0

Πολύ συζήτηση έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Γιώργου Γραμμένου ότι επίκειται μεταφορά 2000 προσφύγων από τη Μυτιλήνη στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Παράλληλα η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας δέχεται πυρά λόγω του ότι δεν έχει αξιοποιηθεί το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Μάλιστα χθες έφτασαν στην Καβάλα 250 μετανάστες από την Μυτιλήνη με το σκάφος «Διαγόρας». Η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα έκανε σχετικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είπε «το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση ανανέωσε το ψήφισμα που είχε κάνει πριν 2 χρόνια. Μακάρι όλη Ελλάδα να πάρει σε μετανάστες αυτό που της αναλογεί. Αλλά όλη η Ελλάδα. Και η Πελοπόννησος κι όχι να πληρώνει μόνο η βόρεια Ελλάδα το μάρμαρο. Από ‘κει και έπειτα, είμαστε η μοναδική δομή που είναι εντός του αστικού ιστού. Και εφόσον είναι εντός του αστικού ιστού πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Πρέπει να πάρουν τα ασυνόδευτα μέσα στην Καβάλα που δημιουργούν τα προβλήματα και πρέπει να μοιράσουν στις γειτονιές ανά δύο οικογένειες σε σπίτια για να μπορέσουν να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι στον αστικό ιστό όπως εντάχθηκαν παλιότερα και οι Αλβανοί και όποιοι άλλοι ήρθαν. Βλέπουμε πόσο διαφορετικός είναι ο Νέος Ζυγός από την ένταξη των Αλβανών μέσα στην κοινωνία. Είπαμε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μοιραστούν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, στα δημοτικά και στα γυμνάσια. Όχι όλα μαζί σε ένα. Δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Από ‘κει κι έπειτα θα βρουν τη δημοτική Αρχή απέναντί τους.

Να αδειάσει η Μόρια, είναι δίκαιο. Το μόνο που δεν με παρηγορεί είναι και να αδειάσει θα γεμίσει πάλι και θα ψάχνουν να βρουν που θα βάλουν τους επόμενους. Και δεύτερον, ας δουν τα αποτελέσματα αυτοί που πρότειναν και επέμεναν για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και μιλάω για τους αλληλέγγυους, για τους βουλευτές που έλεγαν για 6 μήνες δεν χάλασε ο κόσμος. Όμως δεν είναι 6 μήνες και μακάρι κάποτε να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι πίσω».

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Για το θέμα της διεκδίκησης του στρατοπέδου Ασημακοπούλου είπε ότι «έχω δείξει το πλάνο, έχω προσκαλέσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να έρθουν να τους το δείξω στο γραφείο μου αλλά δεν έρχονται για να έχουν να λένε. Αυτά τα ακούω βερεσέ. Ο δήμος σκοπεύει να κάνει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, δεν σκοπεύει να κάνει ξενοδοχεία εκεί μέσα. Το χώρο να τον πάρει ο στρατός και να τον δώσει σε επενδυτές σε ξενοδοχεία. Και ποιος επενδυτής θα έρθει έχοντας μέσα πρόσφυγες;

Η συμφωνία που κάναμε δεν είχε καθόλου τίμημα. Είχε 13 στρέμματα από το Ασημακοπούλου για να το δώσουμε να το κάνουν ξενοδοχεία. Αυτοί θέλουν να κρατήσουμε εμείς το Πάρκο. Σ’ αυτό προβλέπονται καφετέριες, ποδηλατόδρομοι, ένας θερινός κινηματογράφος και χώρους για πολιτιστικές δραστηριότητες. Δεν θα υπάρχει πουθενά οικονομική δραστηριότητα για ανταποδοτικότητα. Αν θέλουν να μας δώσουν το στρατόπεδο με τους πρόσφυγες μέσα, ας το κρατήσουν οι ίδιοι. Δεν έχει ιδέα ο κ. Εμμανουηλίδης, δεν έχει παραβρεθεί ούτε σε ένα από αυτά τα ραντεβού γιατί σ’ αυτά τα ραντεβού δεν χρειαζόμαστε τους βουλευτές. Τους βουλευτές τους χρειαζόμουν και ήταν πάντοτε αρωγοί στο πλευρό το δήμου, όταν επρόκειτο να κλείσουμε ραντεβού στα υπουργεία. Για να σε δει υπουργός Οικονομικών πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη. Εκεί βοήθησαν τον δήμο Καβάλας δεν έχω παράπονο. Αλλά δεν ήταν ποτέ σ’ αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την περιουσία του κράτους. Δεν ήξεραν ακόμη και για τη συμφωνία που είχαμε κάνει με το νομικό κομμάτι του υπουργείου Οικονομικών και την οποία τους τη παρέδωσα στο Facebook. Τους κάλεσα και τους έδωσα όλους από ένα αντίγραφο».

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

Για την ανακοίνωση του Μάκη Παπαδόπουλου σχετικά με τις ευκολίες που αποφασίστηκαν προς τους επαγγελματίες για τους κοινόχρηστους χώρους είπε ότι «ο κόσμος θέλει να παρατήσουμε τις οξείες αντιπαραθέσεις. Βαρέθηκε να ακούει κοκορομαχίες. Και μ’ αρέσει που με την καινούργια νομοθεσία πρέπει να συνεννοηθούμε εμείς για να μπορέσουμε να διοικήσουμε όλοι μαζί. Πώς να συνδιοικήσω με ανθρώπους οι οποίοι κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση; Αυτό που κάναμε ήταν κάτι που έγινε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία και τους εκπροσώπους των καφεζυθοπωλών. Τα είχαμε πει από την αρχή, πρώτα μάζεμα των πεζοδρόμων που εκεί βρήκαμε απέναντί μας τον κ. Παπαδόπουλο ο οποίος φώναζε και ακόμη φωνάζει να μην συμμαζευτούν οι πεζόδρομοι, να είναι ένα γενικό αλαλούμ. Ήταν κόντρα στον κανονισμό και δεν το ψήφισε για τους δικούς του αντιπολιτευτικούς λόγους. Από ‘κει και έπειτα αφού συμμαζέψουμε τους πεζόδρομους ξαναμετράμε βάση της καινούργιας νομοθεσίας πόσος χώρος αναλογεί στον καθένα και κανονίζουμε την τιμή βλέποντας και πώς έχει εξελιχθεί η ίδια η πόλη».

ΕΝΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους είπε «αμήν και πότε. Να τον εισπράττει. Γίνεται σε όλο τον κόσμο, μέχρι και στην Κίνα. Αυτοί παίρνουν τον ΕΝΦΙΑ κατ’ ευθείαν από τους πολίτες. Αν έρθει κατ’ ευθείαν στους δήμους θα είναι μεγάλη ανακούφιση και δεύτερον να μην είναι ο ΕΝΦΙΑ τα μοναδικά έσοδα. Εκτός αν αφήσει τους δήμους να έχουν επιχειρηματική δράση για να μπορέσουν να έχουν από κάπου έσοδα».

#

Απάντηση σε υψηλούς τόνους έδωσε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, για το θέμα της μεταφοράς προσφύγων από τη Μόρια στην Καβάλα

Στο  Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας τέθηκε για μία ακόμη φορά το θέμα των προσφύγων και του Στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα έδωσε μία απάντηση σε υψηλούς μάλιστα τόνους.

Χαρακτηριστικά είπε ενώπιον των δημοτικών συμβούλων ότι «και ξαφνικά και στα καλά καθούμενα μου λένε ‘’χωρίζουμε το Ασημακοπούλου στη μέση. Το μισό εμείς, το μισό εσείς’’. Φτου κι απ’ την αρχή, δηλαδή. Εγώ με τέτοιους αναξιόπιστους ανθρώπους αρνούμαι να συνεχίσω. Παντελώς αναξιόπιστοι! Σας το είπα και άλλη φορά εδώ μέσα, προφανώς δεν το δώσατε σημασία. Γραπτώς από ‘δω κι έπειτα οτιδήποτε με τα υπουργεία και τον Στρατό. Ο,τι έχω δώσει, το έχω δώσει γραπτώς. Απάντηση γραπτή δεν έχω πάρει σε τίποτε. Γραπτώς δέχομαι μόνο και τίποτε άλλο. Γιατί προφορικώς ό,τι θέλουν λένε. Όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων, οφείλω να σας πω ότι σας έχω ενημερώσει εδώ μέσα. Η ενημέρωσή μου ήταν προφορική από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι στα πλαίσια της εκκένωσης της Μόριας στην Μυτιλήνη θα σκορπίσουν αυτόν τον πληθυσμό σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, σε 15 διαφορετικά στρατόπεδα που παραχωρεί ο Στρατός και όπως είπα στον κ. εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, η μοναδική πόλη που έχει τέτοιου είδους στρατόπεδο εντός του αστικού ιστού είμαστε εμείς. Εκεί που θα τους πάνε, μιλάω. Ως εκ τούτου αγαπητέ κύριε, του είπα, αρνούμαι να δεχθώ παραπάνω πρόσφυγες. Γι’ αυτό, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο –προφανώς λείπατε- εμείς επικαιροποιήσαμε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν δέχεται για την παραμονή των προσφύγων μέσα στο Ασημακοπούλου διότι και οι παρατάξεις που το είχαν ψηφίσει τότε, είχαν ψηφίσει για προσωρινή διαμονή 6 μηνών. Να μην το ξεχνάμε. Κανένας μας. Για 6 μήνες μας είπαν ότι θα μείνουν οι πρπόσφυγες στο Ασημακοπούλου. Κι έχουν κλείσει 2 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά έστειλα και πάλι στον εκπρόσωπο του Υπουργείου  να δει κι αλλού εγκαταστάσεις αλλά δεν μπήκε καν στη διαδικασία να με ενημερώσει ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Το μόνο που μου είπε ήταν ότι ‘’εγώ θα δώσω εισήγηση θετική’’. Έτσι όπως σας το λέω είναι. Εμείς σαν Δήμος Καβάλας, προχωρήσαμε την προηγούμενη φορά σε μια απόφαση και ενημέρωσα και το Δημοτικό Συμβούλιο, να διεκδικήσουμε τα χρήματα για τους πρόσφυγες, για την φιλοξενία τους. Εν κρυπτώ από τον Δήμο Καβάλας γίνεται ό,τι γίνεται για τα σχολεία. Κανένας δεν με ενημερώνει. Ό,τι γίνεται για το προσωπικό, κανένας δεν με ενημερώνει. Προφανώς με θεωρούν εχθρική και δεν δέχονται να με ενημερώσουν για τίποτα».

#Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top