0

Η απόδοση του μνημείου στο κοινό είναι η προτεραιότητα που βάζει η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη θέτοντας ως προϋπόθεση ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα πριν προχωρήσουν οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά.

Μιλώντας στη Realnews αφήνει να εννοηθεί ότι ο τύμβος έχει τη δυνατότητα να προδιαγράψει μια εντυπωσιακή συνέχεια κάτι που επεσήμανε και στην πρόσφατη ομιλία της στο πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Επιθυμία και προτεραιότητα είναι να πραγματοποιούνται όλες οι αναγκαίες εργασίες προστασίας συντήρησης ανάδειξης και προβολής του έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να επισκεφθεί το μνημείο και να το θαυμάσει από κοντά πριν συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στον τύμβο Καστά».

Οι δηλώσεις της Κατερίνας Περιστέρη , στοχευμένες περιγράφουν το αποτέλεσμα μελετών της διεπιστημονικής ομάδας, οι έρευνες της οποίας έχουν εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. ‘Ηδη η ομάδα του Γρηγόρη Τσόκα ολοκλήρωσε στο 70% του συνολικού σκαναρίσματος του Τύμβου Καστά και μπορεί με βεβαιότητα να υποδείξει σημεία που χρίζουν περαιτέρω ανασκαφής.

Στη συνέντευξη της η ανασκαφέας δεν αποκαλύπτει κάτι περισσότερο ή λιγότερο από όσα ήδη έχουν ειπωθεί έως τώρα αν και στην ομιλία της στο πανεπιστήμιο Κύπρου έδωσε μια γεύση από την ιστορία που διηγείται η ζωφόρος.

Ωστόσο αναφέρεται για μια ακόμη φορά στη χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο του 4ου πχ αιώνα και κάνει λόγο για μνημειακό ταφικό συγκρότημα του μεγάλου στρατηγού και αδελφικού φίλου του Μέγα Αλέξανδρου, Ηφαιστίωνα.

Παράλληλα δηλώνει «Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ την Αμφίπολη» δίνοντας μια απάντηση σε όσους θέλουν να έχει κρεμάσει τα παπούτσια της αρχαιολόγου με αφορμή την πρόσφατη συνταξιοδότηση της βάση του ισχύοντος νόμου ,που όμως ήδη τελεί υπό τροποποίηση και θα της παραχωρεί το δικαίωμα επιστροφής στην υπηρεσία της.

«Παρ όλα αυτά έχω την αίσθηση ότι δεν έχω συνταξιοδοτηθεί. Εξάλλου οποιαδήποτε στιγμή μου ζητηθεί να επιστρέψω για να προσφέρω στον πολιτισμό θα το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση».

Η Κατερίνα Περιστέρη δείχνει ενοχλημένη από την αντιμετώπιση που έτυχε το μνημείο λίγο μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής και κάνει λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

«Το μνημείο αυτό ανέβασε την Ελλάδα ψηλά σε περιόδους πνευματικής και οικονομικής κρίσης. Θεωρώ ότι όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα πρέπει να στηρίξουν ένα έργο που αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης».

Τέλος ξεδιπλώνει και μια άλλη πτυχή της ζωής της που λίγοι έως τώρα γνώριζαν και αφορά τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων.

«Πάντα με ενθουσίαζε η ιδέα να γράψω. Όπως πχ παραμύθια για παιδιά. Τώρα μάλιστα σκέπτομαι να γράψω και... παραμύθια για μεγάλους».

http://www.thousandnews.gr/index.php/epikairotita/item/194770-katerina-peristeri-den-tha-egkataleipso-tin-amfipoli

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top