0

Ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, αλλαγή στη νομοθεσία για τη διευθέτηση διενέξεων μεταξύ επιχειρήσεων και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος είναι οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νατσί Αγκμπάλ. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, περίπου τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών, ο κ. Αγκμπάλ μιλά ανοικτά για τα σύννεφα πάνω από την τουρκική οικονομία των 720 δισ. δολαρίων, που σχετίζονται με την επιβράδυνση στην Ευρώπη αλλά και με τις μαζικές εκροές κεφαλαίων.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του νέου υπουργού έχει κύριο στόχο να διαμορφώσει περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις, ενώ εντάσσεται και στο ευρύτερο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει τον προσανατολισμό της τουρκικής οικονομίας και από τις εξαγωγές προϊόντων μεσαίας αξίας να τη στρέψει στην υψηλή τεχνολογία και τις υπηρεσίες. Πρόκειται για φιλοδοξία που έχουν επανειλημμένα εκφράσει πολιτικοί της γείτονος, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Αγκμπάλ, σήμερα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το επιτύχει και να δημιουργήσει τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, ώστε οι επενδυτές να εμπιστεύονται την Τουρκία και να προχωρήσουν σε επενδύσεις τόσο φέτος όσο και το 2017. Οπως όμως επισημαίνουν οι FT, ο στόχος αυτός ίσως προσκρούσει στις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος για αύξηση του κατώτατου μισθού, υψηλότερες συντάξεις και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για τις νέες επιχειρήσεις. Σε περίπτωση υλοποίησής τους, οι υποσχέσεις αυτές θα κοστίσουν φέτος περίπου 30 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της HSBC.

Η δέσμη μέτρων που θα παρουσιασθεί τους επόμενους μήνες στο τουρκικό Κοινοβούλιο στοχεύει γενικότερα στην τόνωση της τουρκικής οικονομίας. Εχοντας επωφεληθεί επί χρόνια από το ξένο κεφάλαιο, καθώς αυτό έμπαινε μαζικά στα ταμεία της σε εποχές χαμηλών επιτοκίων στη Δύση, στη διάρκεια του περασμένου έτους δέχθηκε καίριο πλήγμα, όταν οι επενδυτές πούλησαν μετοχές και ομόλογά της συνολικής αξίας σχεδόν 10 δισ. δολαρίων. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει και ο κ. Αγκμπάλ, το πλήγμα είναι εξίσου ισχυρό και για άλλες οικονομίες.

Τα οικονομικά της προβλήματα οξύνονται, άλλωστε, εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης της Ευρώπης, που όμως «είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία». Ο κ. Αγκμπάλ δηλώνει, επίσης, ανήσυχος επειδή το εξωτερικό εμπόριο της χώρας του δεν πηγαίνει καλά, λόγω γεωπολιτικών κινδύνων. Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει την αμεσότητα και την ειλικρίνεια με την οποία παραδέχεται την πραγματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ο κ. Αγκμπάλ, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει, λειτουργεί διαφορετικά απ’ ό,τι πολλοί Τούρκοι πολιτικοί. Αναφερόμενος στην πρόσφατη και αιφνιδιαστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας του, στο 1,3% σύμφωνα με την κυβέρνηση και στο 2,2% σύμφωνα με την HSBC, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως αυτή οφείλεται στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

http://www.kathimerini.gr/851213/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/filiko-perivallon-gia-tis-epixeirhseis-prow8ei-h-toyrkia

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top