0

Στις 30 Απριλίου παραδίδεται το κτίριο του αρχαιολογικού μουσείου Αλεξανδρούπολης, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στη διάρκεια συζήτησης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Ο κ. Μπαλτάς εξήγησε επίσης ότι μέχρι την ολοκλήρωση της οριστικής έκθεσης του μουσείου, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2017, θα λειτουργήσει περιοδική έκθεση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις εργασίες ανακαίνισης του μουσείου Σαμοθράκης, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και ο χώρος έχει παραληφθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, προκειμένου να τοποθετηθούν τα εκθέματα. Υπενθυμίζεται ότι μέρος των εκθεμάτων είχαν φιλοξενηθεί για ένα εξάμηνο στο μουσείο της Ακρόπολης και έχουν επιστρέψει συντηρημένα στη Σαμοθράκη.

Αναφορά έκανε ο κ. Μπαλτάς και στην επικαιροποίηση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία αφορά στην υλοποίηση του έργου «Μελέτη για την προστασία και ανάδειξη ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης». Τέλος, αναφέρθηκε και στη δεύτερη προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία προβλέπει την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού, «απ’ όπου αναμένουμε πολλά ευρήματα που θα δώσουν τη δυνατότητα να συνδέσουμε την ΑΜΘ με τον υπόλοιπο ελληνικό κορμό, προς όφελος όλων των Περιφερειών που έχουν να αναδείξουν μέρος αυτής της κληρονομιάς», όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού.

Επιφυλάξεις Α. Μπαλτά στην πρόταση Δημοσχάκη να υιοθετηθεί η «Νίκη της Σαμοθράκης» ως σύμβολο ελληνογαλλικής φιλίας…

Σοβαρές επιφυλάξεις, τις οποίες και αιτιολόγησε, δήλωσε ότι έχει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, αναφορικά με την πρόταση του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιου Δημοσχάκη, να υιοθετηθεί συγκεκριμένα η «Νίκη της Σαμοθράκης», ως σύμβολο ελληνογαλλικής φιλίας.

«Η ιδέα σας να υπάρξει ένα σύμβολο ελληνογαλλικής φιλίας, συνδεδεμένο με τις αξίες της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι είναι πολύ καλή, έχω όμως κάποιες επιφυλάξεις στο να αναδειχθεί σε σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας η “Νίκη της Σαμοθράκης”, ένα πραγματικό αριστούργημα, το οποίο όμως δεν είναι στον τόπο που έχει φτιαχτεί για να είναι», εξήγησε συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς. «Η Νίκη της Σαμοθράκης βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, όπως και η Αφροδίτη της Μήλου. Πρόκειται για δύο αριστουργήματα που ανήκουν σε δύο ελληνικά νησιά...», πρόσθεσε με νόημα.

Ο υπουργός Πολιτισμού επέκτεινε τη σκέψη του, σχετίζοντας τις επιφυλάξεις του και με «τα πολύ μεγάλα ζητήματα διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το βρετανικό μουσείο», σημειώνοντας πως «το να επισημοποιούμε ως σύμβολο ελληνογαλλικής φιλίας ένα αριστούργημα, το οποίο δε βρίσκεται εκεί που θα ‘πρεπε να βρίσκεται ιστορικά, δημιουργεί κάποιο ερώτημα: Είναι σαν να νομιμοποιούμε, είτε μία διάκριση μεταξύ Λούβρου και βρετανικού μουσείου, είτε μια αναγνώριση εκ μέρους μας, ότι σε κάποια μουσεία, για κάποιους λόγους, μπορούν να υπάρχουν αριστουργηματικά εκθέματα δικής μας κληρονομιάς».

http://e-vertigo.gr/dailynews/news/localnews/3498-stis-30-4-paradidetai-to-arxaiologiko-mouseio-aleksandroypolis-oloklirothikan-oi-ergasies-anakainisis-tou-mouseiou-samothrakis.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top