0

Την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Λαζόπουλου, την οποία υπέβαλλε στις 30 Απριλίου 2014, έκανε δεκτή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Με τον τρόπο αυτό, τίθεται και επίσημα τέλος σε μία θητεία 2,5 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε ο ίδιος, «καταφέραμε να μην είναι το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης απλώς το νοσοκομείο των κατοίκων του Έβρου, αλλά όλων των πολιτών της Περιφέρειας ΑΜΘ, για τη διαχείριση των σύνθετων, εξειδικευμένων, αλλά και πιο απλών ζητημάτων που αφορούν την υγεία τους».

Ο κ. Λαζόπουλος σημείωσε πως ο κάθε διοικητής πέρασε από δυο διαφορετικές αξιολογήσεις, μία από τον διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ανηκει το νοσοκομείο και μία από την επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου.

«Και οι δύο αξιολογήσεις που έχω είναι θετικές. Τα σχόλια προς το πρόσωπό μου ήταν κολακευτικά. Μέλη της επιτροπής έκφρασαν τη χαρά τους για τη γνωριμία τους με ένα διοικητή με τέτοιο έργο, μου ευχήθηκαν μάλιστα καλή συνέχεια και είπαν ότι θα συναντηθούμε στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, γνωρίζω ότι πολλές φορές οι αποφάσεις λαμβάνονται και με άλλα κριτήρια και όχι με βάση το έργο και τα αποτελέσματα που έχει κάποιος κατά τη διάρκεια της θητείας του». Ο ίδιος δήλωσε πως θα είναι στο πλευρό της επόμενης διοίκησης, όποτε αυτή οριστεί, «προκειμένου να εξηγήσουμε αυτά που κάναμε και τη δική μας λογική, να αναλύσουμε αυτά που έχουμε σε εξέλιξη και να παρουσιάσουμε τις προτεραιότητές μας για την επόμενη περίοδο. Αυτό το νοσοκομείο επιτελεί στο μέγιστο την αποστολή του, δηλαδή δίνει λύσεις στην κάλυψη των αναγκών όλης της ΑΜΘ, σε αυτό βασίζεται η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής μας Σχολής, είναι αυτό που πρωτοπορεί σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Αξίζει να συνεχίσουμε με τους ίδιους, ταχείς ρυθμούς, ώστε να συνεχίσουν οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα νοσοκομείο που ανταποκρίνεται στο σύνολο των αναγκών τους».

Οι αριθμοί

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το έργο που επιτελέστηκε με τη συμβολή όλων, νοσηλευτών, ιατρών, διοικητικών, τεχνικών, προσωπικού καθαριότητας, ασφάλειας, πλυντηρίου, διανομής γευμάτων, τους οποίους και ευχαρίστησε ιδιαίτερα ο απερχόμενος διοικητής:


  • Κάθε μήνα, 3.500 άτομα διαχειρίζονται στις κλινικές και στα τμήματα του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης τα λιγότερο ή σοβαρότερα προβλήματα της υγείας τους. 
  • Κάθε μήνα, γίνονται 720 χειρουργεία (βαριά, μεσαία και μικρά) από γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου.
  • Κάθε μέρα, περίπου 500 άνθρωποι εξετάζονται και συνταγογραφούνται στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΓΝΑ.
  • Κάθε μέρα, προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών περίπου 200 άτομα.


Παράλληλα, η διοίκηση του νοσοκομείου μετρά τις γνώμες των ασθενών, καταγράφει απόψεις και παρατηρήσεις και συγκεντρώνει… βαθμολογίες για τις επιδόσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος. Σύμφωνα με τον κ. Λαζόπουλο, ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από τις υπηρεσίες υγείας του ΠΓΝΑ φτάνουν στο 8,24, κάτι που, όπως σημείωσε ο ίδιος, «δείχνει ότι ο κόπος και η προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο του προσωπικού, βρίσκει θετική ανταπόκριση».

Αριθμοί βεβαίως είναι και τα οικονομικά μεγέθη ενός νοσοκομείου και μάλιστα έχουν ιδιαίτερα βαρύτητα στην παρούσα συγκυρία, όπου η χρηματοδότηση έχει μειωθεί και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Όπως ανέφερε ο κ. Λαζόπουλος, με τη συνεργασία του γραφείου προμηθειών και με πολλή προσπάθεια, το ΠΓΝΑ φιγουράρει στις λίστες του Παρατηρητηρίου Τιμών στην πρώτη θέση αφού έχει πετύχει να προμηθεύεται 2.285 είδη με τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς. Είναι άλλωστε το πρώτο νοσοκομείο που διενεργεί ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και σε αυτόν τον τομέα.

«Όταν αναλάβαμε, ο εξοπλισμός ήταν … κειμήλια»

Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον διοικητή του, «έχει το χρυσό μετάλλιο στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ». Όπως τόνισε, «όταν αναλάβαμε πριν 2,5 χρόνια ο εξοπλισμός ήταν … κειμήλια. Αυτή την στιγμή, έχουμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, όσον αφορά την ιατρική απεικόνιση. Έχουμε αξιοποιήσει 4.5 εκατομμύρια ευρώ μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα. Έτσι, οι πολίτες της ΑΜΘ μπορούν να κάνουν απεικονιστικές εξετάσεις στον πιο σύγχρονο αξονικό τομογράφο, στον πιο σύγχρονο μαγνητικό τομογράφο, με Γ’ κάμερα στην πυρηνική ιατρική, με τον πιο σύγχρονο ψηφιακό αγγειογράφο και υπέρηχο, με προγράμματα ψυχικής υγείας σε προστατευμένα διαμερίσματα».

Παράλληλα, άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία το περιφερειακό ιατρείο Φερών, αφού ολοκληρώθηκε η προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού του, προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών υγείας στο νότιο Έβρο.

Και οι κτιριακές υποδομές όμως χρήζουν παρεμβάσεων, με ένα μεγάλο πρόγραμμα να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν αντικατασταθεί 1000 τ.μ. δαπέδου στον 3ο όροφο του νοσοκομείου, ενώ έχουν αντικατασταθεί 10 από τους 24 ανελκυστήρες, με στόχο να αντικατασταθούν όλοι.

Ποιότητα και ισότητα

«Για μας η κρίση δεν ήταν άλλοθι για να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, αλλά για να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά», τόνισε ο κ. Λαζόπουλος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπου πριν 2,5 χρόνια το ΠΓΝΑ διέθετε 3 πιστοποιήσεις ISO στη μονάδα τεχνητού νεφρού, στη μονάδα εντατικής θεραπείας και στην αιμοδοσία, ενώ σήμερα διαθέτει άλλες 2 πιστοποιήσεις στην αποστείρωση και στο ακτινολογικό εργαστήριο.

Ο απερχόμενος διοικητής σημείωσε ακόμη πως μεγάλος στόχος της διοίκησης ήταν η πρόσβαση για όλους στο νοσοκομείου και η ίση αντιμετώπιση ανασφάλιστων και άπορων, δίχως διακρίσεις.

http://www.gnomionline.gr/index.php/18-2014-07-22-08-22-29/2014-07-22-08-26-00/2722-2015-12-23-09-55-50

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top