0

"Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της" ήταν το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate (World Universities Debating Championship- WUDC), που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και μάλλον αποδείχθηκε προφητικό, καθώς οι δεκαεννιάχρονοι debaters Μαρία Ρούση και Θοδωρής Ντουνιάς, εκπροσωπώντας την ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ήταν οι μεγάλοι νικητές στην κατηγορία EFL (English as Foreign Language- αγγλικά ως ξένη γλώσσα), στον τελικό της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

   Πρόκειται για σημαντική διάκριση στο αγώνισμα του debate για την Ελλάδα, η οποία είχε παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πέντε ομάδες (ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Ε.Μ.Π., Deree College). Μετά από 9 προκριματικούς γύρους, που διεξήχθησαν από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν στον τελικό της κατηγορίας EFL ήταν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από την Ελλάδα, το FSU Jena από τη Γερμανία, το Brawijaya A από την Ινδονησία και το UKIM Skopje από την Π.Γ.Δ.Μ.

   Στον τελικό, οι Έλληνες ρήτορες, όπως και οι εκπρόσωποι της ομάδας της Π.Γ.Δ.Μ., κλήθηκαν να υπερασπιστούν τη χρήση φωτογραφικού υλικού, που αποτυπώνει τις δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες, σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ενώ εναντίον της πρακτικής αυτής κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν οι άλλες δύο πανεπιστημιακές ομάδες.

   "Πνεύματα αντιλογίας από τα σχολικά θρανία"

   Η ρητορική ως βιωματικός τρόπος μάθησης κέρδισε την Μαρία Ρούση και τον Θοδωρή Ντουνιά από τα σχολικά τους χρόνια και ίσως να ήταν αυτή η κρίσιμη παράμετρος, που τους εξασφάλισε την υψηλή διάκριση σε τόσο νεαρή ηλικία και με μικρή σχετικά αγωνιστική εμπειρία. Η κ Ρούση, φοιτήτρια Νομικής , ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρητορική στον Όμιλο Ρητορικής της Σχολής Μωραϊτη, στον οποίο και εξακολουθεί να πηγαίνει, πλέον, όμως, για να διδάσκει. Το περασμένο καλοκαίρι είχε την πρώτη της εμπειρία αγωνιστικού debate σε διεθνή διοργάνωση, καθώς συμμετείχε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξήχθη στη Βιέννη. Αντίστοιχα, ο κ. Ντουνιάς, φοιτητής στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε να ασκείται στην αντιλογία από τον Όμιλο Ρητορικής του Κολεγίου Αθηνών, ενώ η πρώτη του διεθνής εμπειρία στο αγωνιστικό κομμάτι ήταν στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, που πραγματοποιήθηκε το 2014 στην Ταϊλάνδη.

   "Η κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή ήταν για εμάς μία αναγνώριση αρκετά ανέλπιστη, καθότι πηγαίναμε για την εμπειρία και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Ρούση, σημειώνοντας πως "το γεγονός ότι ήλθε αυτός ο τίτλος, εκτός από τη μεγάλη χαρά που μας δίνει, ενισχύει ακόμη περισσότερο και το κίνητρο και τη διάθεσή μας να διαδώσουμε όσο μπορούμε τη ρητορική, ως βιωματικό τρόπο μάθησης".

   "Επιχειρήματα υπάρχουν ακόμη και ...για τις περικοπές συντάξεων"

   Το θέμα πάνω στο οποίο κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει η ελληνική ομάδα στον τελικό του WUDC σχετιζόταν με το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο κυριαρχεί εδώ και πολλούς μήνες στην πρώτη γραμμή της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.

   "Οπωσδήποτε το θέμα του τελικού, είχε ειδικό ενδιαφέρον, καθώς δεν ήταν κάτι αδιάφορο ή άγνωστο σε εμάς, αλλά είχε να κάνει με καταστάσεις που βιώσαμε πρόσφατα και βιώνουμε ακόμη ως χώρα, έτσι μας ενέπνευσε και επιπλέον έτυχε και ταυτιστήκαμε και με τη θέση που μας ζητήθηκε να υπερασπιστούμε", αναφέρει η κ. Ρούση, εξηγώντας, ωστόσο, ότι το ίδιο δε συμβαίνει πάντα, όπως δε συνέβη και σε κάποιους από τους προκριματικούς αγώνες, όπου η ομάδα κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει ακόμη και πάνω σε θέματα που δεν γνώριζε, όπως π.χ. για συγκεκριμένες παραμέτρους στις διμερείς σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ.

   "Γενικά, μέσα σε 15 λεπτά, πρέπει να είσαι σε θέση να προετοιμάσεις πλήρη επιχειρηματολογία, ακόμη και αν δεν έχεις γνώσεις πάνω στο θέμα που θα σου δώσουν. Γενικεύοντας και χρησιμοποιώντας σωστά και τη γλώσσα του σώματος, μπορείς να πείσεις, ότι κατέχεις κάποιο θέμα, ακόμη και αυτό δεν ισχύει", αναφέρει η κ Ρούση, επισημαίνοντας ότι ο ρήτορας μπορεί να οικοδομήσει με την ίδια ευκολία επιχειρήματα και σε δύσκολα θέματα όπως π.χ. η ανάγκη περικοπών στις συντάξεις.

   "Ο απολογισμός της ελληνικής διοργάνωσης"

   Το παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate ξεκίνησε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, με 1200 συμμετέχοντες από 70 χώρες και περισσότερα από 350 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση debate σε όλο τον κόσμο, την οποία στην Ελλάδα ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδος, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013, με στόχο την προώθηση του debate στην εκπαίδευση.

   Τα θέματα των αγώνων, τα οποία δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά στους συμμετέχοντες, αφού ανακοινώνονται λίγα μόλις λεπτά πριν τον κάθε αγώνα, αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη χρήση μισθοφορικών δυνάμεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις, την απαγόρευση προσωπικής ιδιοκτησίας έργων τέχνης που θεωρούνται ιδιαίτερης πολιτισμικής ή ιστορικής σημασίας, τη δίκαιη διανομή των κερδών από τον παγκόσμιο ορυκτό πλούτο, καθώς και την υποχρέωση του Δ.Ν.Τ. και της Κεντρικής Τράπεζας να πληρώσουν αποζημιώσεις σε χώρες που έχουν επηρεαστεί από τις πολιτικές τους.

   Πρωταθλητές στην κατηγορία Open (English as Professional Language) αναδείχθηκαν οι ομιλητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με την ομάδα Harvard A, στην κατηγορία ESL (English as Second Language) Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η ομάδα DLSU A και τον τίτλο του Καλύτερου Ομιλητή κατέκτησε ο Michael Dunn Goekjian από την ομάδα PEP A, του Πανεπιστημίου PEP της Σερβίας. Σερβίας.

   "Έχουμε εκπαιδευτεί να μπορούμε να αγωνιστούμε οπουδήποτε, όμως το ότι ήμασταν εδώ, το ότι είχαμε όλη την υποστήριξη των φίλων μας, που βρίσκονταν εδώ, ήταν πολύ θετικό για εμάς. Η διοργάνωση συνολικά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και υπήρξε η αντίστοιχη αναγνώριση από όλους γι' αυτό. Ήταν εννιά μέρες, με εμπειρίες εκπληκτικές, που μας απορρόφησαν, με μοναδικές γνωριμίες, με άγχος, αλλά και με εφόδιο πολλές νέες γνώσεις", λέει η Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια.

http://www.topontiki.gr/article/154982/ellines-foitites-kerdisan-tin-proti-thesi-sto-pagkosmio-panepistimiako-protathlima


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top