0

Την εκτίμηση πως πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έκανε ο Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Μιλώντας την Παρασκευή στο Συνέδριο, «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό Μουσείο «Hellas  Liberty», ο κ. Πάιατ επισήμανε πως πολύ σύντομα θα δούμε να γίνονται πράξη όσα συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Πάιατ εκτός από τις γενικές αναφορές του στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και στο γεγονός πως υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναφέρθηκε και σε δύο συγκεκριμένα projects.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στα ναυπηγεία της Σύρου.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο» είπε ο Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να το χρησιμοποιήσουν  τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς και ειδικότερα για βάση ελικοπτέρων.

"Οι επενδύσεις των ΗΠΑ είναι διαφανείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει οικονομικά. America is back. Οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται για σχέσεις  δυνατές και με  βάθος χρόνου. Η ελληνική ναυτιλία  έπαιξε τον ρόλο της στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών", σημείωσε.

Αποκάλυψε δε πως αναμένονται εξελίξεις και στα ναυπηγεία της Σύρου.

«Προχωράμε μία τεράστια επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου και ελπίζω πως σύντομα θα γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή την αμερικανική επένδυση» είπε.

Ο ελληνοαμερικανικός όμιλος Onex είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τα ναυπηγεία και όπως σημείωσε ο κ. Πάιατ υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

#


Επενδύσεις σε Αλεξανδρούπολη φέρνει ο σταθμός LNG

Ο πλωτός σταθμός LNG αυξάνει το ενδιαφέρον για την επικείμενη αποκρατικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Nέα επιχειρηματικά σχέδια δρομολογεί η δημιουργία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου που δημιουργείται στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Ο σταθμός που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου, στον οποίο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η αμερικανική Gaslοg, αναμένεται ότι θα φέρει νέες επενδύσεις στην περιοχή. Το επιχειρηματικό σχήμα του σταθμού αναμένεται ότι θα ενδιαφερθεί για την απόκτηση ή/και παραχώρηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου φέρεται ακόμη να έχει αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) της Αλεξανδρούπολης.

Σε ό,τι αφορά τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, αυτός φαίνεται ότι θα είναι πρώτος από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ που παίρνει σειρά για αποκρατικοποίηση, μετά τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Το επιχειρηματικό σχήμα που θα λειτουργήσει τον πλωτό σταθμό αεριοποίησης του LNG σκοπεύει να δώσει το «παρών» στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τo συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχήμα, που σύντομα αναμένεται να εμπλουτιστεί με τη βουλγαρική ΔΕΠΑ (Bulgaria Energy Holding), φέρεται να χρειάζεται μια επίγεια βάση υποστήριξης του πλωτού σταθμού που τώρα κατασκευάζει στη θάλασσα, μπροστά από την πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Η δυναμικότητα του σταθμού, παρά το χαμηλό κόστος ανάπτυξης (περίπου 370 εκατ. ευρώ), ανταγωνίζεται εκείνη του ΤAP δεδομένου ότι θα φθάσει στο 65% της δυναμικότητάς του. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πλωτός αυτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει στην περιοχή την πρώτη πύλη φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, πέραν των αγωγών που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο ή/και το αέριο που μεταφέρουν οι αγωγοί που διέρχονται μέσω Τουρκίας. Σημειώνεται ότι ο σταθμός της Ρεβυθούσας, που λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, αξιοποιείται για να καλύψει αποκλειστικά ενεργειακές ανάγκες της εγχώριας αγοράς και ως συνέπεια δεν αποτελεί ενεργειακή πύλη για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Βούλγαρου ομολόγου του Μπόικο Μπορίσοφ, με στόχο τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης, μέσω της Αλεξανδρούπολης, με τα τρία βουλγαρικά λιμάνια σε Εύξεινο Πόντο (Μπουργκάς, Βάρνα) και Ρούσε (Δούναβης). Το μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε πρόσφατα, προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top