0

Μπορεί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ στην απόφαση επιβολής λουκέτων σε δύο cafe bar στην Κομοτηνή να βλέπει το κράτος - εχθρό, όμως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είδε τη φοροδιαφυγή που θέλει να πατάξει.

«Λουκέτο» διάρκειας τεσσάρων ημερών λόγω παραβάσεων μπήκε το πρωί της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κομοτηνή, στα οποία πραγματοποιήθηκαν φορολογικοί έλεγχοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Πρόκειται για δύο cafe bar, το Scenario και State που βρίσκονται πέριξ και εντός της πλατείας Ειρήνης αντίστοιχα. Το γεγονός της επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:  «Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 δυο καταστήματα κλειστά σήμερα στην Κομοτηνή λόγω φορολογικών παραβάσεων, 20 εργαζόμενοι χωρίς μεροκάματα. Για τέσσερις μέρες, μειωμένοι τζίροι ΦΠΑ, φόροι κλπ … Μια άλλη επιχείρηση που θα απασχολούσε προσωπικό, θα δημιουργούσε πλούτο, προσπαθεί να ανοίξει εδώ και δυο μήνες και δε μπορεί λόγω χρώματος τεντών, πινακίδων, μήκος στηριγμάτων και άλλων ευφάνταστων. Κόλλημα ενός κράτους – εχθρού της μικρομεσαίας επιχείρησης  και της δημιουργίας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα!».

Ύστερα από ελέγχους στα δύο καταστήματα, διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις και άμεσα κινήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την αναστολή λειτουργίας των δύο επιχειρήσεων. Μάλιστα στο Scenario είχε επιβληθεί αναστολή λειτουργίας 48ωρών τότε, τον περασμένο Αύγουστο για μη έκδοση αποδείξεων συνολικής αξίας 125 ευρώ.

Τη μάχη με τη φοροδιαφυγή καλείται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, συνδυαστικά με την επίτευξη των υπερβολικά υψηλών στόχων των πλεονασμάτων και την αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να μην επιτρέψει στους δανειστές να επιβάλουν πρόσθετα μέτρα ή να ενεργοποιήσουν τον κόφτη, γεγονός που θα έδινε τη χαριστική βολή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατ' επέκταση στην οικονομία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται αμείωτοι.

Εν τω μεταξύ, να σημειώσουμε πως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή για την εφαρμογή του ν. 4509/2017 ως προς την επιβολή της επιεικέστερης κύρωσης για φορολογικές παραβάσεις.

Με την εν λόγω διάταξη μειώνονται αναδρομικά τα πρόστιμα και επί εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για χρήσεις προγενέστερες του 2014, εφόσον συνεπάγονται επιεικέστερη μεταχείριση του φορολογουμένου.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν επιθυμεί τη συνέχιση της δίκης ή την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής. Στο εξής, για αυτές τις υποθέσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο έως το 50% επί της διαφοράς φόρου που θα προκύπτει από τον έλεγχο της Φορολογικής Αρχής πλέον τόκου 8,76% ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, και για τις χρήσεις έως το 2013, επιβάλλονταν πρόσθετοι φόροι με «πλαφόν» μέχρι και το 120%.

#




Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top