0

Στην αλλαγή τύπου των αστυνομικών ταυτοτήτων προχωρά το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σχεδιάζει νέα δελτία υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραχαραχθούν.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε ότι υπολογίζει το κόστος σε περίπου 10 ευρώ για κάθε πολίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, μέσα στους επόμενους μήνες όλοι οι Έλληνες πολίτες θα αποκτήσουν τις νέου τύπου αστυνομικές ταυτότητες.

Στο υπουργείο έχει συσταθεί επιτροπή, στην οποία μετέχουν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Αστυνομίας, που θα υποβάλει έως τα τέλη του Ιανουαρίου την πρότασή της για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων.

Η επιτροπή θα προτείνει, εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα, να αναγράφονται και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου στα εκσυγχρονισμένα δελτία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο στις νέες ταυτότητες να υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία, όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για τοποθέτηση μικροτσίπ.

Ο Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα σύγχρονη που να έχει αξιοπιστία ως έγγραφο, που να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί εύκολα, επομένως προχωράμε. Υπάρχει κάποιο οικονομικό κόστος, δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον πολίτη, υπολογίζουμε γύρω στα 10 ευρώ θα κοστίσει κάθε ταυτότητα, και είμαστε στη διαδικασία προκειμένου να συντάξουμε και να αιτιολογήσουμε τις νέες ταυτότητες».

Οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων.

Αντίθετα, στα διαβατήρια που εκδίδονται από την αστυνομία, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κρούσματα πλαστογραφίας. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα διπλώματα οδήγησης που από το 2009 εκδίδονται με τις ίδιες προδιαγραφές από το Εθνικό Κέντρο Έκδοσης Εγγράφων Ασφαλείας, το οποίο εδρεύει στη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας.

Ο «εκσυγχρονισμός» των ταυτοτήτων αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενεργειών για την αύξηση της ασφάλειας των πολιτών στην Ευρώπη.

http://www.zougla.gr/greece/article/erxonte-nes-ipsilis-texnologias-astinomikes-taftotites-me-kostos-10-evro

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top