό το δρομολόγιο γιατί ήθελαν να αποφύγουν τους πειρατές από την κανονική Εγνατία αφενός και αφετέρου για να ξεδιψούν τα ζώα των καραβανιών από το συνεχούς ροής ποτάμι. Ενημερώθηκαν για το ότι η χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής ακολούθησε αυτήν της παραεγνατίας από την Μέστη μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Η Παραεγνατία είχε και αμαξιτή διέλευση και για λόγους συντόμευσης πολλές φορές παρέκαμπταν την αμαξιτή οδό. Έτσι προέκυψαν οι αυλακιές από τα πέταλα των αλόγων πάνω στα βράχια της δυτικής εισόδου, ενώ υπάρχει και το πηγάδι κάτω από τον πλάτανο ρωμαϊκής κατασκευής όπως λέγεται.


Ενημερώθηκαν για τα απολιθωμένα κογχύλια που υπάρχουν στην περιοχή και για τη μυθική φυλή των Κικόνων που έζησαν σε όλο το χώρο της Κίρκης.

Είδαν μια ιστορική βρύση του 1882 που πρότειναν να συντηρηθεί άμεσα για να μη καταστραφεί γιατί αποτελεί ιστορικό στοιχείο του χωριού. Μετά αντίκρισαν τα εγκαταλειμμένα μεταλλεία που εξέφρασαν τη λύπη τους για την κατάντια.

Μέσα σε λίγες ώρες δεν ήταν δυνατόν να ενημερωθούν για όλα, γι αυτό υποσχέθηκαν να επαναληφθεί αυτή η επίσκεψη. Εκείνο όμως που τους κατέπληξε ήταν η συναρπαστική ομορφιά του τοπίου και η φημισμένη ρίγανη της Κίρκης.


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top