0

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καταταρτίζει πρόγραμμα  Μεταδιδακτορικών θέσεων στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και σύντομα θα είναι σε θέσει να το δόσει στη δημοσιότητα. Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση που είχε σήμερα το esos με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου  Παιδείας Γιάννη Παντή.

Στην ερώτησή μας εάν αυτό το πρόγραμμα έχει σχέση και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με την οποία δίνεται στα ΑΕΙ η δυνατότητα να προσλαμβάνουν επιστήμονες με υψηλά, προσόντα, με ιδίους πόρους ο κ. Παντής μας είπε πως και το πρόγραμμα έχει σχέση και με αυτό.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας μιλώντας   στο  "Πρακτορείο 104,9 FM”, σημείωσε  τα εξής:

-Επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή μια πρόταση συνολική και στο ερευνητικό και στο εκπαιδευτικό κομμάτι, εννοώ και με ερευνητικές προτάσεις μέσω του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας.Αυτή η πρόταση θα προβλέπει έναν σημαντικό αριθμό θέσεων σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μεταδιδακτόρων.

-Δηλαδή, ατόμων τα οποία έχουν κάνει διδακτορικό και είναι στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους να μείνουν στην Ελλάδα για να προσφέρουν.

 -Μεταδιδάκτορες για υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου για να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε όλους αυτούς ή όσους μπορούμε περισσότερους στη χώρα .

-Οι μνημονιακές πολιτικές, που άρχισαν να εφαρμόζονται στη χώρα από το 2010, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη απορρύθμιση την παιδεία και ταυτόχρονα σε μεγάλες μετακινήσεις πανεπιστημιακού δυναμικού και νέων ανθρώπων στο εξωτερικό.

- Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι η χώρας μας δεν μπορεί να κρατήσει όλο αυτό το επιστημονικό δυναμικό, το οποίο η ίδια έχει δημιουργήσει.

- Έχει επενδύσει η ελληνική πολιτεία σ' αυτά τα παιδιά, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλού" τόνισε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να "κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα  και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοσμένο στις ευρωπαϊκό περιβάλλον.

-Η αξιολόγηση στα πανεπιστήμια της χώρας σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, ενώ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια οι πανεπιστημιακοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκλήθηκε από την ελλιπή χρηματοδότηση και από τις μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης.

http://www.esos.gr/arthra/41689/katartizetai-programma-metadidaktorikon-theseon-sta-panepistimia-kai-ereynitika-kentra


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top