0

Στο νέο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους θα ενταχθούν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, προς την ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το μήνα Σεπτέμβριο 2015, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των νομικών τους προσώπων, ανέρχεται σε 282,8 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στην οποία προβλέπεται και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης. Ωστόσο όπως διευκρινίζεται οι επιχορηγήσεις και οι εκταμιεύσεις του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα εξαρτώνται από τις δυνατότητες του Τακτικού Προϋπολογισμού και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ταμειακές συνθήκες και την πορεία της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αντίστοιχα θα προσαρμοστεί και ο χρόνος έναρξης του προγράμματος.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει μετά την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για την εξειδίκευση των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας, με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους «και δύναται να καλύπτει μόνο ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, για τις οποίες έχουν τηρηθεί οι περί αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεις και η αρ. 2/18993/ΔΠΔΣΜ/28-2-2014 εγκύκλιος περί Μητρώου Δεσμεύσεων».

Σύμφωνα δε με την εγκύκλιο περί τήρησης Μητρώου Δεσμεύσεων και υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του e-portal.gr, ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις νοούνται οι απλήρωτες υποχρεώσεις, μετά την πάροδο ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης, η οποία προσδιορίζεται ή εξαρτάται από την ημερομηνία παραλαβής του τιμολογίου ή άλλου ισοδύναμου για πληρωμή εγγράφου.

Επίσης οι φορείς οφείλουν να περνάνε στο e-portal.gr και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από νόμιμες υποχρεωτικές δαπάνες για τις οποίες δεν έχουν προβλεφθεί πιστώσεις (δαπάνες καθ΄υπέρβαση) όπως είναι οι δαπάνες από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, μέχρι να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό τους και κατά συνέπεια και στο Μητρώο Δεσμεύσεων.

http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/se-programma-exoflisis-ta-lixiprothesma-ton-dimon-se-282-ekat-to-ipsos-tous-ton-septemvrio

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top